Ovenschotel Aardappels Anders

Ovenschotel aardappels anders

Ik woon samen met iemand die gek is op Aardappel Anders. Ken je het nog? Dikke witte ovensaus in een potje, in de varianten bacon-ui, knoflook,  kaas en meer. Als het aan J. ligt eten we dit heel erg vaak. En als het aan mij ligt eten we het niet.

Waarom ik het liever niet eet? Ten eerste komt het uit een potje, ten tweede is het volgens mij ontzettend vet, en ten derde zit het vol met E-nummers en andere ondefinieerbare dingen.
Tot nu toe aten we zo min mogelijk aardappel anders. Maar vanaf nu komt het er bij ons niet meer in. Want we maken het zelf! En deze variant is veel lekkerder, J. heeft hem persoonlijk goedgekeurd.

We noemen hem Ovenschotel Aardappels Anders.

Ovenschotel aardappels anders

De Ovenschotel Aardappels Anders bestaat uit verse ingrediënten en zo min mogelijk E-nummers. Aardappels zijn een essentieel onderdeel. Ik heb gekozen voor verse aardappels, maar je kunt ook schijfjes gebruiken. Voor de Aardappel Anders saus gebruiken we melk, water, bloem en kaas. Daarbij wordt de schotel op smaak gebracht met oregano, cayennepeper, zout, peper, een half bouillonblokje.

Lees snel verder om het recept van deze topper te lezen, hierna de boodschappen en huis te kunnen halen en de schotel thuis te maken.

Ovenschotel aardappels anders

Ovenschotel aardappels anders

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • 1 kipfilet
  • 150 gram spekblokjes
  • 1 kleine rode paprika
  • 125 gram champignons
  • 600 gram aardappels
  • 1 ui
  • oregano
  • cayennepeper
  • zout en peper
  • 2 eetlepels bloem (circa 30 gram)
  • 125 ml melk
  • 150 ml water
  • 50 gram geraspte kaas
  • half blokje groentebouillon
  • olie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schil de aardappels en snijd ze in partjes. Was de aardappel en dep ze droog. Meng de aardappels met olie, peper en zout. Plaats het in een ovenschaal en bak dit 30 minuten in de oven.

Bak de spekreepjes in een koekenpan. Leg ze apart op een bord als ze zijn aangebakken.
Snijd de kipfilet in stukjes en bak dit aan in een koekenpan of wok met olie. Snijd ondertussen de champignons in plakjes, snipper de ui en snijd de paprika in reepjes. Voeg de groenten bij de kip. Doe de oregano hierbij, samen met zout en cayennepeper. Bak dit even aan.
Bestrooi het groente-kipmengsel met bloem, bak dit kort mee. Voeg het water en melk erbij en roer dit goed door. Verkruimel het halve bouillonblokje en meng dit samen met de spek door het mengsel. Voeg tot slot 3/4 van de geraspte kaas bij de saus.

Verdeel de saus over de aardappels, bestrooi de schotel met de overgebleven geraspte kaas. Bak de schotel 20 tot 25 minuten in de oven.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Miranda says

    Lijkt me een heerlijk recept! Ik ga het snel eens uitproberen :-).
    Er staat nog wel een foutje in, aan het einde. Er staat: Bak de schotel in 25 tot 25 minuten goudbruin!

    • Brenda says

      Goudbruin klint inderdaad alsof het een taart is ;-)
      Als wordt krijgt de schotel door de oven wel een mooi goudbruin laagje.

      • Brenda says

        Ik denk dat Miranda de tijd bedoelde, nu staat er ’25 tot 25 minuten’!
        Erg leuk recept! Ga het zeker eens proberen, hou zelf ook niet zo van koken uit zakjes, pakjes en potjes.

        • Brenda says

          Klopt, ik had het inmiddels aangepast ;-)
          Leuk dat je het recept ook graag proberen, echt een aanrader hoor!

  2. Maxime says

    Ik denk eerder dat miranda de 25 tot 25 minuten bedoeld, en niet het goudbruine :)
    Maar het ziet er weer lekker uit!

    • Brenda says

      Ik denk dat je gelijk hebt ;-) Zelf lees ik daar dus overheen

  3. Reina says

    Het is inderdaad een heerlijke schotel, erg lekker. Ik heb er sla, met tomaat en komkommer bij gegeten.
    Voor herhaling vatbaar.

