Ovenschotel Kabeljauw met aardappel en tomaat

Kabeljauw uit de voen met aardappel en tomaat 2 txt

Dit is een gerecht uit mijn favoriete Delicious. Nummer 6 van 2012 met als thema: Italië! Ik heb al heel veel recepten uit dit nummer gemaakt en nog steeds zijn er gerechten die op mijn to-cook lijstje staan. Sinds dit nummer kijk ik altijd uit naar nieuwe Italie-nummers van de foodmagazines. Maar tot nu toe kan er geen enkele aan dit nummer van Dilicious. tippen

Deze ovenschotel met kabeljauw en aardappel stond dan ook bijna anderhalf jaar op mijn to-cook list. Eindelijk is het er van gekomen deze te maken. En hij stelde niet teleur. Een heerlijke schotel met vis, aardappelen en tomatensaus. Eentje die zeker een plaatsje op mijn blog verdiend. Dus bij deze.
Het maken van deze schotel kost tijd, al is het meer wachttijd dan dat je echt bezig bent met het bereiden van de schotel. Tussendoor kun je iets anders doen. Ideaal als je een middagje thuis bent.

Kabeljauw uit de voen met aardappel en tomaat 1

Kabeljauw uit de voen met aardappel en tomaat 3

Ovenschotel kabeljauw met aardappel en tomaat

Bereidingstijd: 2 uur wachttijd voor de kabeljauw en de saus, 20 minuten bereiding van de schotel, 35 minuten oventijd en 15 minuten wachttijd voor de schotel.

Ingrediënten voor 6 personen

 •  1 kilo dunne kabeljauwfilets (in stukken van circa 15 cm)
 • bloem
 • 4-6 eetlepels olijfolie
 • 400 gram vastkokende aardappels, ongeschild, in schijfjes van 1/2 cm
 • 750 ml arrabiatasaus
 • 2 eetlepels gehakte peterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Verwijder de graten uit de vis indien nodig. Bestrooi de vis met zout en laat het minimaal 2 uur liggen op keukenpapier.

Dep de kabeljauw droog en haal ze door de bloem. Bak de visfilets aan beide kanten even goudbruin in een koekenpan. Zet de vis hierna apart. Kook intussen de aardappelschijfjes in water met een beetje zout tot ze net gaar zijn. Giet de aardappelschijfjes af en bestrooi het met zout.

Verdeel een laagje arrabiatasaus over de bodem van een ovenschaal. Verdeel de vis erover heen en bedek dit ook weer met een laagje saus. Verdeel daarover de aardappelschijfjes dakpansgewijs. Verdeel tot slot nog een laagje saus over de schotel en druk alles goed aan zodat de schijfjes goed onder het saus staan.

Zet de schotel 35-45 min in de oven. Er moeten hier en daar donkere puntjes verschijnen. Neem de schotel uit de oven en laat het 15 minuten rusten. Garneer met peterselie.

Tip: Door de vis te laten staan verliest het vocht. Hierdoor wordt het steviger, bakt het gemakkelijker en smaakt he lekkerder.

Bron: Delicious.Magazine 6, 2012

 

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. AJ says

  Zo deze ovenschotel lijkt mij lekker genoeg om aardappels voor te kopen.
  Ik eet zoutarm. Wat gebeurd er als ik de eerste stap oversla. (2 uur wachten na zouten.) Misschien heeft u een suggestie.
  Dank je wel voor de vele heerlijke recepten.
  AJ

  • Brenda Kookt says

   De stap kun je overslaan als je zoutloos eet. De kabeljauw verliest hierdoor bij het bakken vocht, hierdoor kan kabeljauw minder smaak hebben.

 2. Marjo says

  Waarom 45 min in de oven terwijl alle ingrediënten al gaar zijn?
  Waar koop je arabiasaus? Ik ken die niet.

 3. Cora van Roon says

  Gisteren gegeten, heerlijk.
  Deze ovenschotel zullen we zeker vaker gaan eten.

 4. San says

  Zijn het gewone aardappels of zoete aardappels?
  Op de foto lijken het namelijk zoete aardappels.

   • San says

    Dank je wel. het was heerlijk!!
    Ik had alleen wel het idee dat in verhouding 400 gr. aardappelen weinig is t.o.v. 1 kilo Kabeljauwfilet. Ik had alles verdeeld over twee kleinere ovenschalen en kwam niet uit met de aardappelen. De volgende keer maak ik het met iets meer aardappelen.