Scones

Scones

High Tea. Ik vind het leuk, lekker en gezellig. Ik houd van de hartige hapjes, maar ook van de zoete hapjes die daarna komen. En bij een echte high tea mogen Engelse scones niet ontbreken. En toevallig vind ik die ook nog eens heel erg lekker. Het liefst met clotted cream en lemon curd.

Scones

Voor het Valentijnsontbijtje van de #foodswap stuurde ik ook een mix voor de scones naar mijn #swaptoffer. Het leek me lekker een keer scones bij het ontbijt te eten.

Het handige is dat scones zo klaar zijn, je hoeft geen uren in de keuken te staan voor je kunt ontbijten (of high tea-en). Het deeg van de scones is zo gemaakt, en ze hoeven maar 10 minuten in de oven. Hierdoor hoef je niet lang te wachten voor je kunt ontbijten.

Scones

Traditionele scones zijn rond. Gebruik hiervoor een uitsteker van ongeveer 5 cm. Heb je niet de beschikking over een deeguitsteker? Gebruik dan een glas, dit werkt ook prima.
Voor de foodswap heb ik de scones ook in hartjes-vorm gemaakt.

Scones zijn het lekkerste als je ze  lauw-warm eet.
Maak je ze van te voren klaar? Verwarm ze een paar minuutjes in de oven voor je ze gaat eten.

Scones

 

 Scones

Ingrediënten voor 10 scones (ik maakte meerdere kleine scones)

  • 55 gram ongezouten boter
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel (plus extra om het deeg uit te rollen)
  • 1,5 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
  • 150 ml melk
  • 1 eidooier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de boter en het bakmeel in een keukenmachine (met de handen kan ook) en meng tot het op broodkruim lijkt. Doe de suiker erbij en meng dit mee. Doe het mengsel in een kom en meng de melk erdoor. Er ontstaat een zacht deeg. Kneed dit tot een samenhangend deeg, maar ga niet te lang door, anders krijg je zware scones.

Bestrooi het werkvlak en de deegroller met bakmeel. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0.5 cm. Neem een deeguitsteekvorm van ongeveer 5 cm doorsnede en maak rondjes.

Leg de deegrondjes op een bakplaat en bestrijk de bovenkant met de geklopte eidooier.
Bak ze in 10 minuten goudgeel.

Laat ongeveer 15 minuten afkoelen en serveer ze nog warm met clotted cream en lemon curd of jam.

 

Bron: Libelle kerst bakboek 2012

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Laura's Bakery says

    Dat ziet er heerlijk uit, leuke foto ook! Scones staan ook nog op mijn lijstje om te maken, vind ze zo lekker!

    • Brenda says

      Ja, lekker hé!? :-)

  2. Sanne says

    Ik ben dol op scones! Lang geleden dat ik ze heb gemaakt, moet ik maar weer eens snel doen:)

  3. b de boer says

    Ik heb het resept gebruikt maar ze worden erg plad hoe dik moet je ze maken ?
    Met de melk erbij word alles erg plakkerig en heb er wat bloem bij gedaan vandaar misschien.
    smaak is goed.

    • Brenda says

      Het deeg is aardig plakkerig inderdaad, maar dat vond ik niet vervelend.
      Die van mij waren ongeveer 0,5 tot 1 cm dik (voor ze de oven in gingen)

  4. Anne says

    Hi Brenda,

    Kun je de scones een dag vantevoren maken?

    Gr., Anne

    • Brenda Kookt says

      Hoi Anne, dat kan zeker! Het is het lekkerste om ze voor het serveren nog even op te warmen. Maar koud kun je de scones ook eten.

  5. elise says

    Ziet er lekker uit ik zal ze snel mogelijk maken

  6. jacqueline says

    Hej hoi,

    Kun je het deeg ook invriezen en kort voor gebruik ontdooien en dan afbakken?

  7. r v wordragen says

    je kan ze beter met karnemelk maken, dat zuur van de karnemelk, bind beter in het zelfreizend bakmeel dan met gewone melk

    • Brenda Kookt says

      Bedankt voor de tip, ik ga het de volgende keer eens proberen met karnemelk

  8. Leon says

    Hei, Brenda
    Uitsteken doormeter 6 cm, moet volgens mij h deeg min. 3 cm dik zijn !
    Groetjes Food:leon

  9. Leon says

    Hei,
    Indien geen rijs ,1/2 koffielel bakpoeder.
    Food:leon

  10. LAUREEN says

    Heerlijk die scones en andere lekkernijen. Ga het gauw proberen.

  11. Wendy says

    Hi,
    Ik ga de scones vandaag bakken en ze gaan morgen gegeten worden, hoe kan ik ze het beste bewaren en op wat voor temp kunnen ze het beste opgewarmd worden?

    Alvast bedankt!
    Groetjes Wendy

  12. Wendy says

    Hi,

    Kloppen de verhoudingen van het recept wel? Als ik alle hoeveelheden gebruik dan blijft het deeg een plak boel wat ik niet kan uitrollen. Doe ik iets verkeerd? Ik kneed met de hand.

    Groetjes Wendy

  13. Ingrid says

    Het deeg is bij mij net kauwgom. Wat doe ik verkeerd?

    Mvg

    Ingrid