Ga naar de inhoud

Butterscotch taart

Zelf taart maken? Kies deze butterschotch taart! Alles smaakt beter wanneer je het zelf maakt toch?
1 uur Voorbereidingstijd
1 uur Bereidingstijd
Delen op

Butterscotch taart

Ik ben geen taarten-bak-diehard. Ik bak bijna nooit taarten. Ben meer van de koekjes en cakejes.
Als ik een taart moet bakken denk ik ook altijd dat het veel werk is. Veel meer werk dan koekjes of cakejes. En dat het me heel veel tijd gaat kosten. Te veel tijd. Maar eigenlijk valt dat best mee.

De bereiding van deze butterscotch taart kost wel wat tijd. Maar hier zit 40 minuten rust-tijd (in de koelkast) bij. In die tijd kun je dus even iets anders gaan doen.

Voor deze taart zijn geen ingewikkelde ingrediƫnten vereist. Dat is een voordeel. Ik moest alleen extra boter kopen. De rest was al in huis.

Om extra smaak aan het deeg te geven ben ik iets afgeweken van het recept. Ik heb hiervoor speculaas & koekkruiden van Verstegen toegevoegd. (dit staat niet op de foto)

Het deeg is klaar om blind gebakken te worden. Dit is het bakken van de bodem zonder de vulling.
Voor het blind bakken kun je bakparels gebruiken. Maar op twitter heb ik me laten vertellen dat het ook met gedroogde bonen kan (gewoon een zakje bonen uit de supermarkt) of ongekookte rijst.

Ik ben voor de bonen gegaan.

Volgens mij was dit de eerste keer dat ik het deeg voor een taart zonder pakje of zakje heb gemaakt. En het viel me alles mee. Dit smaakt naar meer zelfgemaakt deeg! (misschien ook binnenkort eens bij een hartige taart)

De butterscotch-vulling. Het lekkerste deel van de taart als je het mij vraagt.
Ɖn het is ook nog eens gemakkelijk te maken.

Vraag je je af wat butterscotch is? Ik wel. Ik heb het opgezocht en het zijn gekarameliseerde stukjes suiker. Wie lust dat nou niet? šŸ˜‰

De butterscotch op de taart. Hierboven komt de meringue.
Dit wordt een heerlijke toplaag. Samen met de meringue gaat de taart nog ongeveer 10 minuten in de oven.

Tadaaa daar is ie.

De meringue is mooi bruin geworden. Het lijkt op de foto misschien dat de meringue hard is geworden, maar dat is niet zo. Het is een lekker zacht laagje op de taart.

Deze taart ben ik gaan maken omdat ik de butterscotch taart van de IKEA zo lekker vond.
Ik ben opzoek gegaan naar een recept, en kwam bij deze uit. Hij is niet identiek hetzelfde, maar wel erg lekker!

Heerlijk!

Het is wel een vrij machtige taart. TĆ© grote stukken zijn dus niet gewenst šŸ˜‰

Deze taart kun je het beste eten op de dag dat je hem maakt. In de koelkast kun je hem wel bewaren. Maar ik vond dat de meringuelaag er de tweede dag een stuk minder goed uit zag.

De taart smaakte wel nog steeds goed de tweede dag.

 

Ingrediƫnten

personen

Kruimeldeeg

Botterscotch-vulling

Meringue

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze butterscotch taart

Voorbereiding: 1 uur
Bereiding: 1 uur

De bodem:

Stap 1

Vet een (diepe) vlaaivorm van circa 22 cm in. Zeef de bloem in een grote kom, wrijf de boter er met je vingers in tot het mengsel op broodkruimels lijkt.

2
Stap 2

Roer hier suiker, een eidooier en het water door. Meng dit tot een zacht deeg en maak er een bal van. Plaats dit (afgedekt met plastic folie) 20 minuten in de koelkast.

3
Stap 3

Rol het deeg uit zodat je de bodem en wand van de vlaaivorm kunt bekleden(als het deeg een beetje droog is en afbrokkelt, kneed het dan even door met natte handen. Hierdoor wordt het soepel).

4
Stap 4
Snijd de rand bij en prik met een vork gelijkmatig gaatjes in het deeg. Plaats dit nogmaals 20 minuten afgedekt in de koelkast.
5
Stap 5

Bekleed het deeg met bakpapier, plaats hier je blindbakvulling op (ongekookte rijst, bonen of bakparels). Bak dit ongeveer 35 minuten op 180 graden. Verwijder hierna het bakpapier en de vulling.

De vulling:

1
Stap 1

Doe de suiker en bloem in een pannetje. Maak een kuiltje in het midden en klop de melk er langzaam door, tot dat een gladde pasta ontstaat.

2
Stap 2

Voeg de boter toe, klop dit met een garde circa 8 minuten op laag vuur, of tot het mengsel te dik wordt.

