Ga naar de inhoud

Zuurkooltaart

Lekkere zuurkooltaart met ananas en hamblokjes. Een heerlijke hartige taart en lekker met de smaak van zuurkool die niet overheerst!
30 minuten Voorbereidingstijd
1 uur 10 minuten Bereidingstijd
Delen op

Zuurkooltaart

Zuurkooltaart

Inmiddels heb je misschien gemerkt dat ik dol ben op ovenschotels en hartige taarten. In het januari-nummer van Delicious. staat deze lekkere zuurkooltaart op de cover. Toen ik het blad zag wist ik dat ik deze taart moest gaan maken.

Zuurkooltaart!

Ik was een beetje bang dat de taart ‘te zuurkoolig’ (te zuur zeg maar) zou worden. Maar dat valt reuze mee, het is heerlijk. Je proeft niet teveel zuurkool, maar precies goed.

Zuurkooltaart

De Delicious. gebruikt in dit recept slagroom en bladerdeeg. De slagroom leek me niet zo’n goed idee. In januari wilde ik namelijk ‘gezond’ eten, of in ieder geval proberen gezonde keuzes te maken. Voor mijn gevoel paste de slagroom hier niet goed bij. Daarom heb ik aan Tally (Voedingsdeskundige bij Nutri-Help) gevraagd wat ik het beste kon doen. Tally raadde me aan de slagroom te vervangen door soja-room. Dit is me goed bevallen. Ik wil soja-room vaker  gebruiken in de keuken als vervanger van slagroom of kookroom. Het bladerdeeg is door hartige taartdeeg vervangen. Dit bevat namelijk 3 keer minder vet dan bladerdeeg, hiervoor in de plaats wordt meer bloem gebruikt

Zuurkooltaart

Ook heb ik hamblokjes aan het recept toegevoegd. De volgende keer voeg ik er als extraatje ook ananasblokjes bij. Ananas en zuurkool vind ik een heerlijke combinatie, als ik een zuurkoolschotel met aardappelpuree maak gaat er ook altijd ananas bij.In het recept dat ik op mijn blog plaats ik de ananas er alvast bij gezet.

Zuurkooltaart

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze zuurkooltaart

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 1 uur 10 minuten
Stap 1
Ontdooi het deeg. Verwarm de oven voor op 190°C graden.
2
Stap 2
Schaaf of snijd de aardappels in dunne plakjes, snipper de ui, pers het teentje knoflook.
3
Stap 3
Plak de plakjes deeg aan elkaar zodat er een groot vierkant ontstaat. Plak de randjes vast met water. Leg het vierkant op een dun met bloem bestrooid werkvlak en rol het deeg groter dan de vorm uit. Bekleed de vorm met het deeg, laat extra deeg over de rand van de bakvorm hangen.
4
Stap 4
Doe de zuurkool in een zeef en druk (of knijp, dat werkte bij mij beter) vocht er heel goed uit. Haal de zuurkool los met een vork en meng de ingrediënten (behalve de aardappel en eidooier) in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
5
Stap 5
Schep de helft van het mengsel in de vorm en verdeel er de plakjes aardappel over. Strooi hierover de ananasblokjes. Schep de rest van het mengsel hierover heen en rol het overhangende deeg terug. Bestrijk de randjes met de losgeklopte eierdooier. Bak de taart 65 tot 70 minuten in het midden van de oven tot hij gaar, goudbruin en stevig is. Dek de taart eventueel na 55 minuten af met aluminiumfolie als de taart te donker wordt.
6
Stap 6
Strooi voor het serveren de gesneden bieslook over de taart.

Bron: Delicious.Magazine 1 2013

Bekijk ook andere recepten
Lente-plaattaart met courgette en pesto
Spanakopita ovenschotel
Geroosterde aardappeltjes met bloemkool en tahin
Broccolischotel met champignons

2 reacties

silvia

In wat voor een vorm heb je gebruikt? Ik heb hem nu in de oven staan in een springvorm, maar er loopt heel veel vocht uit

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat vervelend om te horen Silvia, ik heb ook een springvorm gebruikt.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op