Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Bruschetta met tomaat en basilicum

Bruschetta en tomaat blijven een goede combinatie! Dit gerecht kan echt overal bij; als hapje, bij het kerstdiner, of tijdens een buffet.

25 minuten Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaat en basilicum

Dit gerechtje doet het altijd goed: bruschetta met tomaat en basilicum. Dit eenvoudige gerechtje barst van de lekkere smaken. De rijpe tomaat, verse basilicum en het knapperige brood . Dit is zo lekker!

bruschetta met tomaat

Wat is bruschetta?

Bruschetta komt oorspronkelijk uit Italië, vooral uit Toscane en Lazio. Het is een simpel gerecht dat traditioneel gemaakt wordt met geroosterd brood, knoflook, olijfolie en zout. Nu zijn er veel verschillende varianten met andere toppings en kruiden, zoals de beroemde bruschetta met tomaat. Die gaan we maken!

Hoe maak je bruschetta?

Ook voor dit recept heb je niet veel nodig. Bruschetta met tomaat wordt gemaakt door plakjes stokbrood te roosteren en vervolgens in te wrijven met knoflook. Daarna worden ze besprenkeld met olijfolie en belegd met een smaakvol mengsel van rijpe tomaten, verse basilicum, zout en peper. Optioneel kan er wat balsamicoazijn aan toegevoegd worden voor extra smaak. Deze eenvoudige, maar smaakvolle combinatie maakt het tot een favoriet bijgerecht of voorgerecht om lekker van te genieten!

De tomaten heb ik ontvelt. Ik heb deze bruschetta’s ook wel eens gemaakt zonder te tomaten te ontvellen. Dit smaakte prima. Alleen had ik het idee dat de olijfolie en de smaken van de basilicum niet goed in de tomaten trokken. Daarom heb ik de tomaten deze keer toch weer ontvelt.

Welke tomaten voor bruschetta?

Voor bruschetta kun je het beste rijpe tomaten van goede kwaliteit gebruiken, omdat ze de basis vormen van het smaakvolle tomatenmengsel dat op het geroosterde brood wordt geserveerd. Rijpe tomaten hebben een zoete en sappige smaak, wat essentieel is voor het bereiken van de heerlijke smaak van bruschetta.

In het ideale geval moet je op zoek gaan naar sappige tomaten met een dieprode kleur en een stevige textuur. De meest populaire tomatenvariëteiten voor bruschetta zijn Roma-tomaten of trostomaten, maar je kunt ook andere smaakvolle tomaten gebruiken, zoals cherrytomaten of coeur de boeuf.

Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan tomaten te gebruiken die in het seizoen zijn, omdat ze op dat moment het meest smaakvol en rijp zijn. Rijpe tomaten brengen de authentieke smaak van bruschetta naar voren en zorgen voor een heerlijke ervaring bij het proeven van dit Italiaanse gerecht.

bruschetta met tomaat

Welk brood voor bruschetta met tomaat?

Voor bruschetta wordt meestal vers stokbrood of ciabatta gebruikt. Beide soorten brood hebben een stevige textuur en een knapperige korst, wat ideaal is voor bruschetta. Het stevige brood kan het vocht van de tomaten en olijfolie goed vasthouden zonder zompig te worden.

Stokbrood is een klassieke keuze voor bruschetta. Het heeft een langwerpige vorm en een knapperige korst, terwijl het malse binnenste gedeelte zacht en luchtig is. Ciabatta heeft een meer open kruim, waardoor het de smaakvolle tomaten- en kruidenmengsels goed kan absorberen.

Kies bij het selecteren van het brood voor bruschetta een vers exemplaar van goede kwaliteit. Als je geen stokbrood of ciabatta kunt vinden, kun je ook ander stevig brood zoals boerenbrood, zuurdesembrood of zelfs volkorenbrood gebruiken, zolang het maar stevig genoeg is om de toppings goed te dragen.

Hoe lang moet bruschetta in de oven?


Bruschetta wordt meestal niet in de oven bereid, maar op een grillpan, onder de grill of in een broodrooster. Het doel is om het brood aan beide zijden goudbruin en knapperig te roosteren zonder het volledig uit te drogen.