3
Stap 3

Haal het van het vuur, voeg de essence en eidooier toe, klop dit glad. Verdeel het mengsel over de taartbodem en strijk het glad.

De meringue-topping:

1
Stap 1

Klop de eiwitten tot stevige pieken. Voeg de suiker hier langzaam bij, klop het mengsel dik en glanzend, tot alle suiker is opgelost.

2
Stap 2

Schep het op de vulling en maak met een vork of paletmes krullen. Bak de taart 5 tot 10 minuten, of tot de meringue goudbruin is.

  • Serveer de butterscotchtaart warm of koud.
  • Deze taart kun je het beste eten op de dag dat je hem maakt. In de koelkast kun je hem wel bewaren. Maar ik vond dat de meringue laag er de tweede dag een stuk minder goed uit zag. De taart smaakte wel nog steeds goed de tweede dag.
    Ik vond het lastig te bepalen wanneer de butterscotchlaag te dik werd. Bij mij duurde dit langer dan de aangegeven 8 minuten. Volgens mij ben ik wel 11 minuten bjezig geweest. De butterscotch werd licht stroperig. Toen ben ik nog even doorgegaan. Daarna gestopt.
  • Bron: kookjij

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta

18 reacties

Germa

Dag Brenda, Een vraag, kan ik de taart ook in een springvorm maken? heb m'n vlaaivorm nodig voor een rijstevlaai :-) en voor hoeveel personen is de butterscotch taart ongeveer? Groetjes Germa

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt hem ook in de springvorm maken hoor Germa, ik zou dan een vorm van ongeveer dezelfde grootte aanhouden (22 cm). De taart is voor 12 tot 14 personen.

Anneke

Ik had al geruime tijd gezocht naar het recept van butterscotch en deze week op jouw site gevonden. Ik had alleen geen essence in huis dus vanillesuiker gebruikt (mist daardoor net iets..) Net warm geproefd en toch lekker. Morgen koud proberen. Bedankt voor het recept!

Laat een bericht achter

Elseline

Ik heb al weken de link naar deze pagina op de achtergrond van mijn telefoon staan. Vandaag ga ik 'm maken! Ik ben ontzettend benieuwd, want hij ziet er onwijs lekker uit. Als ik alleen al naar de foto kijk, loopt het water me in de mond. Mmm... En nu, hup naar de keuken!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Succes! Laat je weten wat je er van vond?

Tashka

Ik heb deze taart vandaag ook gemaakt en hij is superlekker! Dankjewel voor het recept :)

Laat een bericht achter

Marja

Ik ben al zo lang op zoek naar butterscotch chips en dat is het nou. Als ik die vulling uit zo storten en in stukjes snijd dan heb ik butterscotch chips? Wow....eindelijk! Bedankt voor het recept!

Laat een bericht achter

Brenda

Butterscotch chips ken ik niet. Klinkt wel goed, butterscotch chips, ik wil ook wel een handje. Ik zou zeggen, probeer het eens met dit recept. Ik ben benieuwd of het is wat je er van had verwacht. :-)

Nell Nijssen

Voor een niet-taartenbakster is dit exemplaar wel heel erg goed gelukt. Hij ziet er echt onweerstaanbaar uit. En net nu ik zo'n trek heb in iets zoets .....

Laat een bericht achter

Brenda

Dat zal je altijd net zien Nell ;-)

Maaike

Wow! Die ziet er super lekker uit! :) En inderdaad, als er van dit soort heerlijke dingen op je blog komen, mag je veeeel vaker taarten gaan bakken! :)

Laat een bericht achter

Kim

Wow !! Hoe lekker zal die zijn :)

Laat een bericht achter

Pauline

OMG wat ziet die taart er hemels uit! Lekker en mooie foto's :)

Laat een bericht achter

Caroline Brouwer

Ziet er zalig uit! Van mij mag je vaker taarten bakken en op je blog plaatsen! ;-))

Laat een bericht achter

Brenda

'@ Wilma, als ik er naar kijk loopt het water me ook weer in de mond.. nomnomnom @ Caroline: Hmm.. misschien moet ik toch vaker taarten maken ;-) (mijn eigen verjaardag komt er ook alweer bijna aan dus dat is wel een goede reden ;-))

Wilma

Brenda, het water loopt me in de mond!!!!Heerlijk!!!!

Laat een bericht achter

Elseline

De vulling werd bij mij trouwens wel redelijk snel dik! :-)

Laat een bericht achter

Elseline

Het was helaas een enorme tegenvaller. De bodem en de vulling waren op zich wel goed gelukt, maar de meringue... nee. Ik heb de oven op 180 graden laten staan, maar na 10 minuten was de bovenkant nog steeds zacht. Ik werd er een beetje pissig van, dus ik gooide de temperatuur omhoog. Na een paar minuten was de bovenkant zwart. Oeps! De taart ligt nu in de prullenbak...

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op