Pepernoten Tiramisu

Pepernoten tiramisu, sinterklaas receptDeze tijd krijg ik geen genoeg van pepernoten. Pepernoten bij het ontbijt (in de havermout), als lunch op mijn brood, gewoon los bij de koffie.. en in een toetje! Een pepernoten tiramisu. Het was de bedoeling dat ik een trifle maakte met pepernoten, maar toen ik dit opat besefte ik me dat dit meer een pepernoten tiramisu is. Ook lekker, erg lekker.

Dit is een heerlijk toetje voor kinderen maar ook volwassenen (zoals ikzelf ;-)) lusten er wel pap van.

p.s. voor de oplettende lezer: de pepernoten zijn in dit geval eigenlijk kruidnoten ;)

Pepernoten tiramisu, sinterklaas recept

Als je dit toetje voor kinderen maakt kun je de Tia Maria uit het recept laten. Is het al 5 december geweest en heb je toch trek in dit toetje? Vervang de pepernoten dan door stukjes speculaas.

Pepernoten tiramisu, sinterklaas recept

Pepernoten tiramisu, sinterklaas recept

Pepernoten Tiramisu

Pepernoten Tiramisu

Bereidingstijd: 20 minutes

Aantal: 4 toetjes

Pepernoten Tiramisu

Ingrediënten:

  • 100 ml mascarpone
  • 20 gram suiker
  • 100 ml vanillevla
  • 100 ml kwark
  • 100 ml sterke koffie (afgekoeld)
  • 25 ml Tia Maria
  • 90 pepernoten (ik gebruikte dus kruidnoten)
  • Voor de garnering:
  • stukje pure chocolade
  • cacao
  • paar pepernoten

Bereiding:

  1. Klop de mascarpone en suiker door elkaar. Als het goed gemengd is roer je de kwark en vla erdoor.
  2. Meng de afgekoelde koffie met Tia Maria. Doop de helft van de pepernootjes in de koffie, haal ze eruit als ze de koffie hebben opgenomen.
  3. Verdeel de pepernootjes over vier glaasjes. Schep over de laag met pepernootjes een flinke schep van het mascarponemengsel. Doop de andere helft van de pepernootjes in de koffie en verdeel deze over de laag mascarponemengsel.
  4. Verdeel tot slot het mascarponemengsel over de geweekte pepernootjes. Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koelkast.
  5. Garneer de glaasjes met een beetje cacao, gehakte pure chocolade en (stukjes) pepernoot.
  6. Tips:
    • Als je dit toetje voor kinderen maakt kun je de Tia Maria uit het recept laten.
    • Is het al 5 december geweest en heb je toch trek in dit toetje? Vervang de pepernoten dan door stukjes speculaas.
https://www.brendakookt.nl/2013/11/22/pepernoten-tiramisu/

KERST: Op zoek naar een lekker maar toegankelijk kerstrecept? Op deze pagina heb ik alle kerstrecepten bij elkaar gezet.

CADEAUTIP:  Bestel nu het limited edition kerstpakket! Het ideale cadeau voor relaties, personeel of vereniging. Ook kun je in mijn (digitale) winkel mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist los kopen, en vind je handige planners!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. cilia says

    Mjammie!!! Ik heb ooit ’n recept gehad van pepernoten -bavarois, heeeeeeeerlijk. Jammer genoeg kan ik dus niet meer vinden, misschien ook maar beter haha.

  2. Inge says

    Lekkerrr!

  3. Denise says

    Wil ik! Wil ik! Superleuk idee, Brenda.

  4. Joyce says

    Topppieee! Zocht een Sint toetje:) dit komt even goed van pas

  5. Ina says

    Wat een heerlijk dessert! :) En wat ben ik blij dat je schreef dat je ook speculaas kunt gebruiken, want dat kan ik hier wel vinden, pepernootjes niet.
    Ik herinner me van vroeger overigens alleen maar dobbelsteen-achtige pepernoten, en nou schijnen ze alleen maar platte halve bolletjes te verkopen, zoals die van jou. Bestaan die kubusjes helemaal niet meer?

