Beenham op een bedje van zuurkool

Tot voor kort kwam ik met zuurkool niet verder dan een ovenschotel met rookworst, spek een aardappelpuree (erg lekker, misschien plaats ik het recept dat ik meestal maak hier ook nog eens). Omdat ik tijdens de Amusetour Alkmaar een heerlijke zuurkoolsalade heb gegeten besloot ik mijn horizon op het gebied van zuurkool te verbreden. En dat doe ik met beenham op een bedje van zuurkool.

De zuurkool zet je ongeveer 45 minuten op zacht vuur. Hierbij gaat de appel, laurierblad, ui, jeneverbessen, witte wijn, roomboter en een beetje honing.

Houdt je niet van zuurkool? Dan is deze beenham zonder zuurkool ook zeker een aanrader.
Ook lekker om dit (of de restjes) op een broodje te eten.

Over de beenham smeer je een beetje honing en mosterd zodat hij mooi bruin wordt en heerlijk smaakt.

Ik vind het een feestelijk gerecht. Mocht je met de kerst meerdere gerechtjes willen serveren zou ik deze zeker aanraden. Je kunt de zuurkool van te voren maken, en de beenham stop je als je gasten gearriveerd zijn in de oven. Zuurkool warm je op, je snijdt de beenham, maakt de borden op en kunt weer aan tafel bij de gasten.

Dit recept is gebaseerd op een recept dat in een kookboek staat dat samengesteld is door mijn collega’s. Bij mijn afscheid heeft iedere collega een of meer recepten die ze zelf graag maken ingediend. Super leuk! Ik heb dit recept aangevuld met een recept van kookjij.

Beenham op een bedje van zuurkool

Beenham op een bedje van zuurkool

Aantal: 4 personen

Beenham op een bedje van zuurkool

Ingrediënten:

    Voor de zuurkool:
  • 500 gram zuurkool
  • ui
  • appel
  • laurierblaadje
  • 5 jeneverbessen
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels boter
  • 1 dl witte wijn
  • zout
  • peper
  • Voor de beenham:
  • beenham van ongeveer 500 gram
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels honing
  • zout
  • peper

Bereiding:

  1. Warm de oven voor op 140 ºC.
  2. Snipper de ui, snijd de appel (met schil) in blokjes. Voeg de ui en appel samen met zuurkool, jeneverbessen, laurierblaadje, honing, 1 eetlepel boter, witte wijn, zout en peper in een pan.
  3. Zet dit ongeveer 45 minuten op zacht vuur.
  4. Snijd inkepingen in de bovenkant van de beenham.
  5. Bestrooi dit met zout en peper en zit dit 30 minuten in de oven. Roer de mosterd en honing door elkaar. Haal de beenham na 30 minuten uit de oven en smeer hem in met het honing/mosterdmengsel.
  6. Zet de oven op 180 ºC en bak de beenham hier 10 minuten.
  7. Bak de zuurkool voor het serveren even aan in een koekenpan met roomboter.
  8. Vang het vocht van de beenham op voor de saus.
  9. Voeg hier een beetje zuurkoolvocht aan toe en meng dit door elkaar.
  10. Snijd de beenham in plakken.
  11. Serveer de beenham op een bedje van zuurkool met een beetje saus.
https://www.brendakookt.nl/2012/12/03/beenham-op-een-bedje-van-zuurkool/

 

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Wilco en Irma says

    We hebben vanmiddag het recept gemaakt, en het was erg lekker. Vriendelijk groet uit Alkmaar

  2. Annelies says

    Hoi Brenda, ik heb de zuurkool opstaan. Eten we straks een stampotje met biologische kippenpoten. Ik heb echter het zout niet toegevoegd omdat ik vroeger geleerd heb dat deze, door het procede van zuurkool maken, al genoeg zout van zichzelf bevat. dank voor delen van je recept. groetjes Annelies.