Bloemkool uit de oven

Als dochter van een bloemkoolbouwer (teler voor niet West-Friezen) kan ik het natuurlijk niet maken om (nog) geen recept(en) met bloemkool op mijn blog te hebben. Dus bij deze, een receptje voor bloemkool uit de oven. Een heerlijke ovenschotel met bloemkool.

Je kunt wel zeggen dat ik ben opgegroeid tussen de bloemkolen. Als tiener ging ik samen met mijn zusje en nicht mee om te werken. Het was ons vaste bijbaantje. Als we een extra dag vrij waren van school konden we altijd terecht.
Niet verkeerd want zo konden we veel leuke dingen doen met vriendinnen, winkelen en uitgaan!
In de zomer  gingen we vaak mee het land op om de bloemkoolplantjes te planten. Maar meestal stonden wij meiden in de schuur de bloemkolen te sealen. Door bloemkolen te sealen verpak je ze met plastic, zo blijven ze langer vers.

Ik heb in mijn leven veel bloemkolen opgegeten. Maar nog steeds komt het mijn neus niet uit, ik vind het heerlijk!

Bloemkool eet ik meestal (en het liefst) gekookt met een beetje nootmuskaat, gekookte aardappelen (piepers), en het liefst met een oer-Hollandse gehaktbal! Maar met bloemkool kun je meer!

Dit is een lekkere ovenschotel met bloemkool en heel simpel om te maken.

Je kunt deze schotel ook van te voren klaarmaken. Voordat je het in de oven schuift giet je het ei-kookroom-kaas mengsel erover.

 

Ik vind het lekker om een ei en een beetje kookroom toe te voegen zodat de schotel romiger wordt. Het is niet per se nodig, maar wel erg lekker. Je zou dit ook weg kunnen laten. Wel zou ik dan aanraden hier jus bij te eten zodat het minder droog is.

 

Bloemkool uit de oven

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 400 gram aardappelpuree (uit een pakje of zelf gemaakt)
 • kleine bloemkool, in roosjes
 • ui
 • rode paprika
 • 250 gram gehakt
 • 2 eetlepels kookroom
 • 1 ei
 • knoflookpoeder
 • paprikapoeder
 • gehaktkruiden
 • geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 ºC, vet een ovenschaal in.

Snijd de ui in halve ringen en de paprika in reepjes.

Kook de bloemkoolroosjes in ruim kokend water voor (ongeveer 8 minuutjes). Rul het gehakt in een grote koekenpan of wok, kruid het gehakt met de gehaktkruiden. Voeg de ui, paprika en knoflookpoeder hierbij. Bestrooi het gehaktmengsel indien gewenst met extra peper en zout. Giet de bloemkoolroosjes af en meng ze met het gehakt-groentemengsel.

Maak de aardappelpuree klaar en verdeel het in  de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierover. Bestrooi de schotel met een beetje paprika poeder.

Meng de kookroom met het ei en de kaas en schenk dit over de schotel. Strooi er eventueel extra geraspte kaas over.

Verwarm de schotel ongeveer 15 minuten in de oven.

Geniet van deze maaltijd!

 ———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. marga says

  Hoi Brenda,
  Ik heb net de bloemkool uit de oven gemaakt en gegeten. Njammie! Ik ben ook groot fan van bloemkool, en dit is een lekkere variatie.
  Ik ben op je site terecht gekomen door een tip van je vriendin Patty.
  Ik heb meteen je site opgeslagen bij mijn favorieten, want ik ga nog
  veel meer recepten uitproberen. Bedankt!

  • brendakookt says

   Hoi Marga, leuk dat je via Patty bij mijn site terecht bent gekomen! Gezellig als je vaker langskomt, ben benieuwd welke recepten je nog meer gaat proberen! Groetjes Brenda

  • natas says

   wat een heerlijk recept zeg! echt om te smullen

  • Lilian says

   Een heerlijk recept die bloemkool schotel. Ik heb deze vandaag gemaakt en de bloemkool mee gebakken met het gehakt. Dat gaat heel goed. Je kan er een beetje water bij doen. Dat verdampt later toch. Zelf aardappelpuree gemaakt en daar ook een ei onder gedaan. We hebben gesmuld.

   • Brenda Kookt says

    Wat leuk om van je te horen Lilian, de bloemkoolschotel is echt een topper hé? Volgende keer ga ik de bloemkool ook eens bakken, bedankt voor de tip.

 2. astrid says

  Hoi Brenda,

  net klaar met eten van de overheerlijke bloemkoolschotel, het is goedgekomen want had niet goed gelezen en het hele flesje kookroom erbij gedaan. Ipv paprika heb ik tomaat gebruikt hierdoor kreeg het een zuurtje (:)

  groetjes astrid

  • brendakookt says

   Hi Astrid, je schotel was zeker lekker romig? ;-) Leuk dat je er je eigen “twist” aan hebt gegeven door de paprika te vervangen door tomaat! Jullie zijn ook gek op tomaat zeker?

