Kooktips #3

Wist je dat 2

Ik heb weer een paar leuke tips, nieuwtjes en handigheidjes gevonden die van pas komen in de keuken, tijd voor een nieuw wist-je-datjes artikel!

Inmiddels is de naam van deze rubriek ‘Kooktips’ omdat ik denk dat dit de lading beter dekt.

 

Wist je dat..

 • ..je kookvocht in een stoofschotel het beste kunt aanvullen met lauw/wam water? Van koud water wordt het vlees taai, lauw/warm water zorgt ervoor dat je vlees lekker mals blijft.
 • ..je een kroket het beste in de koelkast kunt laten ontdooien als je een lekker krokant korstje wilt na het frituren?
 • ..eieren langer bewaard kunnen blijven als je ze regelmatig omkeert? Toen ik ineens wel erg veel eieren in huis bleek te hebben ben ik opzoek gegaan hoe ik ze langer kon bewaren. Als je ze iedere week even omdraait zorg je ervoor dat de dooier mooi in het midden blijft. Hierdoor blijven je eieren langer vers.
 • ..je gehaktballen kunt kneden zonder vieze handen te krijgen? Gebruik hiervoor een boterhamzakje. Steek je hand in het zakje, pak de hoeveelheid gehakt die je nodig hebt, draai het zakje om je hand terug zodat het gehakt in het zakje zit. Maar een mooie ronde bal door het zakje rond te draaien. Laat de bal uit het zakje in de pan vallen en je handen zijn nog schoon.
 • ..gekristalliseerde honing weer vloeibaar wordt door de pot even in warm water te zetten of op te warmen in de magnetron? (dit werkt ook bij karamel!)
 • ..je losse kruidnagels niet meer kwijt hoeft te raken? Gebruik een houder voor losse thee (bijvoorbeeld zo’n eitje) voor je losse kruidnagels. Zo kun je de kruidnagels er weer gemakkelijk uithalen. Als je laurierblad in stukjes breekt en ook in het eitje stopt geeft dit ook extra smaak af, maar beland het niet tussen je tanden.

Welke van deze tips komt jou goed van pas?

P.s. heb je de anti-traan tips voor bij het uien snijden ook al gelezen?

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. cilia says

  *) Ja
  *) Nee
  *) Ja/Nee
  *) Ja
  *) Ja
  *) Ja

  Of eieren nu echt vérser blijven door te draaien, dat betwijfel ik eerlijk gezegd. Ik gebruik dit wel bij BROED-eieren al krijg ik ook goede broedresultaten als ik de (hopelijk bevruchte) eieren bewaar met de punt naar beneden op ’n koele plek (geen koelkast!). Ik weet wel dat je de eieren nooit met water mag afwassen, omdat je daardoor het waslaagje beschadig en bacteriën snellen kunnen binnen dringen. Dus vuile eieren alleen afvegen met ’n papiertje of doekje. En om te zien of eieren nog goed zijn, kun je ze voor verwerking in een bak water leggen Als het ei naar boven komt, is de kans aanwezig dat ze niet goed meer zijn (dus dan eventjes apart in ’n schaaltje breken en bekijken). Dit komt doordat de luchtkamer onderin het ei steeds groter wordt en dus lichter, waardoor het ei langzamerhand kan gaan drijven/met de bolle kant naar boven komt.

 2. Charlotte says

  Wat een goede tip over de kruidnagel!! Het is altijd zo zoeken in je gerechten :)

 3. Peggy says

  Wat een leuke weetjes altijd.
  Dank je wel om dit te delen met ons.

 4. Marja says

  Wat een supertip over dekruidnagels! Ik ben die dingen altijd kwijt als ik ze eruit wil halen! En het laurierblaadje er bij in ….een supertip! Dank je wel Brenda. ;-)

 5. Chris V says

  Ode trouwens aan de uien-snijden-zonder-tranen tip van vorige keer!

 6. Saskia says

  Wat een handige tips! Leuk om te lezen. Van de eieren ga ik eens proberen :-)

 7. cobi says

  Hoi Brenda,

  Wat hebben we genoten van jou champignonsoep eindelijk: ) want ik kan niet tegen melk
  en in veel recepten werken ze met room bij die van jou dus niet Dankje

  gr Cobi