Homemade Ragout (Kip/Champignon)

RagoutEen recept dat altijd van pas komt: ragout! Lekker in een pasteitje of bladerdeeghapje. Soms eet je iets, en weet je eigenlijk niet eens wat er in zit. Voordat ik uitgebreider ging koken had ik geen idee wat (naast kip of champignons) de ingrediënten van een blikje-ragout zijn.

Inmiddels weet ik dit wel. En weet je wat ik nog meer weet?Dat de ragout uit een blikje lang niet zo lekker is als de zelfgemaakte! Deze heeft veeeel meer smaak!

Dus de volgende keer dat je het eet: maak je het zelf! Ik laat je zien hoe je dat doet! (De pasteitjes heb ik ook zelf gemaakt, hoe ik dit gedaan heb zie je hier)

De ingrediënten staan er klaar voor… de kip wordt in de bouillon gegaard.

Ragout
Boter en bloem in een pannetje, bloem kort gaar laten pruttelen

Ragout

Beetje bij beetje voeg je de bouillon toe.. (let op: je hoeft niet alle bouillon toe te voegen)

Ragout

.. zodat het een gladde saus wordt.

Ragout

De overige ingrediënten voeg je toe…

Ragout

even laten pruttelen, en je kippenragout is klaar.

Lekker met een pasteitje

Ragout

Ragout (kip/champignon)

Homemade Ragout (Kip/Champignon)

Aantal: 6 personen

Homemade Ragout (Kip/Champignon)

Ingrediënten:

  • 350 g kipfilet
  • 750 – 1000 ml kippenbouillon
  • bakje champignons
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel kerrie
  • 2 flinke scheuten worcestersaus
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie (of 2 theelepels gedroogde)
  • 3 stengels lente-ui
  • scheut slagroom
  • peper
  • zout

Bereiding:

  1. Bestrooi de kipfilet met zout en peper. Breng de bouillon aan de kook en pocheer de kip tot deze gaar is (als je grote stukken kip hebt kun je ze wat kleiner maken zodat het sneller gaar is). Snij de kip in blokjes  en de champignons in plakjes.
  2. Smelt de boter in een sauspannetje (in verband met "overstromingsgevaar" adviseer ik voor 6 personen een minimale inhoud van 1,5 liter te gebruiken). Roer de bloem met een garde door de boter tot dit een glad mengsel vormt. Laat dit 1 minuut, al roerend, zachtjes pruttelen tot de bloem gaar is. Voeg dan, steeds roerend, beetje bij beetje de bouillon toe en roer dit tot een gladde saus. (je hebt ongeveer 750 ml bouillon nodig voor 6 personen)
  3. Voeg de mosterd, worcestersaus, kerriepoeder, champignons en kip erbij. Voeg de slagroom toe en vervolgens de lente-ui en peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveer de ragout in een pasteibakje.
  5. Tips:
    • Als de ragout voor je gevoel te vloeibaar is kun je het met allesbinder binden.
    • De pasteibakjes kun je vervangen door geroosterd brood
    • Slagroom kun je vervangen door crème fraîche of room. Ook kun je de slagroom weglaten.
https://www.brendakookt.nl/2012/04/23/homemade-ragout-kipchampignon/

Bron: gebaseerd op een recept van smulweb

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Kim says

    Daar is ie!! Wederom de worcestersaus ;)

    • brendakookt says

      Jaaa! Toevallig is dit hetzelfde recept als toen. Heb het inmiddels wel vaker gebruikt! Is jouw flesje al leeg? ;-)

  2. Lekker en Simpel says

    Ik ben echt gek op ragout maar ik had het eigenlijk nog nooit zelfgemaakt. Maar ik zie nu dat het eigenlijk heel erg makkelijk is en volgens mij ook best wel snel klaar! Ik ga het zeker een keer uitproberen

    • brendakookt says

      Zeker een aanrader! Ik beveel mijn recept van harte aan voor lekkerensimpel.com! ;-)
      Zit LEKKER veel smaak aan, en is inderdaad best SIMPEL. Je moet er wel even bijblijven als je de bouillon er door roert.
      Je kunt het ook goed van te voren maken en later opwarmen.