   Groetjess Brenda

   P.s. Heb je knoflookpeper woensdag direct gebruikt bij mijn lunch!

   • astrid says

    en was wel lekker zeker de peper. en tomaat ja zalig. Paprika ook wel maar dan hou ik lang last van maagzuur, dus dan maar tomaat.

    • brendakookt says

     Ja, de knoflookpeper was heerlijk op mijn broodje met mozerella en tomaat! :-)
     Kerriesausje bij de bloemkool doe ik de volgende keer als we “gewoon” bloemkool eten!

 3. Manon says

  Wat grappig, want ook ik heb gisteren jouw ‘bloemkool uit de oven’ gemaakt en gegeten. Het gehakt heb ik als vegetariër uiteraard weggelaten (ik hou ook niet van vega gehakt) en in plaats daarvan heb ik extra kaas erover gedaan. Oh ja, en wat kerrie over de bloemkool (dat is hier in huis zo’n onlosmakelijk duo). De bloemkoolschotel viel erg in de smaak. Bedankt Brenda voor dit heerlijke recept.

  • brendakookt says

   De bloemkool was zeker in trek gister? ;-) Lekker dat je er extra kaas aan hebt toegevoegd!

   Kerrie en bloemkool als duo kon ik nog niet, ga ik ook eens proberen!

   • astrid says

    oh maar dat is superlekker hoor, een kerriesausje bij de bloemkool, echt wel.

 4. Leonie says

  Hoi Brenda, dit staat vandaag bij ons op het programma! Ik ben benieuwd!! :) Het recept lijkt mij iig heel erg lekker!!

 5. Margo Welker says

  Hoi Brenda, ik heb gister de bloemkool uit de oven gemaakt, was erg lekker! Het was wel (te) veel voor 2 personen, volgende keer eten we het met zijn drieen, kan makkelijk.

  • brendakookt says

   Leuk dat jullie hem gemaakt hebben Margo! :-) Vanavond komt Merle bij ons eten, ik maak 2 gerechten die hier al geplaatst zijn. Hét toetje en iets anders..

 6. Rob says

  Gister voor het eerst deze schotel geprobeerd Bren. Smaakte heerlijk en is voor herhaling vatbaar!

 7. Conny says

  Lekker Brenda, de bloemkool uit de oven, heb m maandag voor t eerst gemaakt. Ben erg gek op bloemkool, maar dit is echt weer s wat anders….heerlijk, voor herhaling vatbaar

 8. Anouk says

  Hallo Brenda,

  Kan je dit recept ook de avond van tevoren maken? Wel zo makkelijk als we allebei moeten werken de volgende dag! Lijkt me erg lekker.

 9. Daniëlle Wiedenhof says

  Hoi Brenda,

  Net je heerlijke bloemkoolschotel gegeten, zelfs mijn dochter van 8 en zoontje van 5 die geen bloemkool lusten hebben genoten. Zo gaan we zeker vaker bloemkool eten!

  Grts. Daniëlle

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk om te horen Danielle. Super dat je dochter en zoontje nu ook bloemkool eten :)

 10. Henk van Hal says

  Brenda ik heb dit recept al eenparig keer gemaakt.
  Ben een echte bloemkool eter en vind dit weer eens iets anders.
  Een geweldig lekker recept en makkelijk te maken.

 11. Eef den Blanken says

  Ga vandaag voor het eerst bloemkool op deze wijze eten. Ben benieuwd!

 12. Saar says

  Hoi! Vandaag deze schotel gemaakt, maar met pastinaakpuree ipv aardappel en met champignons (de groenten uit m’n bio pakket moesten op….) En het was heerlijk! Overigens zonder ei en zonder jus. Ik denk dat de pastinaakpuree iets minder droog van structuur is dan aardappel, want het was smeuïg genoeg. Veel dank, saar

 13. Anneke says

  Heb dit recept vorige weekgeprobeerd, was ontzettend lekker!

 14. Maaike says

  Hey Bren.

  Vandaag je bloemkool uit de oven gemaakt, was echt heerlijk!!!
  Hij viel goed in de smaak en de schaal helemaal leeg.
  Deze gaan we zeker vaker eten!! ;-)

  Gr. Maaike

 15. Carla bijvoet says

  Hoi bren
  Nou we hebben vanavond de bloemlool schotel gemaakt, ( want gewoon bloemkool met piepers is geen succes hier)
  Zelfs rob vond het heerlijk en paula vind alles lekker en jan en ik hebben ook heerlijk gegeten!
  Bedankt!!