    • Brenda says

      Dat is goed om te horen :-)

  4. Roos says

    Wat een leuke site met goede en makkelijke recepten.
    Deze heb ik gister gemaakt en het was heerlijk!
    Ook de peanuttbutter-jelly koekjes waren super!

    Ga zo door!

  5. Adine says

    Wat was dit een heerlijke schotel.
    Echt voor herhaling vatbaar!

  6. Henja says

    Gisteren gegeten. Heerlijke schotel. Vlees heb ik apart gegeten. En ook als groente erbij broccoli. Lekker. Gr.

  7. Janny says

    Deze schotel pas gegeten. Was echt lekker!
    Vandaag je groentensoep gemaakt, ook al een succes.
    En vorige week de appel-kwark-taart geserverveerd. Mmmm!
    Ik kom zeker vaker langs op deze site. Ga zo door!

    • Janny says

      Oh nee, de appel-kwark-taart kwam van iemand anders… Desalniettemin: een leuke site heb je! :-)

    • Brenda Kookt says

      Goed om te horen dat de recepten in de smaak vallen. Leuk als je vaker langskomt :)

    • Brenda Kookt says

      Dan zou ik wat extra zout en een beetje cayennepeper toevoegen.

  8. Tineke says

    Nou Brenda ook ik wil graag lekker eten en beter zonder al die toevoegingen zoals geur kleur en smaakstoffen!! Vandaar dat ik je aardappelschoten vandaag ga maken!!Mijn hobby is koken en dit lijkt me heel lekker!!
    Tot de volgende keer.
    Tineke

  9. Inge says

    Je vergeet de spek in je verhaaltje. Kj heb hem net gemaajr ben benieuwd!

  10. Heidi says

    Vandaag gemaakt en het was heerljk..
    Printje in de receptenmap voor de volgende keer :-)

  11. Hilde says

    Net je schotel gemaakt voor mijn vriend die ook fan is van aardappel anders en voor mezelf.
    Hij was eerlijk!
    En zeker een stuk gezonder dan het origineel.
    Eerste recept van je site dat ik gemaakt heb maar kom hier zeker vaker terug.

  12. Marian says

    Heb het groente en kipmengsel net geproefd….verrukkelijk!! Weet nu al dat dit heel lekker wordt vanavond. Dank je wel

  13. Marian says

    Je hebt niets teveel gezegd…in een woord….verrukkelijk!

  14. Ina says

    Afgelopen weekend gemaakt het was heerlijk!

  15. Jolene says

    Wij gaan dit maandag eten! Nu al trek in haha.

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk Jolene, hoop dat hij ook bij jouw mannen in de smaak valt :)

  16. Marit says

    Ik maak dit recept wel eens met bloemkool in plaats van de aardappelen, dat maakt het een heerlijke groenteschotel als je niet echt in een aardappel-mood bent!

    • Brenda Kookt says

      Wat een goede tip Marit. Nu wil ik de ‘Bloemkool anders’ ook eens eten :)

  17. Sanne says

    Hoeven de aardappels niet voorgekookt te worden?

  18. Annelies says

    Wauw, echt geweldig dit recept! We hebben er al een paar keer heerlijk van gegeten.

  19. Marian says

    Verrukkelijk!

  20. Marian says

    Hij staat alweer klaar voor m’n gasten van vanmiddag ;-)

  21. Corianne says

    Wat een heerlijk recept! Dank je wel. En vele malen lekkerder dan de versie uit een potje.. Een aanrader is om sperziebonen toe te voegen (van te voren kort even koken).

  22. martje says

    Erwtensoeppie was lekker ,nou alleen mijn tupperharebakkies zien terug te krijgen.Goh martje lekker soeppie, maar zeg lekker nix. alhoewel wel lekker gemaakt.Brenda

    • Brenda Kookt says

      Nou dat is heel goed komt horen Martje. Hoop dat je je schaaltjes terugkrijgt zodat je ze weer kunt vullen :)

  23. Gerdiene says

    Oehhh hij was heerlijk! Wij zijn fan en gaan hem zeker nog eens maken.
    De sinterklaastaart en pepernotentiramisu waren ook al een groot succes trouwens.

    • Brenda Kookt says

      Dat is super leuk om te horen Gerdiene, bedankt voor je reactie.

