Ga naar de inhoud

Andijviestamppot

Het is inmiddels volop herfst, en daarom is het tijd voor een lekkere stamppot. Dit is geen gewone andijviestamppot, maar een andijviestamppot met alles er op en er aan! Wat mij betreft de ultieme stamppot met andijvie. Zo lekker! Als je op zoek bent naar een gezonde stamppot dan moet...
30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Andijviestamppot

Het is inmiddels volop herfst, en daarom is het tijd voor een lekkere stamppot. Dit is geen gewone andijviestamppot, maar een andijviestamppot met alles er op en er aan! Wat mij betreft de ultieme stamppot met andijvie. Zo lekker!

Als je op zoek bent naar een gezonde stamppot dan moet je even verder kijken. Dit andijviestamppot recept is niet bepaald gezond. In dat geval zou je de spekjes, kaas en roomboter weg moeten laten. Maar dit zijn nu juist de dingen die het zo lekker maken en wat mij betreft écht niet mogen ontbreken.

Andijviestamppot met spek en kaas

Via instagram vroeg ik wat jullie aten en toen een van jullie aangaf andijviestamppot met spekjes en kaas te eten zette me dat aan het denken. Ik eet het altijd met spekjes, maar nooit met kaas. Dat bracht me op het idee om deze ultieme andijviestamppot te maken. Met spekjes en kaas, maar ook met gehaktballetjes. Super lekker, en dus met alles er op en er aan. Afentoe mag dat best toch?

In deze stamppot verwerk ik de andijvie rauw. Als je daar niet van houd kun je de rauwe andijvie de laatste minuten meegaren in de pan met de aardappelen.

Kook je liever iets anders met andijvie? Kijk dan eens bij deze vega variant van de andijviestamppot, dit pastagerecht met andijvie of deze salade met aardappeltjes en andijvie.

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze andijviestamppot

Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Kook de aardappelen gaar en giet ze hierna af.
2
Stap 2
Bak ondertussen de spekjes in een droge koekenpan krokant.
3
Stap 3
Meng het gehakt met de paneermeel en gehaktkruiden, kneed goed door elkaar en maak hier kleine gehaktballetjes van. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met boter rondom aan. Zet het vuur hierna laag en bak met de deksel op de pan verder.
4
Stap 4
Verwarm de melk in de magnetron of een pannetje.
5
Stap 5
Stamp de aardappelen fijn, meng hier 1/2 van de melk door samen met een klontje roomboter, mosterd, de geraspte kaas en een snuf zout en peper. Roer dit goed door elkaar zodat een smeuïge puree ontstaat. Is de puree nog te droog? Voeg dan extra warme melk toe.
6
Stap 6
Roer de spekjes en rauwe andijvie door de aardappelpuree. Verdeel de andijviestamppot over de borden. Verdeel hierna de gehaktballetjes over de borden.

Houd je niet van rauwe andijvie? Dan kun je de andijvie meegaren met de aardappelen. Kook de aardappelen in dat geval in een grote pan en leg de andijvie de laatste 5 minuten op de aardappelen. De andijvie hoeft niet onder water te staan, het slinkt door de warmte in de pan.

Bekijk ook andere recepten
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou
Club egg met bacon

13 reacties

Marinka

Het was heerlijk! Bedankt !

Laat een bericht achter

Angelique

Klinkt heerlijk zoals meerdere recepten die ik bij je vind. Ik heb vandaag zomervariant van de andijvie stamppot gemaakt met cashewnoten, champignons en stukjes zongedroogde tomaten...De gehaktballetjes, spekjes en e kaas heb ik weggelaten..

Laat een bericht achter

Anita

Hoii Brenda, zo maak ik het zelf ook al jaren, en het is de lievelingsmaaltijd van mijn 10 jarige dochter. Dus we eten t in de herfst en winter iedere week wel een keer. En de volgende dag de kliekjes opbakken in n klontje roomboter mmmm. Groetjes Anita

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen Anita, hier doet hij het ook altijd goed bij onze dochter :)

irma en jopie

Hele duidelijke site over lekker eten. simpel om te maken met plezier chapeau!!!!!

Laat een bericht achter

Heidi

Klinkt heerlijk met kaas, ga k ook proberen! Wij aten het altijd met ui , appel en kerriepoeder en ontbijtspek. Eerst het spek uitbakken en uit laten lekker op keukenpapier, dan in dat bakvet een gesnipperd uitje bakken en op het laatst even de appelblokjes meebakken en een flinke scheut kerriepoeder. Als je stamppot klaar is roer je dit mengsel erdoor en de spekjes... mmm....

Els van Haasen

Hoi Brenda, Ik maak al jaren andijviestampot met kaas en spekjes maar ik voeg ook altijd banaan en perzikschijfjes of stukjes appel toe. Net weer even anders... gehaktballetjes ga ik ook proberen. groetjes Els

Laat een bericht achter

Tanja

Weer zo'n lekker recept! Ik heb wel een opmerking, In een zakje gehaktkruiden zit veel zout denk ik. Ik gebruik daarom sowieso bijna geen zakje.Ik heb n.l. slecht werkende nieren. En ik maak ( volgens mijn man en dochters) lekkere gehaktballen met een ei, paneermeel, peper en een uitje.

Laat een bericht achter

Mandy

Heerlijk weer, stamppotten tijd. Wat ik nog weleens doe ipv spekjes. Een uitje, paprika en champignons bakkken en deze over de stamppot serveren. Heb je toch een bite en mis je de spekjes ook niet. ( is ook lekker over de boerenkool stamppot )

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat is ook een fijne tip, ik heb dat toevallig toegevoegd aan de vegetarische andijviestamppot waarvan het recept ook op mijn blog staat. Ik vind gebakken ui en champignons ook erg lekker bij sperziebonen.

Siny Rusken

Brenda...bedankt voor het recept...met kaas heb ik nog nooit gedaan. Ik ga het uitproberen.

Laat een bericht achter

Franciska

Brenda, houd eens op :) ik kan het niet meer bijhouden. Je bent zo op dreef de laatste weken. Bijna alles wat je plaatst wil ik een keer maken, zoveel lekkere recepten. En dan heb ik ook nog je boek, gisteren het gehaktbrood er uit gemaakt. Super lekker. Je boek is toch wel mijn favoriete kookboek dit jaar, gebruik het minimaal 1 keer per maand en dat is veel omdat ik meer dan 100 kookboeken heb inmiddels. Ik zou zeggen, ga zo door, dan blijven wij lekker eten thuis.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat een leuke reactie Franciska, super om te horen! :)

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op