Preischotel

Preischotel met ham en bladerdeeg

De vakantie is voorbij. Jammer maar helaas.
Het kan niet altijd vakantie zijn.

Tijdens de vakantie doen we leuke dingen en eten we meer lekkere dingen.

Met mooi weer gaan we varen of naar het strand, natuurlijk eten we er dan iets lekkers bij. Ook gaan we BBQ-en of uit eten en daar hoort een gezellig wijntje of biertje bij.

Maar nu gaan we weer terug naar het gewone leven.
En is het tijd om weer normaal te doen, en gezond(er) te eten.
Dan vliegen die paar extra vakantiekilo’s er zo vanaf.

Doe je mee?

Als ik gezonder wil eten pak ik soms het Sonja Bakker boek erbij. Deze keer dus ook. Deze preischotel leek me wel wat.

Ik heb het recept iets aangepast. Ik gebruik normale kaas en voeg meer ham toe. Voor de smaak heb ik ook een beetje pesto toegevoegd.

Deze schotel is geen culinair hoogstandje, en misschien ook niet culinair verantwoord. Maar omdat ik hem lekker vond en het weer eens iets anders is plaats ik hem hier toch.

Als de bladerdeeg hoger komt dan de schotel kun je dit naar binnen rollen. Met de achterkant van een lepel kun je een motiefje maken.

Gewoon een lekkere schotel, die ook nog eens gezond is.
Voor mijn gevoel gaat er ook vrij veel prei in.

Preischotel

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 800 gram prei
  • 200 gram achterham (blokjes of plakken)
  • 1 ei
  • 4 plakken kaas
  • eetlepel pesto
  • paneermeel
  • knoflook
  • zout en peper

Bereiding:

Ontdooi de bladerdeeg. Snijd de ham in reepjes.
Snijd de prei in halve ringen en kook het even kort.

Vet de springvorm in en verwarm de oven voor op 200 °C.

Bestuif het aanrecht met bloem. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol dit uit zodat het een mooie vierkante lap wordt.

Bedek de springvorm met het bladerdeeg.
Verdeel de plakken kaas over de bodem.

Meng de prei met ham, een flinke eetlepel pesto (ik gebruikte er zelfs 2), uitgeperste knoflook,  ei, zout en peper.
Verdeel het preimengsel over de kaas-laag.

Bestrooi de schotel (ruim) met paneermeel, verdeel er desgewenst een beetje boter over. Bak de schotel ongeveer 45 minuten in de oven.

Bron: Sonja Bakker, Gezond genieten met Sonja!

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Cees says

    Brenda,ik heb de bloemkool schotel gemaakt volgens jou recept geweldig zo lekker!

  2. Epki says

    Vandaag de preischotel gemaakt. Deze gaan we zeker vaker maken, zelfs mijn moeillijk etende dochter van 7 jaar vond het lekker!

  3. Erica says

    Hoihoi,

    Deze gister op familiefeestje geserveerd. Ipv ham met gebakken spekjes.
    Minder gezond natuurlijk, maar ook erg lekker!
    Alles op aan einde van de dag!
    Toprecept!

  4. Heike says

    Goedemiddag Brenda.

    Ik vind de recepten er zo heerlijk uit zien en ga zeker de preischotel maken en heb ook gekeken naar de andere recepten en ziet er zo smakelijk uit zodat ik jullie nieuwsbrief graag wil hebben voor maken voor andere recepten en wat mij ook zo leuk leek? dat het niet zo moeilijk is te maken en erg lekker

    Groetjes Heike.

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk Heike! Ik heb je mailadres toegevoegd aan het bestand. Als het goed is ontvang je vanaf morgen mails.