  24. Annelies says

    Klinkt heerlijk! Ga hem morgen maken. Enige wat ik me af vraag.. Moet de aardappel nog voorgekookt worden als je gewone aardappel gebruikt en geen schijfjes?

    • Brenda Kookt says

      Hi Annelies, ik heb ook gewone aardappel gebruikt. Deze heb ik niet voorgekookt. Je kunt het wel doen, dan is de aardappel sneller gaar en hoeft de schotel minder lang in de oven. De eerste keer in de oven kun je dan overslaan. In dat geval zou ik 10 tot 15 minuten voorkoken en dan kun je daarna alle ingrediënten in de oven stoppen. Succes, en eet smakelijk :)

      • Annelies says

        Bedankt voor je antwoord! Heb het toch gewoon op de manier gedaan zoals je had beschreven en wat een heerlijk recept zeg! Viel ook bij man en dochters (bijna 3 en 10 maanden) erg goed in de smaak.
        Ga ik zeker nog eens maken :-)

  25. Karin says

    Was lekker, bedankt!

  26. Amrid says

    Kan ik ook kookroom gebruiken ipv melk?

    • Brenda Kookt says

      Hoi Amrid, dat kan. Kookroom iets wel iets vetter van substantie. Ik vermoed dat je dan misschien iets meer nodig hebt.

  27. Ursula says

    Het was heel lekker. Heb er nog wel twee teentjes knoflook bij gedaan. En kastanjechampignons ipv gewone. Wel een blijvertje deze schotel!

  28. Dieteke says

    Een paar jaar te laat je site ontdekt, wat een leuke, lekkere en makkelijke recepten, echt top, deze ga ik ook zeker proberen!

  29. Ilse says

    Wat een goed idee! Ik heb zelf al jaren geen aardappel anders meer gegeten, puur omdat zo’n potje zoveel gekke dingen bevat, en dan is zelf maken een heel goede optie. Ik ga het binnenkort eens uitproberen :D

  30. Michaela van Lith says

    Net klaar gemaakt en het was echt ontzettend lekker en vele malen beter als een potje. Bedankt, deze zal zeker vaker gemaakt worden.

  31. Louise says

    Hoi hoi ….. even een klein vraagje,wat is de dosering van de krijgen oregano cayenne peper ect.

    Alvast dank voor je reactie!

    Groetjes Louise

    • Jacqueline Kuijl says

      Hallo Brenda,
      Wat een heerlijk gerecht!
      Voor deze keer ipv paprika, prei genomen omdat mijn gast niet van paprika houd.
      Maar, wat was dit lekker zeg!
      Eerste gerecht wat ik heb uitgeprobeerd op je site, van het weekend over naar een volgend recept.
      Groetjes Jacqueline

      • Brenda Kookt says

        Wat goed om te horen Jacqueline, ik hoop dat het volgende gerecht ook zo in de smaak zal vallen.

    • Margriet says

      Dat wilde ik ook graag weten :-)

  32. Anne says

    O ik heb er ook 1 thuis zitten die de potjes variant ge-weldig vind! Nu hoeft dat niet meer! Ik ga deze zeker uitproberen!

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk Anne! Ik hoop dat deze variant minstens net zo lekker is als het potje. Hier in huis is het gelukt, dus dat is heel fijn :)

  33. Susan says

    Klinkt als een lekker recept! Kan ik de spekjes er gewoon uitlaten (hou ik niet van) of moet ik daar iets anders voor in de plaats doen?

    • Brenda Kookt says

      De spekjes kun je er heel goed uit laten als je dat liever niet eet. Wel zou ik dan iets meer zout toevoegen. De spekjes geven net dat lekkere zoute smaakje aan het gerecht.

  34. Gemma says

    Kan ik dit ook een dag van te voren klaar maken zodat ik het alleen nog moet afbakken in de oven als ik thuis kom van mijn werk?

    • Brenda Kookt says

      Hi Gemma, In dat geval zou ik de saus op het laatste moment toevoegen. voor het de oven in gaat

      • Gemma says

        Oké bedankt, ik ga het zeker proberen.

        • Gemma says

          Heerlijk, voor herhaling vatbaar!

