Boeren Appel-speculaas taart

..mijn verjaardagstaart!

Volgens J. ben ik een van de weinigen die het leuk vind om jarig te zijn. Mijn verjaardag is voor mij altijd een speciale dag, feestelijk. Ik voel me altijd echt jarig. Ik vind de visite leuk, en natuurlijk het feit dat ik eindelijk weer eens hapjes en taart mag maken voor de visite! Met de bijkomende cadeaus heb ik persoonlijk ook geen moeite.

Eigenlijk bak ik bijna nooit een taart. Ik ga eerder voor de cakes, muffins en koekjes. Bij het bakken van een taart verwacht ik dat het veel werk zal zijn om te maken. Wat mij betreft té veel werk voor een verjaardag, omdat je het ook al druk hebt met hapjes en andere dingen. De taart met de verjaardag van J. (deze butterscotchtaart) was een groot succes. Dus ik besloot voor mijn verjaardag weer zelf de taart te maken.

Het is een appeltaart geworden! Ik hou van appeltaart, wie niet? Appeltaarten bestaan in verschillende varianten. Omdat we nog in de sinterklaastijd zitten besloot ik een appeltaart te maken met speculaas.

Dit is de eerste keer dat ik een appeltaart zonder pakje of kant-en-klaarmix heb gemaakt. Omdat het deeg bij de butterscotch goed gelukt was durfde ik het aan.

Vol goede moed begon ik. Het bekleden van de taartvorm viel me niet mee. Het deeg is best wel droog, en scheurt dus snel als je probeert een mooie uitgerolde lap over de vorm te leggen. Uiteindelijk heb ik het beetje bij beetje in de vorm geduwd. En dat is best goed gelukt eigenlijk.

Op het deeg gaan brokjes speculaas. Ik heb hierover ook een beetje extra custard gestrooid zodat de bodem na het bakken niet zo nat is.

Het is een heerlijke appeltaart! Jullie krijgen van mij het eerste stukje, maar het aller eerste stukje heb ik zelf al voorgeproefd.

Ik moet natuurlijk wel weten wat ik collega’s en verjaardagsgasten voorzet ;-)

De bodem en zijkanten zijn lekker krokant.

Doordat de bodem zo krokant is, moet je er wel voor zorgen dat je de bodem goed stevig doorsnijd.

Geniet, van deze Boeren Appel-Speculaas Taart!
Ook lekker om 5 december tijdens het heerlijk avondje te eten!

 

Boeren Appel-Speculaas Taart

Ingrediënten:

  • 1 citroen
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 kilo friszure appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel custard
  • 1 eidooier
  • 250 gram speculaasjes
  • 2 eetlepels koek- speculaaskruiden.
  • zout

Bereiding:

Verhit de oven voor op 200 °C.Vet een springvorm in.

Verkruimel en meng de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout totdat het een egale massa is geworden. Voeg 1 eetlepel water toe, meng dit door tot het water volledig is opgenomen. Meng daarna het zelfrijzend bakmeel met een wrijvende beweging met het boter-suikermengsel. Men hier ook de koek- speculaaskruiden door. Als alle ingrediënten volledig gemengd zijn, kneed dan nog nog 1 eetlepel water door het deeg. Laat het deeg een half uurtje op een koele plek rusten.

Schil de appels en snijd ze in blokjes. of partjes. Schep de stukjes appel om met kaneel en custard.
Maak daarna het deeg soepel door het even door te kneden. Rol 2/3 van het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg goed in de ingevette vorm tegen de randen aan. Verbrokkel de speculaasjes en verdeel ze over de boden. Strooi een beetje custard over de speculaaslaag. Vul de taart met de appeltjes. Van de rest van het deeg maak je lange sliertjes zodat je een ruitpatroon op de taart kan creëren.
Bestrijk de deegslierten met de eidooier en bestrooi het geheel met een beetje suiker.

Bak de taart eerst 50 minuten op 200 °C. Bak de taart daarna nog 10 minuten op 220 °C, tot de bovenkant knapperig en goudbruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem een beetje afkoelen.

Tips:

  • Ook lekker om gewelde rozijnen bij de appeltjes te voegen.
  • Houd tijdens het bakken de taart in de gaten, zodat de bovenkant niet zwart wordt. Mijn tweede taart heb ik op 180 °C en daarna 200 °C gebakken (ik heb een heteluchtoven).

Bron: Ah kookschrift

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Kim says

    Hij ziet er heerlijk uit Bren ! Fijne verjaardag :). Xx

  2. Maaike says

    Oeh, ziet er heerlijk uit!

    Gefeliciteerd en een hele fijne verjaardag! :)

  3. Caroline Brouwer says

    Van harte gefeliciteerd! Je taart ziet er erg lekker uit, altijd goed een appeltaart, maar dan wel zelf gebakken, de appeltaarten die je koopt, zijn meestal niet zo geweldig. Na 2 taarten weet je nu wel dat taarten bakken niet moeilijk is, maar wel ontzettend leuk om te doen! (en veel lekkerder dan gekochte!)

    • Brenda says

      Dank je wel! :) Daar heb je helemaal gelijk in Caroline! Denk dat ik de smaak zo nog te pakken krijg. Volgende project wordt een chocoladetaart denk ik ;-)

  4. agnes says

    Hartelijk Gefeliciteerd met je verjaardag Brenda.
    Bof ik even dat ik een collega van je ben :-)

    • Brenda says

      Lucky you ;-)

  5. Judith says

    Van harte gefeliciteerd! Geniet van je verjaardag, en van je taart!

