Chocolade Hazelnoot Parfait

Het heerlijk avondje is geweest, sinterklaas hebben we uitgezwaaid. Tijd voor het volgende feest. We gaan door naar de kerst met deze heerlijke chocolade parfait.

Ben je al in kerstsferen? Staat de kerstboom al? Door de sneeuw die de afgelopen dagen, en vanochtend, is gevallen  zit ik er al helemaal in. Voor het eerst heb ik op 6 december een boom gekocht. Morgen tuig ik hem op! Heb je ook al over het eten nagedacht? Misschien moet je dit jaar een heel diner verzorgen, of een deel er van. Om je op weg te helpen geef ik je de komende twee weken tips voor het kerstdiner.

Ik hoop eigenlijk dat je plannen nog niet helemaal rond zijn, zodat je mijn tips kunt gebruiken.
De eerste tip is dit heerlijke toetje, zelfgemaakte chocolade parfait!

Mijn zusje heeft dit recept vorig jaar gemaakt voor haar schoonfamilie, met kerst. Het recept komt van een van haar vriendinnen, die werkt als kok in een restaurant. Ze vertelde me hoe lekker het was en dat ik het zeker ook een keer moest maken. Dus bij deze. Ik heb het toetje eindelijk gemaakt, en het was echt óntzettend lekker.

Deze Chocolade Hazelnoot Parfait met gekarameliseerde Appeltjes is eens wat anders dan een bolletje ijs, en het is goed voor te bereiden zodat je tijdens het kerstdiner niet lang in de keuken hoeft te staan. Ook is dit goed te maken voor grotere groepen.

Ideaal dus.

Met bovenstaande ‘simpele’ ingrediënten maak je dit overheerlijke toetje. Geen moeilijk gedoe, wel een heel mooi resultaat.

Het is aan te raden een siliconenbakvorm te gebruiken. Hierdoor laat de parfait gemakkelijk los. Let er wel op dat je bijvoorbeeld een snijplank onder de bakvorm legt zodat je ermee naar de vriezer kunt lopen zonder dat de parfait uit de vorm loopt.

De parfait moet minimaal 2 uur opstijven in de vriezer.

In de tussentijd maak je gekarameliseerde appeltjes.

Nadat je de borden op hebt gemaakt moet dit toetje direct geserveerd worden. De parfait smelt redelijk snel doordat de appeltjes warm zijn. Aan mijn foto’s is dat wel te zien, moest even snel, snel… ;-)

Chocolade parfait met gekarameliseerde appeltjes

Chocolade Hazelnoot Parfait

Aantal: 12 parfaits

Chocolade Hazelnoot Parfait

Ingrediënten:

    Chocolade hazelnoot parfait:
  • 4 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 200 ml slagroom
  • 150 ml chocoladesaus (gesmolten chocolade)
  • 100 gram hazelnoten
  • Gekarameliseerde appeltjes:
  • 2 appels
  • 150 gram suiker
  • 2 kleine flesjes amaretto

Bereiding:

    Chocolade hazelnoot parfait:
  1. Zet een pan met water op het vuur en zet dit aan de kook.
  2. Draai het gas laat als het water kookt, het water mag hierna niet meer koken.
  3. Doe de eidooiers met suiker en chocoladesaus in een kom.
  4. Zet de kom op de pan met heet water. Let op: de onderkant van de kom mag het water niet raken.
  5. Klop het mengsel met een mixer in 5 tot 10 minuten romig. (let op dat het water niet kookt want dan stolt het eigeel en krijg je klontjes). Zet de kom met chocolademengsel vervolgens in een bak met koud water en laat het megsel al kloppend afkoelen.
  6. Klop de slagroom in een andere kom lobbig (dit is dik vloeibaar, dus niet te stijf). Spatel de room door het afgekoelde chocolademengsel.
  7. Hak de hazelnoten in stukjes en bedek de onderkant van de siliconen cupcake vorm met de stukjes hazelnoot. Schep het mengsel in de vormpjes, dek dit af en laat het minstens 2 uur bevriezen in de vriezer.
  8. Gekarameliseerde appeltjes:
  9. Doe de amaretto en suiker in een pannetje, laat dit karameliseren. Let op dat je er goed bij blijft staan en het karamel niet te donker wordt, dan ben je te laat en is hij bitter.
  10. Snijd de appeltjes in partjes en leg die in een ovenschaal. Schenk de karamel hier overheen.
  11. Afwerking:
  12. Vlak voor je het toetje serveert zet je de schaal met appeltjes in een voorverwarmde oven op 180 °C. De appeltjes verwarm je ongeveer 5 minuten (in mijn oven mochten ze iets langer).
  13. Verdeel de appeltjes en karamel over de bordjes. Stort de chocolade hazelnoot parfait erboven, verdeel hier extra karamel over en serveer dit lekkere toetje direct.
  14. Tips:
    • Als je een siliconenbakvorm gebruikt laat de parfait gemakkelijker los.
    • Wanneer je een siliconenbakvorm gebruikt, let er dan op dat je een snijplank e.d. onder legt zodat je het goed kunt vervoeren en het recht in de vriezer ligt.
https://www.brendakookt.nl/2012/12/07/kersttip-1-chocolade-hazelnoot-parfait-met-gekarameliseerde-appeltjes/

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Laura's Bakery says

    Dat klinkt heerlijk! Herkenbaar dat iets snel op de foto moet omdat het gaat smelten of juist begint te stollen ;)

    • Brenda says

      Kan ik me voorstellen ;-) Meestal valt het me mee dat er toch nog leuke foto’s uitkomen. Maar nu viel het een beetje tegen. Snel, snel, klik klik!!

  2. Bo says

    Hmmmm wat ziet dat er lekker uit! Ik drink geen alcohol dus de amaretto zou ik weg kunnen laten.

  3. Nadia says

    Wat voor soort chocolade gebruik je?
    Ik zou graag pure chocolade gebruiken..
    het klinkt erg lekker en ik ga hem zeker gebruiken als nagerecht met de kerst!