Mam’s stoofpeertjes

Mam's stoofpeertjes“Vroeger” waren mam’s stoofpeertjes favoriet bij ons thuis. De afgelopen jaren heb ik ze alleen bij mijn ouders gegeten. Ik had nog nooit zelf stoofperen gemaakt, terwijl ik ze super lekker vindt. Dus daar moest verandering in komen!

En bij deze deel ik het recept van Mama’s stoofpeertjes ook met jullie. Lekker om dit met kerst als bijgerecht te serveren. In dit geval heb ik het gemaakt met Coebergh, maar het gaat ook heel goed met cassislimonade.

Mam's stoofpeertjes

De foto van het overzicht van de ingrediënten kan ik niet meer vinden.
Maar het is vrij simpel: stoofpeertjes, Coebergh, water, kaneelstokjes, suiker en aardappelzetmeel.

Na het stoven van de peertjes verdik je het vocht met aardappelzetmeel. Hierdoor ontstaat een heerlijke sap. Wij noemen dit nog steeds sap. Omdat we vroeger dachten dat dit sap vanuit de peren kwam. Maar eigenlijk is het gewoon verdikte Coebergh met water en kaneel. Heerlijk!

Mam's stoofpeertjes

Stoofpeertjes eten we meestal met aardappelen en een stukje vlees. Wat ook heel erg lekker is: stoofpeertjes met een beetje ‘sap’ door de yoghurt! Ook lekker met ijs, als toetje.

Mam's stoofpeertjes

Mam’s stoofpeertjes

Mam’s stoofpeertjes

Mam’s stoofpeertjes

Ingrediënten:

 • 1,5 kilo stoofpeertjes
 • 2/3 Coebergh
 • 1/3 water
 • 2 kaneelstokjes
 • aardappelzetmeel
 • schepje suiker

Bereiding:

 1. Schil de stoofperen, halveer ze en verwijderd het klokhuis.
 2. Kook de stoofperen in 2/3 Coebergh en 1/3 water met hierbij de kaneelstokjes en een schepje suiker. Zorg ervoor dat de peertjes net onder staan. Als het vocht gaat koken draai je het vuur laag en laat je de stoofperen ongeveer een uur stoven op laag vuur.
 3. Check na een uurtje of de peren klaar zijn. Met een vork kun je voelen of ze zacht zijn. Haal de peren uit het vocht, zodat je het vocht kunt verdikken met aardappelzetmeel (meng de aardappelzetmeel met een beetje water tot een papje voor je het aan de saus toevoegt). Roer de aardappelzetmeel er rustig door zodat je kunt checken of het 'sap' dik genoeg is, of er nog een beetje aardappelzetmeel bij moet.
https://www.brendakookt.nl/2012/12/11/mams-stoofpeertjes/

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Dasvreemd says

  Lekker recept, mooie layout en foto’s.

 2. Margriet says

  Zelf ben ik niet zo’n stoofperen-fan maar mijn vriend is er gek op. Ik sla je recept op! :) Mooie foto’s, echte eyecandy.

  • Brenda says

   Bedankt voor het compliment Margriet, leuk om te horen.
   Bij ons is het andersom. Ik ben er gek op, mijn vriend niet.
   Ik mocht alles dus zelf opeten ;-)

 3. natasja says

  Hoi Brenda.
  Ik heb ze gisteren gemaakt met cassislimonade
  Het was weer erg lkkr top!

  Gr natas

  • Brenda says

   Lekker Natas! :-)
   (net als die van mam hé!?)

 4. Tanja says

  Dit lijkt me echt heel lekker! Coebergh ken ik van een “besje” :-) Bij mijn schoonmoeder zat er nog nooit alcohol in maar werden ze rood door een poeder, perenrood. Ik weet helemaal niet of dit nog te koop is. Zo ja, heb je hier ook een recept mee? Ik zit nl met een moeilijkheid, een dochter eet halal. Dus kan ik geen alcohol verwerken als ze mee eet :-( Maar dit recept maak ik zeker ook een keer :-)

  • Brenda Kookt says

   Bij de supermarkt verkopen ze ook perenrood, dit is inderdaad een soort poeder. Ook kun je casislimonade gebruiken

 5. Lidy says

  Misschien handig om aan te geven dat je aardappelzetmeel beter eerst met wat water kunt tot papje kunt roeren voor je hetin het perensap roert?

 6. Linda says

  Ook lekker door de pannenkoeken!
  En met vijgen te maken als je minder suiker wil gebruiken.

 7. Marian says

  Hoi!

  Ik wil de peertjes ook gaan maken. Hoeveel ml water dn Coebergh gruis je ongeveer??

  Groet Marian