Andijviestamppot

Het is inmiddels volop herfst, en daarom is het tijd voor een lekkere stamppot. Dit is geen gewone andijviestamppot, maar een andijviestamppot met alles er op en er aan! Wat mij betreft de ultieme stamppot met andijvie. Zo lekker!

Als je op zoek bent naar een gezonde stamppot dan moet je even verder kijken. Dit andijviestamppot recept is niet bepaald gezond. In dat geval zou je de spekjes, kaas en roomboter weg moeten laten. Maar dit zijn nu juist de dingen die het zo lekker maken en wat mij betreft écht niet mogen ontbreken.

Andijviestamppot met spek en kaas

Via instagram vroeg ik wat jullie aten en toen een van jullie aangaf andijviestamppot met spekjes en kaas te eten zette me dat aan het denken. Ik eet het altijd met spekjes, maar nooit met kaas. Dat bracht me op het idee om deze ultieme andijviestamppot te maken. Met spekjes en kaas, maar ook met gehaktballetjes. Super lekker, en dus met alles er op en er aan. Afentoe mag dat best toch?

In deze stamppot verwerk ik de andijvie rauw. Als je daar niet van houd kun je de rauwe andijvie de laatste minuten meegaren in de pan met de aardappelen.

Kook je liever iets anders met andijvie? Kijk dan eens bij deze vega variant van de andijviestamppot, dit pastagerecht met andijvie of deze salade met aardappeltjes en andijvie.

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot

Andijviestamppot

Kooktijd/baktijd: 30 minutes

Aantal: 4 personen

Andijviestamppot

Ingrediënten:

  • 800 gram aardappelen
  • 500 gram gesneden andijvie
  • 150 gram spekjes
  • 350 gram gehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 theelepels gehaktkruiden
  • 250 ml koude melk
  • 40 gram roomboter, plus boter om in te bakken
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 120 gram geraspte oude kaas
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Kook de aardappelen gaar en giet ze hierna af.
  2. Bak ondertussen de spekjes in een droge koekenpan krokant.
  3. Meng het gehakt met de paneermeel en gehaktkruiden, kneed goed door elkaar en maak hier kleine gehaktballetjes van. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met boter rondom aan. Zet het vuur hierna laag en bak met de deksel op de pan verder.
  4. Verwarm de melk in de magnetron of een pannetje.
  5. Stamp de aardappelen fijn, meng hier 1/2 van de melk door samen met een klontje roomboter, mosterd, de geraspte kaas en een snuf zout en peper. Roer dit goed door elkaar zodat een smeuïge puree ontstaat. Is de puree nog te droog? Voeg dan extra warme melk toe.
  6. Roer de spekjes en rauwe andijvie door de aardappelpuree. Verdeel de andijviestamppot over de borden. Verdeel hierna de gehaktballetjes over de borden.

Tip(s):

Houd je niet van rauwe andijvie? Dan kun je de andijvie meegaren met de aardappelen. Kook de aardappelen in dat geval in een grote pan en leg de andijvie de laatste 5 minuten op de aardappelen. De andijvie hoeft niet onder water te staan, het slinkt door de warmte in de pan.

https://www.brendakookt.nl/2017/10/09/andijviestamppot/

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Franciska says

    Brenda, houd eens op :) ik kan het niet meer bijhouden. Je bent zo op dreef de laatste weken. Bijna alles wat je plaatst wil ik een keer maken, zoveel lekkere recepten. En dan heb ik ook nog je boek, gisteren het gehaktbrood er uit gemaakt. Super lekker. Je boek is toch wel mijn favoriete kookboek dit jaar, gebruik het minimaal 1 keer per maand en dat is veel omdat ik meer dan 100 kookboeken heb inmiddels.

    Ik zou zeggen, ga zo door, dan blijven wij lekker eten thuis.

  2. Siny Rusken says

    Brenda…bedankt voor het recept…met kaas heb ik nog nooit gedaan.
    Ik ga het uitproberen.

  3. Mandy says

    Heerlijk weer, stamppotten tijd.
    Wat ik nog weleens doe ipv spekjes.
    Een uitje, paprika en champignons bakkken en deze over de stamppot serveren. Heb je toch een bite en mis je de spekjes ook niet. ( is ook lekker over de boerenkool stamppot )

    • Brenda Kookt says

      Dat is ook een fijne tip, ik heb dat toevallig toegevoegd aan de vegetarische andijviestamppot waarvan het recept ook op mijn blog staat. Ik vind gebakken ui en champignons ook erg lekker bij sperziebonen.

  4. Tanja says

    Weer zo’n lekker recept! Ik heb wel een opmerking, In een zakje gehaktkruiden zit veel zout denk ik. Ik gebruik daarom sowieso bijna geen zakje.Ik heb n.l. slecht werkende nieren. En ik maak ( volgens mijn man en dochters) lekkere gehaktballen met een ei, paneermeel, peper en een uitje.

  5. Els van Haasen says

    Hoi Brenda,
    Ik maak al jaren andijviestampot met kaas en spekjes maar ik voeg ook altijd banaan en perzikschijfjes of stukjes appel toe. Net weer even anders…
    gehaktballetjes ga ik ook proberen.
    groetjes Els