  3. Keukenprinsesje says

    Als je bij jou komt eten is het net of je in een 5-sterren restaurant zit te eten volgens mij,hihi. Het ziet er zo verrukkelijk uit allemaal. Krijg altijd honger als ik dit soort recepten zie. Ben zelf ook dol op ragout, dus ik vermoed dat dit recept hier ook nog wel op tafel gaat komen. Alleen opende hij bij mij de link niet van de pasteibakjes!?

    Afin, nogmaals het ziet er verrukkelijk uit en is ook heerlijk eten met de koudere dagen.

  4. Keukenprinsesje says

    Heb het recept voor de pasteibakjes al gevonden. Alleen de link via dit recept werkt (bij mij) niet. En zo word mijn to-do-lijstje weer 2recepten langer. Ik kan nog wel een paar jaar vooruit met alle recepten die ik ooit nog wil gaan maken, hihi. Leuk is dat om telkens weer nieuwe dingen uit te proberen, geeft altijd een leuke spanning vind ik. :-)

    • Brenda says

      Hi, bedankt voor de tip. De link heb ik inmiddels aangepast.
      De ragout is ontzettend lekker. Ga hem zelf weer voor de feestdagen maken ;-)

  5. Jacobien says

    Ga het vandaag voor de derde keer maken.
    Doe er iets minder worcestersaus in en ietsje meer kip. De mannen hier zijn er dol op!

    • Brenda says

      Dat is goed om te horen :)

  6. Dick says

    Hallo Brenda,

    Ik ben nogal verbaasd over je hoeveelheden voor 6 personen. Ik gebruikte gisteren voor 3 personen 50g bloem en 50g boter en had een karige maaltijd. Ik kan me ook niet voorstellen dat je bijna een liter bouillon daarin kunt verwerken. Ik kon nog geen halve liter kwijt en toen werd de ragout al bijna te dun. Doe ik iets verkeerd?

    Groet,
    Dick

    • Brenda Kookt says

      Hi Dick, vervelend dat het niet gelukt is. Ik kan zo helaas niet zien waar het mis gaat. In dit recept heb 60 g bloem en boter gebruikt en 750 ml bouillon. Dit gaf een lekkere bouillon, voldoende voor 6 pasteitjes.

      • Dick says

        Hoi Brenda,

        Ik zit nog eens naar jouw en andere recepten te kijken. Ik denk dat ik de bloem te kort heb laten bakken. Ik was bang dat het zou aanbakken. Hoe lang laat jij het normaal altijd “pruttelen”?

        • Brenda Kookt says

          Het duurt meestal ongeveer vijf minuutjes tot de bloem gaar is.

    • Els Kronenburg says

      Ik denk dat het verschil is, dat dit recept voor zes pasteitjes is en niet voor een maaltijd van zes personen. Ik maak zelf ragout ook ongeveer zó, en eet het dan als maaltijd met rijst. En dan is deze hoeveelheid prima voor drie personen, als het geen al te grote eters zijn. Ik doe er voor een maaltijd meestal ook nog wat andere dingen door, net wat ik heb, bijvoorbeeld stukjes rode paprika, of preiringetjes, En in plaats van worcestersaus ook wel eens sambal badjak, net hoe de pet staat.

      • Brenda Kookt says

        Bedankt voor je aanvulling Els. Dit recept is inderdaad voor 6 pasteitjes.
        In dit geval gaat het niet om 6 hoofdgerechten.

    • S. says

      De verhouding voor een roux is 5:6 met halve liter vloeistof.
      Dus 50 gr. boter, 60 gram bloem, en ’n halve liter bouillon or whatever. Dan kan het (bijna) niet mislukken. Maar ook zeker niet meer dan die halve liter vloeistof anders wordt het te dun voor ragout.

      Verder is het een geweldig lekkere ragout…..dan wil je nooit meer een blikje! Dank je voor het delen van je recept!

