Snert

Snert txt

Snert oftewel Erwtensoep is echte winter kost, het smaakt het lekkerste als het buiten ijs en ijskoud is. Het is (gelukkig) nog niet zover, toch moest ik alvast een pan snert maken voordat de winter begon. Snert moest namelijk terugkomen in de 26x Groentereeks (bij de E van Erwtensoep) en dus moest ik het sowieso voor het einde van 2013 maken.

Het gekke is dat ik tot een jaar geleden geen snert lustte. Of ik dacht in ieder geval dat het niet zo lekker was. Als mijn vader vroeger snert at, genoot ik van lekkere pannenkoeken (nog steeds een van mijn lievelings). Vaders houdt niet van pannenkoeken, de kinderen niet van snert, een ideale combinatie is geboren dacht mijn moeder. Tot het vorig jaar op het werk erg koud was en ik zin had in een kommetje soep, de enige keuze was erwtensoep. Ik nam het en ik was verkocht. Nu hou ik van erwtensoep dus moest ik het een keer zelf maken ook.

Snert 1

Via Noortje heb ik dit recept van Lida weten te bemachtigen. Een heerlijk recept met lekker veel groente (26x Groentereeks remember?) en lekker veel vlees. De hamlappen en krabbetjes zijn super mals, echt lekker. Ikzelf, (vriendlief die hiervoor ook geen snert lustte) mijn vader, zwager en schoonfamilie hebben de snert al goedgekeurd.

Dit is een recept voor een flinke hoeveelheid snert, je hebt een pan nodig met inhoud van ongeveer 12 tot 15 liter. Hele families kunnen hiervan eten, daarom heb ik de snert ook keurig verdeeld onder mijn eigen familie, de schoonfamilie en mijn eigen vriezer. Als het straks echt koud wordt heb ik alvast snert op voorraad. Ook kun je dit recept halveren of zelfs een kwart maken zodat je een kleinere hoeveelheid snert maakt.

Dit recept is een richtlijn, proef vooral zelf en bepaal wat je lekker vind. Een beetje meer wortel of minder knolselderij is uiteraard geen probleem. Ook kun je nog van alles toevoegen.

En ik ben benieuwd, wat is jouw geheim? Welk ingrediënt maakt jouw snert extra lekker?

Snert 4

Snert

Bereidingstijd ongeveer 7 uur (langer mag ook)

Ingrediënten:

  • 10 liter bouillon (bouillonblokjes, rundvlees)
  • 2 pakjes spliterwten (hoeveel?)
  • 300 gram spekreepjes
  • voor 15 liter krabbetjes
  • voor 15 liter hamschijven
  • 4 rookworsten
  • 1 knolselderij
  • 3 winterpenen
  • 5 preien
  • 6 uien
  • peper en zout

 Bereiding:

Kook de bouillon ongeveer 2 uur met de krabbetjes en hamschijf (aan het bot). Vervolgens haal je het vlees eruit en pulk je het vlees van het bot. Dit gaat het beste met je handen als het vlees iets afgekoeld is. Het bot kan weg, het vlees mag weer in de bouillon. Op dit moment is het vlees nog niet super mals, omdat het vlees in de pan blijft tot de snert klaar is gaat dit straks helemaal goed komen.

Houdt ongeveer 2 liter bouillon apart, hiermee kun je later de dikte van de bouillon aanpassen. Voeg de spliterwten bij het resterende bouillon en het vlees en laat dit stuk koken. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

De spliterwten moeten helemaal uit elkaar gevallen zijn voordat je de groenten erbij voegt. Snijd de knolselderij, winterpeen, prei en uien in blokjes, voeg dit bij de snert en kook dit gaar. Roer de snert tussendoor veel door. Proef of de snert op smaak is en voeg peper en zout toe.
Bak de spekreepjes knapperig. En voeg dit samen met de in plakjes gesneden rookworsten bij de snert.

Eet je alles dezelfde dag op? Dan kun je de dikte op dat moment bepalen. Als je het laat afkoelen of zelfs gaat invriezen kan het zijn dat het erg dik wordt. Voeg dan extra bouillon toe.

Breng de snert eventueel op smaak met maggy en serveer het met roggebrood en katenspek.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Lisa says

    Ik hou echt niet van erwtensoep. Maar misschien moet ik het eens proberen, ziet er zo wel lekker uit nl :-)

  2. Annemiek says

    Lekker Brenda., ik krijg al trek. Moet toch nog een 16 liter pan kopen voor de ossoboco.

  3. Collinda says

    Hoi Brenda, ik doe de spliterwten er altijd al tegelijk met het vlees bij. Voordeel is dat als de bouillon klaar is, ook je spliterwten zacht zijn.

  4. Noortje Bakker says

    Mjammie!!!