De roostertijd kan variëren afhankelijk van de dikte van het brood, de gebruikte warmtebron en de gewenste knapperigheid. Over het algemeen duurt het roosteren van bruschetta niet langer dan 2-3 minuten aan elke kant.

bruschetta met tomaat

Bruschetta vooraf maken?

Je kunt bruschetta gedeeltelijk vooraf maken om het bereidingsproces te vereenvoudigen, maar het is het beste om de tomatenmix en het brood apart te bewaren en ze vlak voor het serveren samen te voegen.

Je kunt de tomaten, basilicum, olijfolie, zout en peper van tevoren snijden en mengen. Bewaar dit mengsel in een luchtdichte container in de koelkast. Het is echter het beste om de tomatenmix niet meer dan een paar uur van tevoren te bereiden, omdat tomaten na verloop van tijd vocht kunnen afgeven, waardoor de bruschetta te nat kan worden.

Het brood kan je van tevoren roosteren en afkoelen. Bewaar het in een afgesloten zak of container om het knapperig te houden.

Wanneer je klaar bent om de bruschetta te serveren, haal je de tomatenmix en het brood uit de koelkast. Besprenkel het tomatenmengsel op het geroosterde brood en serveer het direct. Op deze manier kun je de voorbereidingstijd verminderen en toch genieten van verse, smaakvolle bruschetta op het moment dat je het wilt serveren.

De lekkerste bruschetta met tomaat en basilicum

Dit is echt een onweerstaanbaar Italiaans aperitiefhapje. De sappige, rijpe tomaten, de verse basilicum, extra vierge olijfolie en een vleugje zout en peper. Vervolgens het knapperige geroosterd brood, doordrenkt met de aroma’s van knoflook. Het water loopt me al in de mond als ik er aan denk. Serveer bijvoorbeeld bij een zomerse barbecue, een gezellige borrel of als lekker voorgerecht tijdens een Italiaans diner.

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze bruschetta met tomaat en basilicum

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Ontvel de tomaten als volgt: kerf aan de onderkant van de tomaten een kruis. Leg de tomaten ongeveer een minuut in kokendheet water.
2
Stap 2
Haal de tomaten eruit en laat ze desgewenst even schrikken (doe ik niet).  Vanuit het midden van het kruis kun je heel gemakkelijk het vel verwijderen.
3
Stap 3
Snijd de ontvelde tomaten in partjes en verwijder het zaad. Snijd de tomaten in kleine blokjes en stop ze in een schaal.
4
Stap 4
Snijd de lente ui in ringetjes en de basilicum fijn.
5
Stap 5
Meng de lente ui, basilicum, olijfolie, peper en zout door de tomatenblokjes en laat dit minimaal een half uur afgedekt in de koelkast staan (langer mag ook).
6
Stap 6
De tomaten koelen nu af en de smaken mengen zich.
7
Stap 7

Snijd het brood in dikke plakken en rooster het licht in de oven. Pel de knoflook en snijd er een plakje af.

8
Stap 8

Wrijf de bovenkant van een plak brood in met knoflook en schep hierop het tomatenmengsel.

9
Stap 9

Besprenkel eventueel nog een beetje met mooie olijfolie.

 

 

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta

7 reacties

Aniet
5/5 sterren

Geprobeerd gisteren..was heerlijk...ikzelf gebruik in plaats van Basilicum...heerlijke verse Koriander..you hate it, of you LOVE it.....hier word het enorm gewaardeerd..

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ik houd niet van koriander, maar als je er wel van houdt is het een fijne toevoeging :)

Huub

Het recept van de tomaten bruchette met geroosterde stokbroodsneetje is ook erg lekker als je een plakje zachte brie of "andere" lekkere kaas naar eigen smaak erop legd, dit even in de oven uitsmeld en daarna een "streepje" dunne honing erover heen verdeeld en dan serveerd evt. als hapje bij de borrel.

Laat een bericht achter

Gijs

Huub dit klinkt verrukelijk hartstikke bedankt!

Brenda Kookt

Klinkt heerlijk Huub, ik ga het zeker proberen komende zomer.

Phil

Naar dit recept was ik op zoek! Geen bruschetta met alles erop en eraan maar gewoon de lekkerste basis bruschetta met tomaat, uit en knoflook hmmm!

Laat een bericht achter

Elseline

Dat ziet er makkelijk en lekker uit, binnenkort eens proberen!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op