Kiprolletjes met spinazie en ricotta

Een heerlijk recept: Kiprolletjes met spinazie en ricotta. 

Een paar jaar geleden lustte ik een heleboel dingen niet.  Een paar voorbeelden? Nou daar komen ze: tomaat, appels, bananen, zongedroogde tomaten, pijnboompitten, sla, meloen, makreel, mosterd, macaroni, geitenkaas, witte wijn, rosé…. moet ik nog even doorgaan?

Bovenstaande dingen lust ik nu allemaal WEL! Waarom lust ik het nu wel?
En waarom toen niet?

Ik denk omdat ik het niet wilde eten, of wilde lusten of wilde proberen!
Ik  nam liever het veilige, het ingrediënt of de smaak waar ik bekend mee was…(Wat een boer niet kent….)

De afgelopen jaren ben ik steeds meer dingen gaan proberen. Aan de meeste smaken moet je wennen. Toen ik voor het eerst bier dronk (nipte) lustte ik het niet. Maar omdat de mixjes in de kroeg te duur waren voor een scholier moest ik toch aan de bier. En dus ging ik aan de bier. En na een tijdje ging ik het lekker vinden. (Ik lust het nog steeds maar drink meestal wijn)

Ik sta open voor andere smaken, ik wil dingen proberen. En daardoor vind ik nu ook meer lekker.

 

 

Hoezo dit verhaal over smaken en dingen die niet lekker gevonden worden?

Toen ik had besloten dat ik deze kiprolletjes ging maken werd gevraagd of we al plannen voor het eten hadden en of we dus samen met vrienden wilden eten. Dat was prima, als ze maar bij ons kwamen eten. Wat ze te eten kregen stond al vast. Deze rolletjes wilde ik namelijk per se afgelopen weekend maken.
Ik heb het omschreven als: “iets met kip en spinazie”.
Toen onze gasten arriveerden bleek één van de twee eigenlijk geen kip èn geen spinazie te lusten, van de ander wist ik dat het geen “avondeter” was.. Dus ik hield mijn hart vast.

Uiteindelijk bleken ze dit gerecht allebei lekker te vinden, de borden waren leeg!

Kipfiletrolletjes met spinazie en ricotta

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gram wilde spinazie (grove stelen verwijderd, goed gewassen)
  • 2 el olijfolie
  • 4 kipfilets
  • 250 gram ricotta
  • nootmuskaat
  • 1 eierdooier
  • 50 gram bloem
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 el boter
  • 250 ml droge witte wijn
  • 500 ml hete groentebouillon
  • 2 dikke plakke citroen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Roerbak de spinazie snel in een scheutje olijfolie, voeg geen zout toe en bak niet te lang, want dan komt er te veel vocht vrij.
Laat de spinazie afkoelen in een diep bord, niet snijden!

Snijd de kipfilets tot op 1 cm door (zodat je ze openvouwt). Klap ze open en sla ze één voor één tussen plasticfolie voorzichtig goed plat. (gaat uitstekend met een koekenpan)

Meng de ricotta en de spinazie door elkaar en voeg nootmuskaat, zout en peper naar smaak toe. Meng de eierdooier erdoor.

Leg de kipfilets open voor je neer met de puntige kant naar boven. Verdeel 2 el van de ricottamengsel over de breedte op ongeveer eenderde van de bovenkant.
Maak nu het rolletje: leg de punt van de kipfilet over het ricottamengsel, rol door en vouw op het breedste deel van de kipfilets de zijkanten iets naar binnen om te voorkomen dat de vulling er tijdens het bakken tussenuit loopt. Verveel de bloem over een bord en rol de kipfiletrolletjes er licht doorheen.

Verhet de zonnebloemolie in een niet te grote koekenpan, smelt hierin de boter en leg de kipfiletrolletjes goed dicht tegen elkaar met de naad van de rolletjes onder. Schroei deze als eerste dicht, zodat de rolletjes niet meer open springen. Draai de kiprolletjes voorzichtig om en bak ze rondom goudbruin. Neem ze uit de pan en blus af met de witte wijn. Laat de wijn zeker tot de helft inkoken, zodat de alcohol verdampt.

Plaats de kiprolletjes met het bakvocht in een passende ovenschaal, leg ze dicht tegen elkaar aan. Voeg de groentebouillon toe, zó dat de rolletjes er nog voor de helft bovenuit komen, en leg de citroenplakken erbij.

Bak de kipfiletrolletjes nog ±25 minuten in de oven. Rol ze voorzichting een keer om en verlaag de temperatuur na ±15 minuten naar 180°C als ze te snel bruin worden. Voeg eventueel wat extra warme groentebouillon toe, zodat de kip niet droog komt te staan.

Leg de kiprolletjes op een bord. Verwijder de citroen en kook het vocht uit de ovenschaal even in een koekenpan in. Schenk wat saus over de rolletjes.

Volgens de delicious. is het lekker met groene asperges. Wij hebben het gegeten met aardappelbolletjes uit de oven, eventueel kun je er een salade bij serveren.

Bron: delicious. mei 2012

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Kim says

    Die zien er weer heerlijk uit Bren !

  2. Sabina says

    Klinkt fantastisch! Ik ben niet zo’n Delicious-fan meer, maar dit recept heb ik zeker over het hoofd gezien. Ga ‘m gauw een keertje uitproberen!

    • brendakookt says

      Was verrassend lekker! Zo maak je een traktatie van een stukje kip!