    • Cilly says

      Hoi Ina,

      Die kubusjes of dobbelsteentjes waar jij het over hebt bestaan nog steeds. Dit zijn de originele pepernoten. De halve bolletjes zijn kruidnoten, iets totaal anders, maar een hoop mensen blijven ze steevast pepernoten noemen ipv kruidnoten…

      • Ina says

        Dankjewel, Cilla.
        Ik kom overal kruidnoten recepten tegen (Die lijken me overigens heel lekker!), maar nergens eentje voor ouderwetse pepernoten. Ik zal maar eens gaan Googlen! IEMAND moet ze toch nog maken…

      • Ina says

        Sorry Cilly, dat ik je naam verkeerd heb gespeld!

  6. Tessa says

    Kun je die Tia Maria ook vervangen voor iets anders?

    • Brenda Kookt says

      Je kunt de tia maria vervangen door een andere drank of zelfs weglaten. Dan is het een alcoholvrij toetje.

      Als je geen koffie lust of mag kun je de koffie vervangen door een chocoladedrank (bijvoorbeeld chocomel) of appelsap.

  7. Elseline says

    Dat ziet er erg lekker uit :)

    Trouwens, dit zijn officieel kruidnoten.
    Pepernoten zijn die vierkantje ‘dobbelsteentjes’ en die doen mij qua smaak altijd meer aan taaitaai popjes denken.

    • Ina says

      Dankjewel, Elseline.
      Ik neem tenminste aan dat dit een reactie was op mijn vraag over ‘dobbelsteen’pepernoten. Ik ben al heel lang uit Nederland weg, en ik ken alleen pepernoten maar. Die kruidnoten lijken me ook erg lekker. Ik moet ze echt maar eens gaan maken.

      • Elseline says

        Graag gedaan Ina!

        En je moet ze zeker een keer maken, want ze zijn erg lekker!

  8. Wanda says

    Dit toetje ga ik zeker volgende week even maken! Ziet er heerlijk uit! Bedankt!

  9. Brechtje says

    Heerlijk!

  10. Silvia says

    Hoi Brenda,
    Als ik Chocomelk gebruik i.p.v. koffie (lust ik niet), wat zou je dan adviseren: zelfgemaakte chocomelk met cacao, sterke chocomelk, pure chocomelk, uit pak…..of anders???

    • Brenda Kookt says

      Hoi Silvia, het kan allemaal. Kies de chocomel die je voorhanden hebt of die je het lekkerste vind.

  11. Anja says

    Hoi Brenda,

    Even een vraagje, ik begrijp dit niet zo goed:
    “Doop de andere helft van de pepernootjes in de koffie en verdeel deze over de laag mascarponemengsel. Verdeel tot slot de in de koffie geweekte pepernootjes erover.”
    Die laatste zin, is het de bedoeling dat de koffie nu over het mascarponemengel word gegoten?
    Het recept lijkt me errug lekker en ga dit zeker maken op Sinterklaasavond, heerlijk. Alvast bedankt voor je antwoord.

    • Anja says

      Nog een vraagje, als het de koffie is die er overheen gaat, wordt het dan niet te vochtig?

      • Brenda Kookt says

        Het gaat dit geval over het mascarponemengsel dat je erover verdeeld. Je krijgt een laagje geweekte pepernoten, mascarpone, geweekte pepernoten, mascarpone en tot slot garneer je met cacao en pepernootjes.
        Zie foto’s. Succes en eet smakelijk (ik ga ze zelf ook 5 december weer maken :-))

        • Anja says

          Dank je wel.Wat zullen we smullen.

  12. Carolien says

    Dit lijkt me echt super lekker! Kan ik dit toetje al een dag van te voren maken?

