Mini cupcakes voor Q-day!

Het is bijna zover…. 30 april, Koninginnedag! Toen ik deze schattige oranje mini-bakvormpjes tegenkwam wist ik dat ik met Koninginnedag mini-cupcakes ging maken!

Ik vind Koninginnedag altijd een feestelijke dag. Op de een of andere manier verwacht ik ook dat het nóg gezelliger is dan anders. Toch probeer ik er stiekem niet teveel van te verwachten, dan kan het alleen maar meevallen.  

Dit jaar geen verschrikkelijke treinritten naar Amsterdam voor mij. Wij blijven “in het dorp”. Vrienden komen eerst bij ons borrelen, daarna gaan we door naar “de tent”.

Wat zijn jouw plannen met Koninginnedag? Ga je iets bijzonders doen?

Om iedereen in de Koninginnensfeer te verwelkomen staan deze mini-cupcakes alvast klaar..

Mini Cupcakes

Ingrediënten

Voor de mini-cupcakes:
(25 stuks)

  • 125 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 1 theelepel vanille
  • fijn geraspte schil van 1,5 sinaasappel  (alleen het oranje schil. niet het witte)
  • 2 -3  eetlepels verse sinaasappelsap

Voor het glazuur:

  • 1-3 theelepel(s) water (of sinaasappelsap)
  • poedersuiker
  • gekleurde hagelslag

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170°C.

Zet een cupcake- of muffinvorm klaar met papieren bakvormpjes erin.

Doe de boter in een kom en voeg de suiker hier beetje bij beetje toe. Mix dit tussendoor met de mixer goed door.  
Als alle suiker goed gemengd is, voeg dan 1 voor 1 de eieren toe (tussendoor weer goed mixen).
Voeg vervolgens beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe (tussendoor weer goed mixen).

Doe de geraspte sinaasappelschil hierbij en mix dit goed door. Voeg tot slot de sinaasappelsap toe.
Mix dit nog even goed door zodat een luchtig cupcakebeslag ontstaat.

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3.
Bak de cupcakes 20 minuten op 170°C.

Controleer na 20 minuten of de cupcakes gaar zijn door er met een houtenprikker in te prikken. Als de prikker er droog uitkomt zijn de cupcakes klaar. Als dit niet het geval is bak je de cupcakes nog even in de oven.

Van poedersuiker en water heb ik glazuur gemaakt. Voor oranje kleurige glazuur kun je in plaats van water sinaasappelsap of limonadesiroop gebruiken.
Hoeveel poedersuiker je nodig hebt durf ik niet te zeggen. Ik heb dit geschat. Als je het papje te dun vindt voeg je er extra poedersuiker bij. Als het te dik is kun je er extra water bijvoegen.

Laat het glazuur even opstijven voordat je “aanvalt”.

Tips

  • Ik heb mini cupcakes gemaakt. Van dit beslag kun je ook 12 “normale” cupcakes bakken
  • Wil je basis cupcakes maken, zonder sinaasappel? Laat het sinaasappelschil en -sap dan achterwege.
  • Op Laura’s Bakery las ik dat Laura een snoepzak gebruikt om het beslag in de vormpjes te gieten. Handig!! Zoals je ziet heb ik het geprobeerd, en het is ideaal! Hierdoor heb je geen moeilijk gedoe met lepels en hoef je niet te knoeien!
  • Gebruik je net zoals ik een siliconenbakvorm? Zorg er dan voor dat je een rooster of bakplaat van je oven onder de vorm hebt staan als je gaat vullen. Het rooster of bakplaat kun je daarna de oven in schuiven. Als je dit niet doet heb je kans dat het beslag uit de vormen loopt als je het in de oven plaatst.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

Trackbacks