Kooktips #1

Vandaag verwelkomen we een nieuwe rubriek op Brenda Kookt, namelijk: Wist je dat…!? (inmiddels is de naam van deze rubriek ‘Kooktips’ omdat ik denk dat dit de lading beter dekt)

Regelmatig kom ik nieuwtjes en  handigheidjes tegen die in de keuken goed van pas komen. Het leek me leuk om deze tips  en tricks met jullie te delen. Er zijn vast ook een aantal van jullie die zich afvragen hoe je sommige dingen het beste kunt aanpakken.

Daarom besloot ik dit te delen in een blogpost, en wel in deze nieuwe rubriek. Ik weet nog niet hoe vaak de Wist-je-datjes langs gaan komen. Net wanneer ik weer een mooi lijstje heb verzameld.

Naast nieuwtjes en handigheidjes die ik tegenkom komen er ook antwoorden op vragen langs die ik van jullie, vrienden en bekenden ontvang.

wist-je-dat 3

Wist je dat…

 • ..een ananas rijp is als je de bladeren er gemakkelijk uit kunt trekken?
 • ..de cronut een nieuwe hype is? De cronut is een mix van een donut en een croissant. In Amerika is de cronut al ontzettend gewild. In Soho staan rijen van meer dan 100 meter voor de bakker die de cronuts verkoopt. Ook in Nederland is de eerste cronut inmiddels gebakken. Ik ben inmiddels ontzetten benieuwd naar deze lekkernij. Als ik hem ergens tegenkom moet ik hem zeker proeven. Hier lees je meer over de cronut.
 • ..je citroenschil (de zogenoemde zeste) het beste kunt raspen met een zesteur of een hele fijne rasp? Als je citroenschil gebruikt in een recept wordt vrijwel altijd de heel fijn geraspte schil bedoeld. Denk er ook om dat je alleen het gele van de schil gebruikt. De witte schil die hieronder zit is heel erg bitter.
 • ..lente ui het beste op een koude, droge en donkere plaats buiten de koelkast bewaard kan worden? Ik wist dit niet, maar bewaarde lente ui altijd in de koelkast. Het viel me op dat ik het hier niet zo lang kon bewaren. Buiten de koelkast kun je lenteui ongeveer een week bewaren.
 • ..het maken van ijsblokjes sneller en beter gaat met lauwwarm water van zo’n 38 ºC?
 • ..je kunt controleren of een vis vers is? Kijk onder de kieuwen. Rood is goed, hoe donkerder/bruiner het hier is hoe minder vers je vis is.
 • ..vlees het beste op temperatuur kan zijn voor je het gaat bakken? Vooral bij rood vlees dat je niet helemaal doorbakken wilt eten is dit aan te raden. Leg het vlees van te voren even op het aanrecht zodat de ergste kou eruit trekt.
 • .. je een gevallen ei gemakkelijker kunt opruimen als je er keukenzout op strooit en laat drogen? Het zout slurpt volledig in het ei, hierdoor wordt de substantie dikker en kun je het ei wegvegen.
 bron 1, 2

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Elseline says

  Wat een leuke feitjes! Die cronut lijkt me erg lekker! :-)

 2. Anne says

  Leuke rubriek! Vooral die laatste tip is echt handig ;)

 3. Simone says

  Kijk dat van die bosui… Dat wist ik dus weer niet. Nu is het momenteel lastig om een koele plek te vinden maar ik ga mijn best doen. Leuke rubriek Brenda!

 4. Bianca says

  Origineel!

  Dat van die ijsblokjes en de laatste over het gevallen ei wist ik nog niet =D

 5. Marijke says

  Dank je wel voor de weetjes. Altijd handig. Hou mij op de hoogte.