  5. Ina says

    Ik heb nooit geweten dat erwtensoep zo’n carnivorensoep was! ;)
    Ik had gehoopt er een vegetarische versie van te maken, maar dat lijkt niet mogelijk. En ik heb trouwens niet het geduld om een 7-uurse soep te koken!
    Maar ik heb je ‘Doperwtensoep met yogurt en munt’ gevonden! Haha! :D

    • Brenda Kookt says

      Onze snert zit inderdaad boordevol vlees, mede omdat we van vlees houden én we dit beschouwen als een maaltijdsoep.
      Als je het vlees eruit laat is groentebouillon gebruikt is het een vegetarische variant.

      • Ina says

        Dankjewel, dat zal ik eens proberen. Ik heb nog een enorm pak spliterwten in de kast liggen van JAREN geleden… en met al die andere groentes erdoor is je snert ook vleesloos vast erg lekker.

  6. aaldrik says

    Mijn recept voor de lekkerste snert is:
    1000 gram krabbeltjes
    250 gram gerookte spekreepjes
    2 mergpijpjes
    500 gram spliterwten
    5 kruidnagel
    3 laurierblad
    zout

    Zet 2 liter water in een grote pan op het vuur met koud water. Doe de krabbetjes en spliterwten erin, evenals 250 gram spekjes en de laurierbladen. 5 kruidnagels en wat zout en de mergpijpjes. Laat het heel erg langzaam aan de kook komen. Haal als het kookt het schuim eraf met de schuimspaan. Voeg daarna het volgende toe.

    Alweer 250 gram gerookte spekreepjes.
    500 gram geschilde knolselderij
    4 grote kruimige aardappelen
    2 preien totaal 500 gram ongeveer

    Laat dit 5 a 6 uur langzaam koken. Haal na een paar uur de krabbetjes eruit. Haal het vlees eraf en doe dat terug in de snert. Voeg als laatste 2 rookworsten toe en vers gesneden selderijblaadjes. Volgende dag pas eten. Echt heerlijk!!

  7. aaldrik says

    Oooohw en als laatste met de rookworsten ook nog 2 runderboulion blokjes toevoegen!

  8. andre says

    hoi,
    efkes in reaksje op de snert.
    iksels meitsje de snert krektsa , mar ik bruk gjin bouillon, alleen water.!
    gr Andre

  9. Ien says

    dag Brenda leuk je erwtensoep recept te lezen, maar ik maak nooit erwtensoep van varkensvlees en ken steeds meer mensen die, om verschillende redenen, varken niet willen eten.
    Ik kreeg ooit dit recept van mijn moeder.
    spliterwten, prei, knolselderij, bladselderij en aardappel met een heel groot stuk camelot ( rundermerg en vlees) en dit samen uren laten trekken, met scheut ketjap, zout en peper. Vlees en bot en merg eruit halen mbv schuimspaan. Vlees niet meer gebruiken. Met staafmixer een gladde soep. snel laten afkoelen overgieten in schone pan(nen) en opletten als het van vriesweer snel gaat dooien is je erwtensoep heel snel zuur als hij niet heel koel staat De volgende dag al roerend opwarmen. Als de pan heel groot is zet ik hem ook wel een poos in de oven, zonder deksel, wordt anders heel dun door de condens, dat scheelt veel roeren en tijd.
    Serveren met roggebrood , wit brood voor de kids en plakjes runder-rookworst.
    Als toetje mandarijnen en veel water drinken, want de soep heeft zo’n hoog eiwitgehalte dat je er heel dorstig van wordt.

    Een aanrader deze “lukt altijd erwtensoep”.

    een echte familietraditie is dat wij op Sinterklaasavond altijd eerst deze “oma’s erwtensoep” eten tot op de dag van vandaag. Ik ga morgen de boodschappen doen om zaterdag met mijn pan voor 18 pers. aan te kunnen komen. Zelfs aan getrouwde kinderen die voorheen griezelden van erwtensoep vinden deze heerlijk.

  10. Siebe Terband says

    Brenda,
    De snert die jij laat zien maakte ik ook altijd. Echt heerlijk maar wij houden niet van dat vele varkensvlees erin.Dus ben ik gaan expirimenteren. En maak het nu als volgt. Op 1 zak spliterwten doe ik 1 zak snertgroente van een pond, ong 4 ons gesneden kipfilet en een pakje gerookte kipfilet.Ook in stukjes snijden uiteraard. Daarbij gaat er toch echt een normale rookworst bij .En de normale bereidingswijze volgen zoals jij dat doet. het maken vandaag en morgen eten maar dan is het wel een maaltijdsoep. Daarom maak ik net als jij een flinke pan.O,ja ik moet er bij zeggen ieder heeft zijn eigen smaak dus op het bord op smaak maken met maggy of alleen wat zout . Ik hoop dat ik je weer op een idee heb gebracht. Wij noemen het gezonde snert omdat er minder vet in zit. Groetjes Siebe

  11. Marjo Jaspers says

    Probeer eens verse worst ipv rookworst..heerlijk..wel lekker lang mee laten garen!