 16. Ronald says

  Bedankt Brenda voor het recept bloemkoolschotel erg lekker!!
  en voor herhaling vatbaar…..
  ga nog meer recepten proberen.

  gr. Ronald
  Lelystad

 17. Charles van den Brink says

  Zo dat was even lekker. Van het recept heb ik de paprikapoeder weggelaten, wij zijn niet zo’n fan van, en de kaas ook weggelaten. Kookroom vervangen door crème fraîche. De oven op 150 graden gezet en de tijd wat verlengd. ik ben niet zo’n koker op hoge temperaturen.

 18. Jacobien says

  Hij staat in de oven! En ik kan bijna niet wachten want het ruikt heerlijk hier in huis. Tot nu toe geen misser gehad met jouw recepten en toch ben ik deze keer eigenwijs geweest; ik heb broccoli gebruikt in plaats van bloemkool omdat die in de aanbieding was

 19. Sandra says

  In 1 woord heerlijk! Gisteren in een opwelling bloemkool gekocht terwijl we daar niet zo gek op zijn. Vandaar dat ik op zoek was om er iets mee te doen zo dat het beter zou smaken en zo kwam ik op je site. En raad eens…zelfs de kids hebben gesmuld! Bedankt voor je recept, zeker voor herhaling vatbaar!

 20. Antoinnette says

  Hallo Brenda,

  Ik heb je bloemkool schotel gemaakt met resjes bloemkool en prei
  je hoort nog of het lekker was

 21. Bea says

  Vandaag dit recept gemaakt, echt heerlijk!! Zelfs m’n kieskeurige puberdochter vond het heel lekker, en dat zegt heel wat

 22. Jantine says

  Dit recept was heerlijk,ik heb alleen wat meer kookroom gebruikt,ik vind het dan net wat romiger, ik dacht klopt dat wel 2 lepels? Ik ga nu de andere bloemkool recepten gebruiken!
  Groet Jantine

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk Jantine, eet smakelijk van de andere bloemkoolrecepten! Zal zorgen dat er snel ook weer een nieuw bloemkoolreceptje online komt ;)

 23. Andre says

  Ik heb dit gemaakt, vond het niet smaken.

 24. Kim Huizing says

  Gisteren dit recept klaargemaakt en we hebben er vanavond ook nog van gegeten. Wat was dit lekker! Snel makkelijk en gezond voor de werkende mens die geen trek heeft in uren in de keuken te staan doordeweeks! In het weekend wil ik dit nog weleens doen :-) Ik ga zeker nog verder spitten naar je verdere recepten. Groetjes van je nieuwe fan. Kim

 25. Marianne says

  Vanavond de bloemkool schotel gemaakt voor 4 personen, dus alle ingrediënten dubbel gedaan. Het was ruim genoeg. En heerlijk! Wel tijm en oregano door de aardappelpuree gedaan en geraspte amandelen bovenop. Het is veel werk, maar dat vind ik vaker van ovenschotels. En de eerste keer moet je het recept vaak lezen. Dank je wel, ga vaker iets van jou site maken.

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk om te horen Marianne :) Fijn dat het zo goed in de smaak is gevallen

 26. Madeleine Pessers says

  Lieve Brenda,
  Hartelijk dank voor dit heerlijke recept.
  Bloemkool blijft een van mijn favoriete groeten. Je kunt er zó veel mee doen.
  Ik ga de komende dagen naar meer van jouw recepten snuffelen.
  Zonder gehakt, als bijgerecht ook erg lekker.
  Maak ik morgen voor mij vrienden.
  Groetjes vanaf Madeira,
  Madeleine

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk om te horen Madeleine, en dat helemaal vanaf Madeira. Leuk om te horen dat mijn gerechten daar ook smaken :)

 27. Inge says

  Hallo Brenda,
  Vandaag voor het eerst op je blog en meteen de bloemkool gemaakt. Voor een gezin met vier pubers is twee keer de hoeveelheid met extra aardappelen voldoende. Wel heb ik sojamelk gebruikt i.p.v. kookroom i.v.m. lactoseintolerantie.
  We hebben gesmuld.
  Morgen maak ik de witlof met appelstroop en balsamico, ook gevonden op jouw blog.
  Ik ben benieuwd!
  Groet, Inge

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk om te horen Inge. En super leuk dat je morgen (vandaag inmiddels) weer een recept van mijn blog kookt. Eet smakelijk alvast

 28. Suzanne says

  Hoi Brenda,

  Wat een heerlijk recept! Goed te doen ook, ik ben student en had eigenlijk nog nooit zelf
  bloemkool klaargemaakt. Ik heb trouwens over het geheel wat pijnboompitten gestrooid en die meegebakken in de oven. We hebben echt gesmuld.