  6. Urgjes2 says

    Ik heb een tip: leg op de bodem van je taart een paar blaadjes gelatine! Neemt vocht op en dat vocht wordt weer gebonden bij afkoeling van de taart. Bodem droog maar taart sappig en niet zompig! Je ziet er ook niks van en je proeft het ook niet, maar het is reuze effectief!

    • Brenda says

      Bedankt voor de tip! Ik neem hem mee! :-)
      Door de custard was de bodem nu ook niet vochtig.

  7. Hazel says

    Hmm.. lekker! En.. GEFELICLITEERD!!
    Ik ga gelijk even je butterscotch taart checken : )

  8. astrid says

    Ha die Brenda,

    Van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
    Ohhhhhhhhhhh deze taart ziet er verrukkelijk uit,

    Veel plezier vandaag
    astrid

  9. Laura's Bakery says

    Nog van harte gefeliciteerd! Deze taart ziet er heerlijk uit, misschien dat ik hem voor pakjesavond maak :) Ik deel hem ook even op mijn fb pagina ;)

    • Brenda says

      Dank je Laura:) Deze is zeker een aanrader. Ik had er twee gebakken, zijn inmiddels helemaal op! Bedankt voor het delen op je fb-pagina! :)

  10. Brenda says

    Bedankt voor de felicitaties! Was een gezellige dag!
    Ben ontzettend verwend! Waarvan heel veel kado’s in de keuken horen! ;-)
    Van de boeren appel-speculaas taart is inmiddels geen stukje meer over.

    • astrid says

      Hoi Brenda,

      Heerlijk verwend dus, geweldig.
      Uiteraard de taart direct gemaakt, maar ik denk dat ik het te lang in de oven had staan, want de bodem was behoorlijk droog.
      Maar wel lekker, de volgende keer doe ik er nog wat meer appels in, hmmmmmmm
      Op naar het volgende project, de butterscotchtaart. Denk dat ik wel iemand weet aan wie ik dit kado ga doen.
      Oh by the way ik heb de sperciebonenschotel gemaakt, die komt ook vaker op het menu te staan.
      hahahahahahaha

  11. astrid says

    Ha die Brenda,

    De taart was heerlijk, maar denk dat ik het te lang in de oven had laten staan, want bodem was behoorlijk droog:(.
    Op naar het volgende project, de butterscotchtaart, ik denk dat ik deze kado ga geven.

    groetjes astrid

    • Brenda says

      Hé astrid, Leuk dat je de taart al gemaakt hebt!
      Jammer dat je bodem droog was. Mijn bodem was erg knapperig, maar niet droog. Succes met de butterscotchtaart, ik hoor vast van je hoe hij gelukt is ;-)

  12. Annette stroh Scheffers. says

    Hallo .brenda. Leuk dat er toch nog meer mensen zijn ,die nog de verjaardag vieren.ook wij doen dit heel graag,en bakken en braden,de dag VAB te voren volop. Dit jaar zal zeker jou appel speculaas koek erbij zijn,want we zijn alle twee in december jarig( het wordt apart gevierd,dus twee keer bakken). Groetjes Annette.

  13. Margo Spriensma says

    Hallo,

    De boeren appel-speculaastaart staat op dit moment bij mij in de oven, omdat mijn man morgen jarig is. Het ruikt hier heerlijk…
    Alleen ik had niet genoeg deeg om nog slierten over de taart heen te doen, terwijl ik het deeg toch best dun uitgerold heb….. Inderdaad, ook wat brokkelig.
    Ben benieuwd…
    groetjes,
    Margo uit Dronten

  14. Tessy says

    Nog een tip misschien:
    Ook ik loop vaak tegen het probleem aan dat ik te weinig over heb voor de versiering. Daarom maak ik tegenwoordig vaak een dubbele hoeveelheid van t deeg. Zo heb je altijd genoeg. En wat ik overhoud gaat in porties in de diepvries!
    Zo heb ik bij een volgende keer ook weer wat extra deeg.

  15. Marlon says

    Geinspireerd door dit recept heb ik ook appeltaart met speculaas gemaakt. Ik heb erover geblogd omdat ik het deeg anders doe maar wel je link vermeld. Hoop dat je je daar in kunt vinden.

  16. Mariska says

    Heb pas je blog gevonden en zat even rond te neuzen. Staan heerlijke recepten op! De muffins met peer staan op de plannig voor het weekend :-)

    Maar misschien een tip voor het bekleden van de bakvorm. Ik rol het deeg uit en druk dan de bakvorm in het deeg zodat de onderkant precies past. Voor de zijkant maak ik een lange strook deeg die ik oprol en dan tegen de zijkant van de vorm weer uit rol. Het deeg wat er bovenuit steekt kan je gemakkelijk weg halen. Mocht je te weinig deeg hebben kan je weer een nieuw stuk(je) deeg tegen de zijkant plakken. Door het bakken zie je niet dat er meerdere stukjes deeg zitten.
    Het scheelt mij een hoop gepriegel op deze manier.

  17. Petra says

    Staat nu in de oven… Perfecte taart voor pakjesavond ???

Trackbacks