Pavlova met aardbeien, chocolade en pistache

Pavlova aardbeien txt 2Gister hebben we Sinterklaas uitgezwaaid, we maken ons langzaam aan klaar voor de kerstdagen. En nu sinterklaas uit het land is heb ik het gevoel dat ik me echt tot de kerstdagen kan richten met de Feestdagen Special. Misschien vind je het nog een beetje vroeg, maar het is nooit te vroeg om alvast aan het kerstdiner te denken. Zo heb je de tijd om je gerechten ook nog even voor de koken en daarbij hoort natuurlijk ook het voorproeven. Wat een straf. Vandaag heb ik een topper voor jullie, een dessert. Namelijk een Pavlova met aardbeien, chocolade en pistache.

Dit is zo’n toetje: spectaculair! Deze moet je maken, als je er met kerst niet aan toe komt maak hem dan voor een andere gelegenheid. Niet alleen omdat de pavlova er spectaculair uitziet, hij smaakt ook spectaculair. Het dessert heeft verschillende smaken en texturen, het zachte van de room bij het knapperige van de pistache, daarbij de zoete merengue en gemarineerde aardbeien in balsamico, chocolade..

Dit toetje is echt een topper, een perfecte afsluiter van je (kerst)diner. En daarbij is het niet eens heel erg ingewikkeld om te maken. Lees snel verder om te zien hoe je dit lekkere dessert klaarmaakt.

Pavlova aardbeien 1

Dit zijn alle ingrediënten die je nodig hebt om de heerlijke pavlova met aardbeien, chocolade en pistache te maken.

Belangrijk bij het kloppen van de meringue is dat je een vetvrije kom gebruikt. Een kom vet vrij maken doe je door een keukenpapiertje met citroensap door de kom te halen. Vergeet dan ook je mixer niet te ontvetten.

Pavlova aardbeien 6

Het meringueschuim gaat wit de oven in, maar komt er lichtbruin uit. Als je de meringues dezelfde dag opeet kun je het in de openlucht laten liggen. Ga je ze de volgende dag of later eten? Bewaar de meringue dan in een luchtdichte trommel, hierin blijven ze maximaal 5 dagen goed.

Pavlova aardbeien 4

Pavlova met aardbeien, chocolade en pistache

Pavlova met aardbeien, chocolade en pistache

Bereidingstijd: 30 minutes

Kooktijd/baktijd: 60 minutes

Aantal: 10 personen

Pavlova met aardbeien, chocolade en pistache

Ingrediënten:

    Voor de merinque's:
  • 3 eiwitten
  • 140 gram witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 eetlepel citroensap
  • Als topping:
  • 200 gram slagroom
  • 100 gram kwark
  • 500 gram aardbeien
  • 15 ml balsamicosiroop
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • reep melk chocolade
  • 2 handjes pistache nootjes (ik nam gezouten)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 150 ºC.  Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Klop in een vetvrije kom (zie tips) de eiwitten stijf. Meng de suiker hier tijdens het mixen geleidelijk doorheen. Als de eiwitten stijf zijn voeg je de maizena en citroensap erbij. Meng dit ook goed door. Als je de kom op zijn kop houdt zonder dat de eiwitten eruit lopen is het klaar.
  3. Maak met een lepel 10 langwerpige hoopjes op de bakplaat. Bak de pavlova's 60 minuten in de oven. Laat het hierna in de oven afkoelen met de deur van de oven op een kier.
  4. Als je de meringues dezelfde dag opeet kun je het in de openlucht laten liggen. Ga je ze de volgende dag of overmorgen eten? Bewaar de meringue dan in een luchtdichte trommel, hier blijven ze maximaal 5 dagen goed.
  5. Was de aardbeien, halveer de grote en marineer ze in balsamicosiroop en vanillesuiker. Laat dit minimaal 20 minuten in de koelkast intrekken (langer mag ook). Klop de slagroom lobbig en meng dit met de kwark. Bewaar dit in de koelkast. Pel de pistachenootjes en hak ze in stukjes. Je kunt bij notenkramen en -winkels ook lekkere gepelde pistache nootjes kopen.
  6. Voor het serveren:
  7. Smelt de chocolade au bain marie of voorzichtig in de magnetron door telkens 30 seconden op ongeveer 600 watt te verwarmen. Roer door en verwarm daarna weer 30 seconden. Net zo lang tot de chocolade gesmolten is.
  8. Plaats de meringue op bordjes. Verdeel hierover een flinke schep van het slagroommengsel. Sprenkel hierover de gesmolten chocolade. Verdeel daar de gemarineerde aardbeien over en maak het toetje af door de pistachenootjes erover de strooien.
  9. Tips:
    • Maak een kom vetvrij door een keukenpapiertje met citroensap er langs te halen.
    • Mringue kun je in een luchtdichte trommel maximaal 5 dagen bewaren. Echter adviseer ik ze binnen twee dagen te eten, dan zijn ze het lekkerste.
https://www.brendakookt.nl/2013/12/06/pavlova-aardbeien-chocolade-pistache/

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Elske says

    Pavlova is zooo lekker! heb hem al eens eerder als kerstdesert gemaakt, maar dan in het groot.. Dan moet ie ook wat langer in de oven!
    Deze kleintjes zijn ook leuk, je brengt me op ideeën!
    Ga sowieso een limoncello semifredo maken, maar wilde nog iets met chocolade erbij, voor de chocoholics onder ons;)!

    • Brenda Kookt says

      Chocolade is altijd goed ;-) Je kunt deze ook maken met extra chocolade, of een lichte chocomousse erop

  2. Anja says

    Hallo Brenda
    Je toetje lijkt me heerlijk en wil dit graag maken voor kerst.
    Alleen hou ik niet van aardbeien, heb jij een suggestie wat ik ervoor in de plaats kan doen.
    Groetjes Anja van de Ven

  3. Veerle says

    Pavlova gemaakt als dessert met ouderjaarsavond!
    Een variant met rood fruit en eentje met banaan :-)
    Was een voltreffer.

    Bedankt voor de inspiratie!

    Groetjes,
    Veerle

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk dat je met het recept bent gaan variëren Veerle, met banaan lijkt het me ook een heerlijk toetje.

  4. Kim says

    Hoi Brenda,
    Deze taart was echt subliem!
    Super recept, heb de taart als groot geheel gemaakt.
    Ik ga nog wat variëren met pavlova’ s.

    Groetjes,
    Kim

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk! De volgende keer ga ik hem ook een keer als een grote taart maken. Heb je hem wat langer in de oven gedaan?

  5. Anouk D says

    Hallo Brenda,

    Dit recept ziet er werkelijke heerlijk uit. Ik wil het graag maken voor het kerstdiner 2016. Ik heb een flesjes balsamico “creme” van de Xenos, is dat hetzelfde als balsamicosiroop? Zo niet, waar kan ik die krijgen?

    Groetjes!

    • Brenda Kookt says

      Ja dat is hetzelfde Anouk, kun je hier heel goed voor gebruiken

  6. Odette says

    Ik wil graag de pavlova gaan maken maar heb je hiervoor een hete lucht oven gebruikt?