Ga naar de inhoud

Asperges met ham en ei

Het aspergeseizoen is begonnen op de tweede donderdag van april. In dit artikel vertel ik je mijn vuurdoop met asperges. En wel op traditionele wijze, dus met ham en ei!

45 minuten Bereidingstijd
Delen op

Asperges met ham en ei

Voor alles is een eerste keer. Ook voor het eten en klaarmaken van Asperges!

En…

…voor het schrijven van een Kookboekrecensie!

Bij deze ben je getuige van deze twee “eerste keren!”

Het aspergeseizoen is begonnen op de tweede donderdag van april. Opeens kom je ze overal tegen: in de krant, op de televisie, in reclamefolders en in de supermarkt zijn meerdere  eilandjes gecreëerd met asperges, aspergeham, speciale aspergesaus en aspergesoep.
Ik heb het nog nooit gegeten, laat staan klaargemaakt. Maar het is er dit weekend toch (eindelijk) van gekomen!

Omdat ik het nog niet eerder gegeten heb, heb ik besloten zelf geen fratsen uit te halen en het op de traditionele manier te eten. Dus mét: ei, ham, roomboter en aardappelen.  De jonge aardappelen zijn nog niet in huis, daarom heb ik oudere gebruikt. (hoop dat dat niet erg is)

Mijn zoektocht naar een basisrecept voor asperges was kort. Ik besloot het grote Kook ook kookboek (door Irene van Blommestein, Annelène van Eijndhoven & José van Mil) uit de kast te trekken. Na het doorbladeren van dit boek besef ik dat ik dit te weinig gebruikt heb. Niet dat het nooit gebruikt is, ik heb eens ratatouille gemaakt, iets met spinazie en courgette uit de oven. Ook pak ik het boek er soms bij  als ik wil weten hoelang iets bijvoorbeeld moet koken.

De recensie: Voor een beginnende kok is het een super goed kookboek. Alle basistechnieken staan erin, en meer! Je kunt bijvoorbeeld vinden hoe je pasta of bloemkool moet koken, maar ook hoe je zelf verse pasta kunt maken. Ook is er informatie vermeld over de producten, bereidingstechnieken en bijvoorbeeld kruiden.
Ik hou van foto’s bij recepten. Van de basisrecepten zoals het koken van asperges, bloemkool of pasta is geen foto weergegeven, van de meeste uitgebreidere recepten wel. Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken, ieder productgroep heeft een eigen hoofdstuk. In het begin van de hoofdstukken zijn veel foto’s te vinden bij de toelichting over de producten, bijvoorbeeld verschillende soorten vlees. Van ieder type vlees is een foto afgebeeld.
Het is een zeer compleet basiskookboek (met 1400 recepten) dat handig in het gebruik is. Achter in het boek kun je gemakkelijk zoeken op soort gerecht, via het trefwoordenregister of via het alfabetische receptenregister.

Het recept… Hollandse Asperges!!

Op de foto hieronder zijn de ingrediënten afgebeeld. De mayonaise heb ik uiteindelijk toch niet gebruikt.

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze asperges met ham en ei

Bereiding: 45 minuten
Stap 1

Schil de asperges met een dunschiller, van iets onder het kopje naar het uiteinde (schil niet te zuinig).

2
Stap 2

Snijd de houtachtige uiteinden (ongeveer 3 cm) eraf. Dit gaat gemakkelijk met het mesje dat bij de ingrediënten hierboven staat afgebeeld. Ik vond het handig om de asperges neer te leggen zodat ik horizontaal kon schillen (hier heb ik helaas geen foto van gemaakt).

3
Stap 3
Breng het kookvocht met zout en suiker aan de kook. Ik heb geen aspergepan dus heb een wijde pan gebruikt. De asperges heb ik met de koppen in dezelfde richting in de pan gelegd.
4
Stap 4

Kook de asperges met het deksel op de pan 10 minuten.

5
Stap 5

Draai het vuur uit en laat ze, met het deksel op de pan, in het hete water liggen tot ze gaar zijn (15-20 minuten).

6
Stap 6

Kook ondertussen de aardappelen gaar en kook 4 eieren hard (hoe dit moet staat ook in het Kook ook kookboek).

7
Stap 7

Smelt tot slot de roomboter in een pannetje.

8
Stap 8
Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan (de asperges breken snel), laat ze even uitdruppen op een dubbelgevouwen doek en leg ze met de koppen naar een kant op het bord.
9
Stap 9

Bestrooi de asperges met een beetje nootmuskaat.

10
Stap 10

Serveer de asperges met gekookte aardappelen, hardgekookte eieren, ham en gesmolten roomboter.

11
Stap 11

Eet smakelijk! Wij vonden het erg lekker, en gaan het zeker nog eens eten!

Bron: Kook ook kookboek

Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op