Mister Kitchens Gevuld Speculaas

Speculaas04Tijdens de FairDelicious Bloggersdag (hier lees je er meer over) hebben we bij Mister Kitchens Speculaas gevuld met (Fair Trade) amandelspijs gemaakt. Gevuld speculaas is een van mijn guilty pleasures in de Sinterklaastijd. Ik vind het super lekker. Ik wilde het altijd al eens zelf maken, maar het kwam er telkens niet van. Het leek me namelijk best veel werk en moeilijk om het thuis zelf te maken. Maar dat valt dus ontzettend mee. Bij deze deel ik het recept voor gevuld speculaas van Mister Kitchens.

Dit Gevuld Speculaas recept van Mister Kitchen is de lekkerste die ik ooit heb geproefd. Dit komt onder andere door de frisse citroen die in het amandelspijs is verwerkt, daar hou ik echt van. Lees snel verder om te zien hoe je het lekkere gevulde speculaas van Mister Kitchens zelf kunt maken.

Speculaas01

Net als bij mij thuis stonden de ingrediënten er klaar voor. Bijna allemaal ingrediënten die standaard in je keukenkastje staan. Het enige waar je achteraan moet zijn Fair Trade amandelen.

Speculaas02

Nadat je de ingrediënten afweegt kneed je het deeg gewoon met je vingers, hier heb je geen apparaten voor nodig. Het is belangrijk dat je eerst het deeg maakt want het moet nog even rusten in de koelkast voor het verwerkt wordt.

Nadat je het deeg in de koelkast hebt geplaatst kun je de amandelspijs maken. Om de amandelen fijn te malen heb je wel een keukenmachine of een staafmixer met een bakje eronder nodig. Nadat je de gehakte amandelen met de overige ingrediënten hebt gemengd laat je het spijs ook even in de koelkast opstijven. Tip: om tijd te winnen kun je het spijs ook even in de vriezer plaatsen.

Speculaas03

Als het deeg heeft gerust kun je het in tweeën delen en beide deegballen uitrollen tot een mooi (of minder mooi) vierkant. Een van de lappen deeg leg je op een bakplaat bedekt met bakpapier.

FairDelicious16

Over de eerste lap deeg verdeel je het amandelspijs. Laat de randen van het deeg (ongeveer 2 centimeter) vrij zodat je de lappen speculaasdeeg daarna op elkaar kunt plakken.
Zoals je ziet hadden Pauline en ik de taken keurig verdeeld ;)

FairDelicious17

Als het deeg op elkaar zit en het spijs er keurig tussenzit garneer je het geheel met hele amandelen. Bestrijk het deeg én de amandelen vervolgens met een geklutst ei zodat het mooi gaat glanst als het uit de oven komt.

FairDelicious18

Gevuld Speculaas

Gevuld Speculaas

Gevuld Speculaas

Ingrediënten:

    Voor het speculaas:
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 140 gram koude roomboter
  • eventueel 1 eetlepel melk
  • Voor het amandelspijs:
  • 200 gram blanke amandelen
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • Voor de garnering:
  • 1 ei
  • 10 blanke amandelen

Bereiding:

  1. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden. Snijd de koude roomboter in kleine stukjes en meng door de bloem. Wrijf met de vingers van één hand het mengsel tot fijne kruimels. Kneed alles met koele hand snel tot een samenhangend en soepel deeg. Voeg als het deeg iets te droog is 1-2 eetlepels melk toe. Vorm het deeg tot een bal en verpak hem strak in huishoudfolie. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
  2. Terwijl het speculaasdeeg rust in de koelkast maken we het amandelspijs. Maal de amandelen in een keukenmachine samen met de suiker tot grove kruimels. Rasp de citroen en pers het sap eruit. Voeg de citroenrasp en -sap samen met het ei bij de amandelkruimels. Draai dit tot een gladde massa. Pak de amandelspijs in huishoudfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast (kan ook 10 - 15 minuten in de vriezer).
  3. Verwarm de oven voor op 175°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Bestuif je werkvlak dun met bloem. Verdeel het speculaasdeeg in 2 stukken. Rol beide stukken deeg uit tot rechthoekige lappen. Leg een deeglap op het bakpapier. Bedek de deeglap met het amandelspijs, zorg ervoor dat je aan de zijkanten ongeveer 2 centimeter vrij laat. Leg de andere deegplak voorzichtig op de vulling. Verdeel de losse amandelen over het deeg (druk het er een beetje in), bestrijk het speculaas (en ook de amandelen) met een losgeklopt ei en bak het 30 minuten in de oven.
  4. Laat de gevulde speculaas 15 minuten rusten voor je hem aansnijdt.
https://www.brendakookt.nl/2013/11/18/gevuld-speculaas/

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Simone says

    Ooooo, lekker! Ben ook gek op gevuld speculaas…heb het al eens eerder zelf gemaakt en dat is zo tien keer lekkerder als uit de winkel…:)

    • Brenda Kookt says

      Jaaa veel lekkerder! En zelfs die uit de winkel vind ik erg lekker :)

  2. Ina says

    Wat een leuk verslag van een fantastische dag! :)
    Ik was dit recept al tegengekomen op Sofie’s blog Lekker en Simpel, en heb zelfs, met VEEL hulp, de amandelspijs al gemaakt! Heerlijk, maar ik vond de citroensmaak erg overheersend, dus ik zou voorstellen het er beetje bij beetje, al proevend, bij te doen.

  3. Emma says

    Gevuld speculaas, hmmmm! Nóg lekkerder dan gevulde koeken!

  4. rini dirks says

    water loopt mij in de mond, ga ikzelf ook eens maken. Ik moet alleen de speculaaskruiden gaan zoeken, hier in Tunesie.

    • Brenda Kookt says

      Dat kan ik me voorstellen Rini. Misschien kun je het anders door iemand laten opsturen?
      En anders kun je misschien zelf een speculaas-kruidenmix maken. Denk dat er daar bij jou wel genoeg kruiden zijn..? :)

  5. Gea Slager says

    Hallo Brenda,

    Heerlijk recept. Heb het gemaakt om zaterdag te eten, het is nu dinsdag en heb het juist gemaakt. Natuurlijk een stukje geproefd, verukkelijk.
    Kan ik het invriezen of gewoon in of buiten de koelkast bewaren.
    Ik heb een ouderwetse koele kelder
    Kun je mij adviseren?
    Bij voorbaat dank.

    Hartelijke groet,
    Gea

    • Brenda Kookt says

      Hi Gea, de kelder lijkt me hier perfect voor. Zeker met deze temperaturen :)
      Eet smakelijk zaterdag!

  6. GMcooking says

    Ziet er goed uit dit recept. Ik heb hem zelf bestreken met melk. Hij gaat dan niet glanzen maar ziet er wel heel mooi egaal uit!