Makkelijke maandag: Sperziebonenschotel!


Op maandag willen we gezond eten, omdat we in het weekend meestal niet zo gezond eten. Maar het moet ook makkelijk zijn omdat we op maandag minder tijd hebben om te koken. In dat geval is deze sperziebonenschotel een hele goede tip.

Deze sperziebonenschotel maken we al járen (meestal op maandag), volgens mij is het oorspronkelijk een Sonja B. recept. Sommige gerechten maak je één tot drie keer, daarna vergeet je het weer. Nadat we deze eenmaal gemaakt hadden bleef hij in “ons rondje”.

Hij is lekker, snel klaar en soms maak ik hem op zondag zodat we hem op maandag alleen nog in de oven hoeven te schuiven.

Sperziebonenschotel

Ingrediënten voor 2 personen 

  • aardappelpuree (op makkelijke maandag uit een pakje..)
  • 400 gram sperziebonen
  • pakje hamblokjes
  • 1 ui
  • paneermeel
  • vloeibare boter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in.

Dop de sperziebonen en halveer ze. Kook de sperziebonen ongeveer 10 minuten voor.
Snipper de ui (niet té fijn) en bak deze in een koekenpan. Voeg de hamblokjes hierbij.

Bereid de aardappelpuree (zelf met gekookte aardappelen en melk, of volgens de bereiding van het pakje).

Verdeel de aardappelpuree in de ovenschaal, hierop de sperziebonen en vervolgens het ham-uimengsel.
Druppel hier een beetje vloeibare boter over. Verdeel tot slot een beetje paneermeel over de schotel.

Bak de schotel 20 minuten in de oven.

Tip: Lekker met een beetje jus.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Margriet says

    Ziet er erg lekker uit! Ik ben wel (sperzie)bonenfan. :)
    En herkenbaar hoor, makkelijke maandag. Meestal kook ik uitgebreid in het weekend, dan heb ik maandag (en soms ook dinsdag) lekker eten dat alleen nog even opgewarmd hoeft te worden. :)

    • brendakookt says

      Bonenfan ben ik helemaal niet (heb bruine nog nooit gegeten… witte wel maar geen fan meer van. Hou ook niet van erwten ;-))

  2. Kim says

    Nou Bren, ik heb gisteren op Makkelijke Maandag je schotel gemaakt en we vonden ‘m erg lekker !! Voor herhaling vatbaar :)

  3. natas says

    hoi brenda,
    je sperziebonen schotel was erg lekker, en erg makkelijk om te maken.
    gr natas en kees

    • brendakookt says

      Top! De volgende keer de spitskool? (bereidingstijd is iets langer, maar niet té moeilijk!)

  4. Esther says

    Heerlijk!!!! Lekker makkelijk en gezond ;-)

  5. lieke says

    supper lekker ben het nu aan het maken :D
    ben 16 en kan het maken voel me nu supper goed :$ haha
    heb meerdere schotels op internet gezocht waar het niet zo goed was uitgelegt als hier xx

    • Brenda says

      Wat leuk om te horen Lieke! Hij is lekker hé!?

  6. Sas says

    Ik ga m vandaag maken.. makkelijke dinsdag zullen we maar zeggen :) Dank je wel voor het recept!

    • Brenda Kookt says

      Ik hoop dat het heeft gesmaakt Sas. Bij ons staat deze schotel zeer regelmatig op tafel, niet alleen op maandag ;-)

  7. Jenny says

    Hallo Brenda! Gisteren je website ontdekt. Wat een lekkere recepten zeg :-) ik wilde voor morgenavond deze schotel maken, ik heb alleen geen hamblokjes in huis. Heb je ook een alternatief? Bijvoorbeeld speklapje in stukjes? (Kan varkensvlees niet zo goed verdragen)

    Groetjes Jenny

    • Brenda Kookt says

      Dank je Jenny, leuk dat je hier terecht bent gekomen :) Spekjes lijken met een prima alternatief. Ik zou ze even kort aanbakken in een pannetje, niet te krokant want in de oven garen ze verder.

      • Jenny says

        Dankjewel! Ga ik het proberen. Ben pas laat terug van stage en is dan altijd makkelijk als je het eten zo de oven in kan schuiven :-)

  8. Elly says

    Wat een leuke site zeg ! en zo duidelijk met die uitleg en foto’s. Ik wil morgen de spercibonenschotel maken. Voor hoeveel volwassen personen is ie ????
    Ga zo door. Bezoek je site nu regelmatig en heb al een leuke verzameling !

  9. Pauline says

    Ik maak deze schotel ook regelmatig en doe ipv van de ham er blokjes kipfilet wat je op brood doet door en ook een rood pepertje. Mmmm

  10. Conja says

    Zoooo lekker! Wij zijn wel echt sperziebonen-fan, en met spekjes is dit echt smullen! Vaste prik onze maandagmaaltijd vanaf vorige week! Thanks!

  11. Janneke R says

    vandaag gemaakt, dus hij kan ook op makkelijke woensdag!!! super lekker. had er nog 2 teentjes knoflook bijgedaan als extra smaakmaker.

  12. Judith says

    Wij hebben er lekker van gegeten vandaag! Gewoon een makkelijk recept, gaan we vaker maken!

  13. Nele Meykever says

    Ik maakte hem gisteren met zoete aardappelpurree en olijfolie… ECHT SUPER-LEKKER!

  14. Linda dudink says

    Hoi Brenda,
    Kan ik deze ook maken met snijbonen?

  15. Rieneke says

    Hoi, ziet er lekker uit! Ik ga het vanavond maken! Kan het ook met aardijpelschijfjes? Of moet het echt met puree?

    • Brenda Kookt says

      Met aardappelschijfjes kan het ook hoor Rieneke. Al wordt de schotel dan wel ‘droger’.

  16. Bianca says

    Hoi, ik heb advies nodig! Kan ie ook ingevroren worden? Moet ik m dan eerst met de kookroom en kaas alvast een kwartiertje in de over doen en dan af laten koelen of heb je een beter plan?

    • Brenda Kookt says

      In dit artikel gaan geen kookroom en kaas, bedoel je misschien een ander recept?

  17. Kimm says

    Hij staat in de oven. Ik ben benieuwd.
    Erg handig recept aangezien wij vaak boontjes overhouden :)