    • Ans Ewald says

      Ik nam 100 gram boter 100 gram bloem als het te dun is wat bloem in een kopje glad maken met koud water tot klontjes weg zijn en erbij doen dan wordt het wat dikker. dit werkt altijd ook bij soep wel altijd koud water gebruiken.

  7. Marielle says

    Lekker recept. Vandaag gemaakt voor 25 pasteitjes. Prima te doen. Heerlijk.

  8. Lucienne says

    Goedemiddag,

    Ben ragout aan het maken. Nu vraag ik met af, moet ik de champignons ook nog even voorgaren of is het voldoende om dit aan het eind even te laten pruttelen.

  9. mariska says

    Heerlijk smaakvol recept van ragout! Ik had het nog nooit gemaakt, maar deze is voor herhaling vatbaar. Inderdaad beter dan uit een blikje.

  10. Monique says

    Ik wil het ook graag maken, maar vraag me af of ik er een pasteitje van kan maken, of dat dat niet kan omdat het te slap is..

    • Brenda Kookt says

      Hoi Monique, ik heb dit ook gegeten met een pasteitje. Kan prima. En als je het te slap vind kun je het iets meer binden of minder bouillon toevoegen.

  11. Janny says

    Complimenten! Eindelijk een overheerlijk kippe/champignonpasteitje
    Regelmatig geprobeerd, maar dit is de beste ooit!!

  12. Helen says

    Dit wil ik graag maken voor 24 man. Kan ik alle ingrediënten dan gewoon x 4 doen?
    Of gaat dat bv met de boter en bloem niet zo?

    • Brenda Kookt says

      x4 kan ook met de bloem en de boter. En je hebt een flinke pan nodig ;)

  13. Wilma says

    Ik heb deze ragout gemaakt zonder de slagroom en lente-ui. Het is een eenvoudig en simpel recept maar het resultaat was geweldig. Volgende keer doe ik er lente-ui bij, dat is vast nog lekkerder.

  14. Eric Oosterbeek says

    Mooie basis. Ik heb een paar dingen echter aangepast De kipfilet heb ik vervangen door een beenhammetje. Voorts maak ik een bospaddenstoelen bouillon en wel daar ca. 25 gram gedroogde porcini in. Een half/heel glaasje witte wijn kan ook geen kwaad. Doet dit wel door de bouillon zodat de ragout niet te dun wordt/. Dit is een heerlijke smaakbom. De kerrie heb ik in dit gerecht weggelaten.
    Is absoluut ook het proberen waard.

  15. Afke says

    Hallo, zou ik de ragout een dag voor ik het ga eten klaarmaken en dan bewaren in de koelkast? Wil dit recept graag met kerst maken maar het liefst een dag vantevoren!

    • Brenda Kookt says

      Hoi Afke, dat is geen probleem. Je kunt dit heel goed een dag van te voren klaarmaken en bewaren in de koelkast.

      • Afke says

        Top!! Bedankt voor de snelle reactie.

      • Annemiek says

        Kan dit ook 2 dagen bewaard worden?

  16. Lara says

    Wat kan je als vervanging gebruiken voor worcestershire sauce gebruiken ivm geen suiker, gluten en soja…?
    Alvast bedankt!

    • Brenda Kookt says

      In dat geval zou ik de saus extra op smaak brengen met peper en zout. Of soja saus gebruiken maar ik zie dat dat ook niet mag in dit geval :)

      • Lara says

        Bedank voor je antwoord.
        Nee inderdaad niet…
        Geen suiker, gluten, zuivel, soja..
        En geel e-nummers niet.
        Maar we gaan het morgen maken, dus we zullen zien.
        Ik probeer nog wel wat te laten weten.

  17. Peter says

    Wat een overheerlijk recept!!!! Ik heb deze ragout voor de kerst gemaakt. Suuk6 was enorm! Het was alsof de welbekende engeltjes iets over je tong deden ;-)
    Thanks!!!!!

  18. Janneke says

    Inderdaad een super lekker recept. Ik heb het vandaag gemaakt (en natuurlijk ook al geproefd :-)).
    Volgende keer misschien met zelfgemaakte kippenbouillon, de bouillon uit een potje vind ik wel redelijk zout, dus heb geen zout meer extra toegevoegd.