  35. Els Hengstmengel says

    Ik kookte het niet zelf, het werd voor ons gekookt en thuisbezorgd. Luxe hè? Maar ik herstel van een bypass operatie en dus kookte zoonlief en vriendin dit voor ons. Het smaakte heerlijk en ik ga het zeker zelf t.z.t. ook eens maken.

    • Brenda Kookt says

      Hoi Els, wat lief dat je zoon voor je gekookt heeft. Goed om te horen dat het gerecht in de smaak viel :) Ik wens je een voorspoedig herstel zodat je straks ook zelf weer lekker in de keuken kunt staan. Groetjes, Brenda

  36. Petra van Beek says

    Echt heerlijk !!! Heb het vanavond gemaakt met de kip er apart bij en ipv paprika stukken tomaat erdoor en idd veeel lekkerder dan het potje , dank je wel :-)

  37. Petra esser says

    Heb het vandaag gemaakt was erg lekker voor herhaling vat baar

  38. Nettie says

    Dit is echt een heerlijk recept. Top hoor! Dank je wel voor het delen.

  39. CgmvdGeest says

    Lekker koken is mijn hobbie G.r

  40. Fran says

    Jaren geleden een keer een pot aardappel anders gekocht en gegeten. Dat was eens maar nooit weer, zo vies.

    Toen kwam ik dit recept van jou tegen en ik dacht dat ga ik proberen.
    Gisteren gegeten en het was heerlijk, gaat in mijn receptendatabase om in de toekomst nog eens te maken.

    Dank je voor het lekkere recept.

  41. Haico says

    Hoi lieve Brenda,

    Lekker recept maar heb nog een vraag hierover nl. de hoeveelheid kruiden doe jij in dit recept?

    • Brenda Kookt says

      oregano en cayennepeper voeg ik op gevoel toe. Ik zou een theelepel oregano doen en een goed snuf cayennepeper. (ongeveer 1/4 theelepel) Niet teveel want het kan nogal heet/overheersend worden.

      • Haico says

        Dank je. Een heel lekker recept ?

  42. Maaike says

    Hallo Brenda!

    Aangezien ik eigenlijk echt altijd inspiratie op je blog zoek voor wat ik weer eens zal koken, kan ik het eigenlijk niet maken om nooit een reactie achter te laten. Dit gerecht was de eerste die ik maakte en viel erg in de smaak. Ik kook voor mezelf alleen dus heb of altijd teveel of ik pas de hoeveelheden aan.
    Ik blijf je blogs met erg veel plezier volgen. Dankjewel!

    Groetjes,
    Maaike

  43. Danielle says

    Vandaag gemaakt was echt heerlijk :) Voor mij allang geen potjes meer maar nu eindelijk wel weer een keer aardappel anders! Bedankt Brenda!!

  44. Irma says

    Ik heb een vraagje. Ik maak altijd aardappel anders voor mijn vriend met alleen aardappelschijfjes en 2 preien en dan zo’n potje aardappelanders. Ik wil dit zelf nooit maar mijn vriend wilde het graag. Dit ziet eruit als een goed alternatief. Maar ik stop er minder ingredienten in. Denk je dat het dan waterig wordt? 125ml melk en 150ml water klinkt als best veel.

  45. Noortje says

    Heerlijk! Ik heb de variant bieslook-knoflook ook al gemaakt. Met gehakt, ui, knoflook, paprika, champignons en broccoli. Veel lekkerder dan uit het potje.

    • Brenda Kookt says

      Wat een leuke tip Noortje, die moet ik ook eens proberen. En dan natuurlijk de zelfgemaakte versie. Ben vooral benieuwd of mijn vriend hem ook zo lekker vind als dit recept van Aardappel Anders.

  46. Linde says

    Lijkt me heerlijk!
    Wat zou ik kunnen gebruiken ipv melk ivm lactose?

  47. Leon says

    Een heel lekker recept dit! Persoonlijk heb ik wel wat meer geraspte kaas gebruikt.

  48. Monique says

    Gemaakt!! Verukkelijk! Dochter en manlief vonden het ook heel lekker, dus geen potjes meer voor ons. Dankjewel voor een heerlijk recept.

  49. Miranca says

    We hebben heerlijk gegeten Brenda. De schotel was slikvingerend leeggegaan.
    Zeker voor herhaling vatbaar, dit recept heb ik meteen in mijn receptenmap gedaan.
    Wel zijn wij erg gek op kaas, dus ietssss meer erin gedaan… :)