    • Brenda Kookt says

      Een dag van te voren is denk ik iets te lang. Dezelfde ochtend red het toetje sowieso. Ik adviseer je dan wel de pepernoten en cacao voor de garnering vlak voor het serveren erover te strooien.

  13. Dicky says

    Dat lekkere toetje ga ik zeker eens maken!

  14. Danielle says

    hoi hoi

    Heb dit met sinterklaas gemaakt :-) was zo’n succes dat ik hem gewoon nog een x tussendoor gemaakt heb ;-)
    ga het straks weer maken,als kersttoetje,voor vrienden.
    mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

  15. Tineke says

    Dit toetje zou verboden moeten worden!!! Te lekker! Mmmmm die tia Maria erdoor is heerlijk!

  16. Sandra says

    Hoi,

    Ziet er heerlijk uit! Maakt het nog uit welke kwark ik haal?

    Groetjes Sandra

    • Brenda Kookt says

      Hoi Sandra, je kunt het beste gaan voor een neutrale kwark zonder extra smaakjes.

  17. Brenda Stassen says

    Hallo Brenda,

    Het ziet erg mooi uit en lekker! Zo te lezen ook niet erg moeilijk. Hoeveel uur van te voren kun dit toetje maken? Ook al een dag van te voren?

    Groetjes Brenda

  18. Jacqueline van Dooren says

    Beste Brenda,

    Bedankt voor dit recept. Ik heb het gister gemaakt en het was heerlijk! Ik had Baileys gebruikt, ook een aanrader

  19. agnes says

    Heel erg lekker! Wel heb ik 250 gr mascarpone gebruikt en ipv kwark Griekse yoghurt. Een scheut Amaretto smaakt ook goed. Was snel klaar en ziet er leuk uit. Bedankt voor de tip!

  20. Ingrid says

    Net heerlijk van zitten smullen op pakjesavond!!! Dank voor het recept!!!

  21. Sandra says

    Mochten de kinderen geen koffiesmaak lusten week de pepernoten dan in de chocomel

  22. Ilse says

    Kun je het toetje een dag van te voren maken?

    • Ilse says

      sorry heb het al gezien in vorige vragen. Is misschien te lang van te voren. In de ochtend moet ook lukken. Ik zal het eens proberen!

      • Brenda Kookt says

        De avond van te voren kun je dit wel maken hoor Ilse. Dat moet geen probleem zijn.

  23. Roberto says

    Waarom wordt er in dit recept gesproken over pepernoten als er alleen maar kruidnoten wordt gebruikt?

  24. Inge says

    90 pepernoten voor 4 deserts? Nee, toch?!

  25. Lilian says

    Ook deze was goed gelukt en heerlijk! Heel makkelijk om te maken, maar het ziet er prachtig uit!

  26. Sabine says

    Kan het ook met bostogne koeken?

  27. Marianne says

    Ziet er erg leuk uit. Ik had het in allerlei verschillende glazen gedaan; mooi! De kwark vond ik wel wat te fris smaken in de room..

  28. Francisca says

    Hoe veel Mascorpone gebruiken jullie? Ik heb nu een verpakking van 250 g. Klopt dit?

  29. Richelle says

    Het recept lijkt me erg lekker, ga ik zeker proberen. Nog een tip, pas de taalfouten even aan in het recept ” opat, besefte ik me ” op at zijn 2 woorden en “ik besefte me” kan niet,’ je beseft dat iets gebeurt’ of ‘je realiseert je’ dat iets gebeurt

  30. Lynn says

    Waarom noem je t pepernoten tiramisu als t kruidnoten betreft?? Komt raar over….zoiets als vla zeggen, maar yoghurt gebruiken 🙂

  31. C.degouy says

    Waarom zou je een kruidnootje een pepernoot noemen? Vooral als je beter weet?

  32. Annika says

    Hoi hoe lang van te voren kan ik dit toetje maken want heb zaterdag avond een etentje maar heb alleen donderdag tijd zou het goed blijven zo lang ?