    De lenteui geeft een lekkere ‘bite’. Echt een aanrader dit recept, smaakt echt puur in vergelijking met een blikje ragout.

  19. mieke says

    Voor het allereerst de stap durven te zetten om zelf ragout te maken. Geen idee waarom ik daar zo lang tegenop zag.
    Was makkelijk en erg smakelijk! We hebben het gegeten met couscous en zoet-zure komkommer.

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk om te horen Mieke, en het is inderdaad helemaal niet moeilijk

  20. Kaatje says

    Ha Brenda,

    Vraagje? Moet de champignons eerst nog even kort aangebraden worden voor dat ze in de ragout gaan?

    • Brenda Kookt says

      Dat hoeft niet omdat ze in de ragout garen. Maar als je het lekkerder vindt kun je dat wel doen hoor.

  21. HM says

    Met kerstavond eten wij altijd een pasteitje.. traditie.. maar nu de kinderen iets groter zijn is dit niet meer een volwaardige maaltijd. Wat is een lekker gang ervoor of erna om toch iets meer binnen te krijgen?

    • Brenda Kookt says

      Ik zou het pasteitje als voorgerecht serveren en daarna bijvoorbeeld de winter stoofpie met aardappeltjes.

  22. marjan broere says

    Er staat kippenbouillon in je recept als ingredient. Bedoel je dan dat je een kruidenbuiltje voor kippenbouillon gebruikt of koop je een basispot kippenbouillon in de winkel die je gebruikt? En als je een builtje gebruikt, hoeveel gebruik je er dan op 1 liter?

  23. Margo says

    Heerlijk,we hebben er allemaal van genoten.

  24. Fred Bos says

    Hallo Brenda,
    Ik ben een Nederlandse man van (op een week na) 69 jaar en woon alweer 4 jaar in het noorden van Thailand. Mijn Thaise partner (55) komt uit een klein dorpje aan de voet van de bergen en heeft geen enkele ervaring met “eten over de grens”
    Ik ben niet zo’n keukenprins maar vind het wel leuk om af en toe eens wat te koken. Echter als ik wat klaarmaak moet ik meestal eerst zelf opscheppen, want als mijn partner eenmaal aan het “proeven” is blijft er niet zoveel meer over. Inmiddels kent ze jou gevulde paprika’s, eier salade en ragout (maar dan met pork) Helaas zijn niet alle ingrediënten hier verkrijgbaar, maar met een beetje eigen fantasie lukt het best. Dus bedankt!!

  25. Lein says

    Hi Brenda, ik wil de ragout gaan maken vandaag. Even voor de zekerheid: je hergebruikt de bouillon waarin je de kip hebt gekookt voor de roux?? Gr lein

  26. G vd Lee says

    Hoi zelf gemaakt is idd veel lekkerder, maar doe jij de champignons er rauw in? Ik fruit ze altijd zachtjes met uitjes/sjalotjes in de roomboter en doe dan de bloem erbij.

  27. Bert van der Burgt says

    kan ik de kippen ragout ook een dag van te voren maken en de volgende dag opwarmen ?? Met vriendelijke groet Bert van der Burgt

  28. Marc says

    Dat was lekker!

  29. blom says

    ga het recept maken,mijn vraag is ;
    kan ik de ragout ook invriezen?dan wil ik
    diverse soorten maken,heb dan altijd wat in huis.

  30. Mark says

    Niet helemaal goed gelezen en alle bouillon erbij gedaan. Flink balen tot mijn vrouw proefde en zei dat we heerlijke champignonnensoep hadden! Alsnog genoten ervan!

  31. Daniëlla says

    Goedemorgen Brenda
    Gisteren heb ik kippenbouillon gemaakt voor de ragout en vandaag maak ik de kippenragout maar dan wel zonder de champignons en doe er prei en wortel door is ook erg lekker en ik serveer het met spaghetti

  32. Anja says

    Ik ga vandaag ragout uitproberen voor kerst dus proficiat draaien ben benieuwt

Trackbacks