Toscaanse broodsalade

Toscaanse Broodsalade (sl)

Afgelopen week ben ik thuisgekomen van 10 dagen Italië, Toscane om precies te zijn. Het was heerlijk! Lekker eten (vrijdag laat ik je zien wat voor lekkers ik gegeten heb), mooi weer (al was het in Nederland ook lekker) en relaxen afwisselen met activiteiten.

Deze Toscaanse broodsalade heb ik niet in Toscane gegeten, maar at ik voordat ik naar Toscane vertrok. Om alvast in de stemming te komen. Lekkere olijfolie, tomaten, Parmezaanse kaas, basilicum en kappertjes. In gedachten zit ik daar weer. Op het terras van het hotel, onder een parasol, uitkijkend over Siena, genietend van een ijskoude orange juice en een bruschetta tomaat als antipasti…

In Italië noemen ze een broodsalade als deze een Panzanella. Dit werd vroeger gemaakt met restjes oud brood en overrijpe tomaten. Mijn brood was niet oud, de tomaten wel rijp, maar niet overrijp.
Toch smaakte deze Toscaanse broodsalade super lekker. Echt een aanrader. Ook als je niet naar Italië op vakantie gaat, proef een beetje Italië.
Al moet ik toegeven dat de tomaten in Italië lekkerder zijn. Vol van smaak en sappiger. Maar dat mag de pret niet drukken. Deze broodsalade is een topper. Ik ga hem zeker vaker maken. Al is het alleen maar om me even in Italië te wanen.

Toscaanse Broodsalade

Tussen de ingrediënten staat keurig een flesje balsamicosiroop. Het was de bedoeling dat ik de balsamico voor het serveren (en fotograferen) over de salade zou sprenkelen. Maar dat is er niet van gekomen. Toen ik dacht dat de salade klaar was zag het er zo lekker uit dat ik direct wilde gaan eten. Ik heb snel foto’s gemaakt, voor ik het wist was het op. Het flesje balsamicosiroop stond nog keurig onaangeroerd op het aanrecht. Volgende keer sprenkel ik het er wel over heen, het lijkt me een prima aanvulling. Daarom laat ik het in het recept staan.

Toscaanse Broodsalade

Toscaanse broodsalade

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ciabattabrood (vers of oud)
  • flinke hand Cherry tomaatjes (liefst meerdere soorten en kleuren)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • olijfolie
  • zeezout
  • peper
  • 2 teentjes knoflook
  • roze wijnazijn
  • handje verse basilicum
  • oregano
  • balsamico siroop
  • Parmezaanse kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC, grillstand. Scheur het brood in grove stukken van ongeveer 2 cm en plaats ze in een ovenschaal. Besprenkel de stukken brood met zout, peper en olijfolie. Pers één teentje knoflook uit boven de schaal en voeg oregano toe. Hussel dit alles (met je handen) goed door elkaar. Zet de schaal in de oven tot het brood knapperig is geworden.

Snijd een flinke hand tomaten in grove stukken en doe ze in een kom. Besprenkel ze met vier eetlepels olijfolie en twee eetlepels rode wijnazijn. Snijd de kappertjes fijn en voeg ze toe aan de tomaten. Knijp hierboven ook een teentje knoflook uit. Voeg de croutons (het brood) toe aan de kom en hussel alles nogmaals met je handen goed door elkaar. Proef het sap en voeg naar smaak peper en zout toe. Voeg een handje basilicumblaadjes toe en hussel dit nogmaals.

Besprenkel de salade met een paar druppels olijfolie en balsamicosiroop (ingekookte balsamico azijn). Rasp tot slot de Parmezaanse kaas erover.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Lisa says

    Lijkt me lekker. En ik ben benieuwd naar wat je in Italië hebt gegeten :)

  2. Charlotte says

    Hm lekker!! Bedankt voor dit heerlijke recept :)

  3. Maxime says

    Lekker!

  4. Ina says

    Ik had nog nooit van balsamico siroop gehoord, en heb het even moeten Googlen. Het klinkt gemakkelijk genoeg om zelf te maken, dus Ik zal het morgen proberen, en het zowel over jouw heerlijke salade als over een fruitsalade sprinkelen! :)

    • Brenda Kookt says

      Wat goed dat je zelf Balsamico-siroop gaat maken. Dat heb ik nog nooit gedaan. Dit flesje heb ik bij de supermarkt gekocht. Misschien volgende keer ook eens zelf maken :)

  5. Ina says

    Mijn hele huis ruikt naar azijn, dat wel! Maar het is heel goeg gelukt en was heel makkelijk. Ik weet natuurlijk niet of het net zo lekker is als jouw gekochte flesje.
    Ik heb 1 1/2 cup balsamico azijn met 3 el suiker tot 1/2 cup in laten koken. Dat duurde zo’n half uurtje terwijl ik mijn afwasje deed. Ik heb het totnutoe alleen over een toastje met aardbeien gesprinkeld, heel lekker, maar ik denk dat ik er een volgende keer meer suiker door ga doen.

  6. Ina says

    Ik weet natuurlijk niet of het veel goedkoper zal zijn om het zelf te maken. Ik vond het gewoon leuk om het te proberen, en sta versteld dat het zo makkelijk was, en lekker is. Ik heb daarnet wat op mijn ontbijt-yogurt-met-verse-ananas gesprinkeld, en ga het straks proberen op ratatouille en gebakken aardappeltjes!

  7. Danique says

    Is dit geschikt voor een voorgerecht of vult het heel erg?

    • Brenda Kookt says

      Dit gerechtje is zeker geschikt als voorgerecht, ik zou de porties dan iets kleiner maken.

  8. Jan Storm says

    Is ook lekker met een beetje ansjovis uit een blikje erbij. Is een super recept. Oregano weg laten is veel lekkerder.