  Leuk ook dat je je het recept inleidt met een persoonlijk verhaal; bloemkool als bijverdienste. En om de variaties van anderen te lezen.

  Je hebt er weer een fan bij hoor!

  Groetjes
  Suzanne (Alkmaar)

 29. christa says

  Hallo Brenda,

  De Bloemkool uit de oven gemaakt, in één wordt….GEWELDIG. Ga meerdere recepten van je uitproberen.

  • Brenda Kookt says

   Kijk, dat is goed om te horen! Er staat vast nog veel meer lekkers voor je tussen

 30. Margriet Floris says

  Hallo Brenda,

  Ik ben gek op bloemkool en probeer dan ook steeds weer nieuwe recepten uit.
  Gisteren heb ik de bloemkool van jouw recept gemaakt. Het was OVERHEERLIJK.
  Ik ga zeker nog meer heerlijke recepten van jou uitproberen.

  Groetjes
  Margriet

 31. Jeanine says

  hoi hoi,
  wil vandaag dit recept maken , mijn vraag is hoeveel knoflookpoeder gebruik je en hoeveel geraspte kaas.

  Groetjes,

 32. Jacomijn van Mulder van der Kolk says

  Ik heb deze schotel vorige week gemaakt! Heerlijk!!!! Deze ga ik vast vaker maken, ik kook nl. op bestelling vanuit huis en de gasten waren er ook vol lof over!

 33. Elly says

  Aardappelpuree, gehakt en bloemkool? En ook nog kaas, knoflook, uien, en paprikapoeder? Klinkt perfect, dit ga ik zeker maken! Bedankt Brenda!

 34. Eline says

  Dit recept voor bloemkool uit de oven heb ik al meerdere keren gemaakt, makkelijk en lekker!

 35. wiebe says

  Ik ben zo blij met al je recepten! Mijn kinderen, twee dochters van 10, wilden al niet meer thuis eten en ze aten het liefst bij hun vriendinnen, als ze de kans kregen. Alleen mijn patat viel nog wel mee. Maar sinds ik “werk” met jouw recepten gaan ze eindelijk zmikselen en zmullen. Bedankt Brenda!

  • Brenda Kookt says

   Wat super om te horen Wiebe, gelukkig willen je dochters weer thuis eten :)

 36. Cynthia says

  Erg lekker! Deze is voor herhaling vatbaar! !

 37. Inez says

  Wat een heerlijke ovenschotel! Iedereen heeft er hier van genoten!

 38. Ingeborg says

  Echt verrassend lekker! Als je zelf puree maakt (is natuurlijk wel gezonder en lekkerder) ben je wel wat langer bezig, ongeveer 40 minuten maar met instant moet het in een half uurtje lukken. Dank je wel voor weer een heerlijk recept Brenda!

 39. Bezig Bijtje says

  Hallo Brenda,
  Ik ben enorme fan van je website. Je geeft heel veel diverse recepten waarvan veel ook door een minder doorwinterde koker te bereiden is. Dank.

  Ik heb al een aantal keer de bloemkoolschotel gemaakt, alleen blijft deze bij mij heel vochtig en ik heb zelfs de indruk dat het ei niet voldoende gaart. Gevolg is dat ik de schotel meestal 2x zo lang in de oven zet en een hogere temperatuur gebruik. Mogelijk heb jij tips hoe ik het anders kan oplossen?

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk om te horen, bedankt voor het compliment. Als je liever niet hebt dat het ei niet gestold is kun je dit ook weglaten en de kookroom gemengd met kaas toevoegen aan de schotel. Zelf heb ik dit laatst ook geprobeerd, en dit vond ik ook lekker. De schotel is in dat geval wel minder vochtig.

 40. Rebecca says

  Wat blijft dit toch een super recept. Al diverse keren gemaakt en valt steeds goed in de smaak. Vanavond heb ik er een eigen draai aan gegeven. Aardappelpuree met mosterd erdoor op de bodem, en door het ei-roommengsel heb ik geraspte mosterdkaas gedaan. Combineerde echt super, mijn schoonvader heeft twee keer opgeschept!

 41. Corine says

  Kan ik dit ook met aardappelschijfjes makem ipv aardappelpuree?

 42. Isa says

  Dit was echt superlekker!

 43. Ruud says

  Bloemkool stond me altijd tegen….moesten het vroeger half gaar uit een grote schaal kokend water prikken. Dat is nu wel veranderd. Bloemkoolroosjes kopen en de pureé is ook simpel. Ik ga het van de week maken !

 44. Wil michielsen says

  Ik heb het vandaag voor mij en mijn vrouw gemaakt en zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor dit geweldige recept.
  Groeten Wil uit Breda

 45. Anneke says

  Hij staat in de oven… Ben zo benieuwd! Het ruikt in ieder geval al heerlijk!

Trackbacks