Inspiratie: Salade


Salade 3

Het zonnetje laat zich zien en de temperatuur is eindelijk aangenaam! De stamp- en stoofpotten komen er niet meer in. Tijd voor BBQ, ijsjes en salades! Met deze blogpost hoop ik je inspiratie te geven bij het samenstellen van je salade.

Het is een mooi lijstje geworden, maar ik denk niet dat ik dit ooit compleet krijg ;-) Is er een ingrediënt die jij heel erg lekker vind in een salade, maar hier niet tussen staat? Laat dit weten in een reactie. Ik ben benieuwd, dit kan ons allemaal op een nieuwe, lekkere, ideeën brengen.

Sla

Bij een salade denk ik zelf het eerste aan een… slasoort! IJsbergsla, kropsla, gemende sla en rucola zijn denk ik de meest bekende slasoorten. Maar denk ook eens aan veldsla, rode sla, sla met een gekruld blad of Romeinse sla.

Groente-salade

Je hoeft natuurlijk niet altijd een slasoort in een salade te verwerken. Als hoofdingrediënt kun je ook een andere groente nemen. Bijvoorbeeld bietjes, sperziebonen, spinazie of witlof.

Ook is het lekker een beetje groente toe te voegen aan de salade. Bijvoorbeeld:

Tomaat
Komkommer
Zilveruitjes
Wortel
Augurk

Gedroogde tomaatjes
Rode ui
Olijven
Paprika
Sperziebonen

Erwten
Kidneybonen
Waterkers
Courgette
Mais

Salade zonder sla

In plaats van een slasoort of groente kun je ook couscous, quinoa, aardappeltjes of pasta als basis nemen voor je salade. Zelf vind ik dit vooral handig als de salade als complete maaltijd dient.

Salade 1

Fruit

Door het toevoegen van fruit wordt je salade lekker fris, vooral op een warme dag is dit extra verfrissend. Denk bij het samenstellen van je salade eens aan:

Appel
Peer
Banaan
Mandarijn
Aardbei

Frambozen
Ananas
Avocado
Perzik
Mango

Meloen
Druiven
Kiwi
Vijgen
Bessen

Vlees of vis

Een vegetarische salade is lekker, maar natuurlijk kun je ook een stukje vlees of vis toevoegen. Hierbij een paar suggesties:

Spekjes
Hamblokjes
Kipblokjes
Bacon
Salami
Chorizo

Gerookte kip
Smack (old school ;-))
Runderreepjes
Ossenhaaspuntjes
Biefstukreepjes
Rosbief

Tonijn
(gerookte) Zalm
Garnalen
Makreel
(gemarineerde) Tofu
Gekookt ei

Noten

Noten geven een salade extra bite, een extra dementie. Zelf neig ik snel naar geroosterde pijnboompitjes. Maar natuurlijk is er nog veel meer keuze. Wat dacht je van:

Pijnboompitjes
Walnoten
Pecannoten
Pompoenpitten

Hazelnoten
(geroosterde) Amandelen
Zonnebloempitjes

Cashewnoten
Pinda’s
Pistachenootjes

Het is ook lekker om croutons of krentjes in de salade te mengen.

Salade 4

Kaas

Kaas heb je in verschillende soorten en maten. Kaas kan je salade lekker romig maken, maar ook extra pit geven, bijvoorbeeld wanneer je oude kaas of Parmezaanse toevoegt. Enkele tips:

Belegen, jonge of oude kaas
Roomkaas (evt. met kruiden)
Mozzarella

Parmezaanse kaas
Blauwe kaas
Geitenkaas

Feta
Brie

Dressing

Dressing kun je zelf samenstellen op basis van mayonaise, yoghurt of olijfolie.
Meng hierdoor eens extra smaakmakers mengen als balsamico, honing, mosterd, gembersiroop, limoen-, of citroensap.

Meng ook eens (verse) kruiden door je dressing. Bijvoorbeeld:

Peterselie
Koriander
Oregano
Munt

Bieslook
Rozemarijn
Tijm
Dille

Basilicum
Italiaanse kruiden
Provençaalse kruiden
Pepertjes

Ik hoop dat ik met dit overzicht inspiratie heb kunnen geven voor het samenstellen van je voorjaarssalade. Heb je een aanvulling die in dit lijstje niet mag ontbreken? Laat dan een reactie achter.

Foto 1, 2, 3

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Lisa says

    Het is inderdad echt de tijd voor salades. Bedankt voor de tips, zelf heb ik (voor nu) geen aanvullingen :)

  2. Priscilla says

    Ik eet heel graag pastasalade (penne of fusili) met rucola, cherrytomaat, pijnboompitjes en geitenkaas. Maar vind veldsla met gerookte kip en sinaasappel en een lekkere dressing ook altijd een topper. Net als slamelange met framboos, pijnboompitjes en brie.. mmmmm!

    • Brenda Kookt says

      Frambozen heb ik nog nooit in een salade gebruikt. Binnenkort eens doen!

  3. Wendeline says

    Mooie site Brenda! Misschien de granaatappelpitjes vermelden bij het fruit voor de salade’s? Zóó lekker! Vriendelijke groet

  4. Hedwig de Kock says

    Heel erg lekker door een salade zijn bosuitjes in ringetjes en boogjes bleekselderij!

    Je maakt heerlijke gerechten, ik ben op je site gekomen omdat ik ook gek ben op koken en……..mijn dochters naam ook Brenda is.

  5. Pien Hanou says

    Salade’s vind ik áltijd lekker.. Ohhhh die salade-buffetten in Oostenrijk! Jammmmyy
    Rauwe rode kool vind ik ook altijd lekker door de salade en erg leuk voor de kleur maar witte kool kan natuurlijk ook…en noten geven idd een extra dimensie, hoewel ik nooit vergeetachtige nootjes neem hoor.. ;)

  6. Marjo says

    Wat ik ook lekker vind in een salade zijn kikkererwten, linzen, limabonen en kidneybonen

    • Brenda Kookt says

      Ik ben niet zo van de bonen, maar misschien moet ik het eens proberen. Bedankt voor de tip