Ga naar de inhoud

How to: uien karameliseren

De herfst vraagt om warme gerechten die lekker lang op het vuur staan te sudderen en waarbij het huis zich vult met heerlijke geuren. Bij gekarameliseerde uien is dit  zeker het geval, én gakarameliseerde uien zijn lekker bij verschillende gerechten. Bijvoorbeeld bij biefstuk met champignons op brood, op een broodje (bijvoorbeeld deze), als bijgerecht of in een ovenschotel. En wist je dat
Delen op

How to: uien karameliseren

Gekarameliseerde uien 6 txt

De herfst vraagt om warme gerechten die lekker lang op het vuur staan te sudderen en waarbij het huis zich vult met heerlijke geuren. Bij gekarameliseerde uien is dit  zeker het geval, én gakarameliseerde uien zijn lekker bij verschillende gerechten. Bijvoorbeeld bij biefstuk met champignons op brood, op een broodje (bijvoorbeeld deze), als bijgerecht of in een ovenschotel. En wist je dat uien ook erg gezond zijn? Uien zitten vol vezels, vitaminen en mineralen.

In dit artikel gaan we uien karamelliseren. Ik laat je zien hoe je super lekkere gekarameliseerde uien maakt, daar gaan we.

Gekarameliseerde uien 1

Zet eerst de ingrediënten klaar. Uiteraard gaan er uien in, in dit geval gebruik ik 6 grote uien. Verder nemen we water, balsamicoazijn, bruine basterdsuiker, olie, peper en zout.

Gekarameliseerde uien 2

Pel de ui, snijd ze doormidden en vervolgens in grove halve ringen.

Gekarameliseerde uien 3

Voeg de ingrediënten in de pan en laat dit ongeveer 50 minuten sudderen. Roer het tussendoor een aantal keer door zodat de uien niet aanbakken.

Serveer de lekkere zachte gekarameliseerde uien als bijgerecht, of bij biefstuk met brood of bij een stamppotje (boerenkool of andijvie met gekarameliseerde uien, yummy) ovenschotel of op bladerdeeg (zoals bij dit recept).
Gekarameliseerde uien 5

 

Gekarameliseerde uien

Bereidingstijd 10 minuten en 50 minuten kooktijd

Ingrediënten voor 850 ml

  • 6 grote uien
  • 375 ml water
  • 75 gram bruine suiker
  • 75 ml balsamicoazijn
  • 2 eetlepels olie
  • zout en peper

Bereiding

Pel de uien, halveer ze en snijd ze in grove halve ringen. Neem een sudderpan, verwarm de olie en verwarm de ui even kort. Voeg de suiker, balsamicoazijn, water, peper en zout toe en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 50 minuten pruttelen. Roer het afentoe door. De uien zijn klaar als de uien zacht zijn en het vocht is verdampt.

In de koelkast kun je de gekarameliseerde uien een week bewaren.

Tip van Annabel Langbein:  verwarm 250 van de gekarameliseerde uien met 500 ml runderbouillon en laat dit 5 minuten pruttelen. Zo ontstaat een lekker uiensoepje. Lekker met een gegratineerd stokbroodje met kaas en peterselie.

 

Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Bladerdeegnestjes met Nutella
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou
Naan met hoemoes, falafel en groente groenten

6 reacties

Manolito van Galen

Hoi Brenda, Een uitstekend recept. Welke soort uien kun je het beste gebruiken? Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord. Groetjes, Manolito

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi, je kunt het beste de gele uien gebruiken. Maar met rode ui werkt het bijvoorbeeld ook.

T

Heerlijk een top recept. Ik heb het zonder deksel laten pruttelen

Laat een bericht achter

Guido Debeus

Deksel op de pan, of juist niet, tijdens het 50 min pruttelen?

Laat een bericht achter

Matt

Top!! Zeer eenvoudig te bereiden en erg smaakvoll thanx.

Laat een bericht achter

Cathy G

Bedankt voor dit 'veilige' recept om uien te karameliseren! Door er in het begin al zoveel vloeistof bij te doen, hoef je niet zo bang te zijn dat de zaak aanbrandt! :) En die tip om van de restjes uiensoep te maken! Wat een goed idee.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op