Ga naar de inhoud

Groene pesto – basisrecept

Een van de basisrecepten dat nog ontbrak op Brenda Kookt is een recept om groene pesto. Zonde, want pesto maken is super lekker, en heel erg makkelijk. Tijd om daar verandering in te brengen, bijgaand deel ik mijn basisrecept voor groene pesto. Pesto kun je heel eenvoudig in de supermarkt...
15 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Groene pesto – basisrecept

Een van de basisrecepten dat nog ontbrak op Brenda Kookt is een recept om groene pesto. Zonde, want pesto maken is super lekker, en heel erg makkelijk. Tijd om daar verandering in te brengen, bijgaand deel ik mijn basisrecept voor groene pesto.

Pesto kun je heel eenvoudig in de supermarkt kopen in een potje. Dat is prima. Maar pesto maken is zoveel lekkerder dan het kopen van een potje pesto. Homemade pesto bevat veel meer smaak en zelf pesto maken is totaal niet moeilijk of ingewikkeld. Het fijne bij zelf pesto maken is ook dat je zelf bepaald naar welke verhouding je de pesto maakt. Maak je de pesto wat dikker, of juist dunner zodat het een olie wordt?

groene pesto basisrecept

Groene pesto maken

Het belangrijkste bij groene pesto maken is verse basilicum. Samen met Parmezaanse kaas en pijmboompitjes is dit de basis van een echte Italiaanse groene pesto. Olijfolie, zout, peper en knoflook mogen ook niet ontbreken, samen met een beetje citroensap.

Naast deze ingrediënten heb je een staafmixer, blender of keukenmachine nodig bij pesto maken. Zo maak je de ingrediënten fijn, je maakt er een soort papje van.

Bij zelf pesto maken maal je het hoofdingrediënt, een bos basilicum, samen met geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of staafmixer. Samen met olijfolie, en de smaakmakers knoflook, beetje citroensap, zout en peper ontstaat er een groene pesto met heel veel smaak.

Wil je eens een andere variatie op pesto maken, met een ander smaakje? Ga dan voor rode pesto van zongedroogde tomaten of het recept van mijn rucolapesto. 

Pesto recepten

Groene pesto recepten

En waar gebruik je pesto dan voor? Nou in heel veel recepten als je het mij vraagt. Het is een ideale basis in pastasalades, maar ik gebruik het ook graag bij een caprese salade en carpaccio. Maar je kunt het ook bij andere gerechten toevoegen. Wat dacht je van een stamppot, zalm met pesto-korstje en in de lasagne?

Ik tip je een aantal toprecepten waar groene pesto in is verwerkt:

groene pesto basisrecept

Tips bij pesto maken:

  • gebruik verse ingrediënten;
  • voeg in het begin niet te veel olijfolie toe, als je het papje hebt gemaakt kun je extra olijfolie toevoegen zodat je de consistentie kunt bepalen;
  • rooster de pijnboompitten voor je ze fijn maalt, dit geeft veel meer smaak aan je pesto
  • varieer ook eens met andere ingrediënten bij het pesto maken. Bijvoorbeeld rucola, spinazie of andere groenten of kruiden.

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze groene pesto – basisrecept

Voorbereiding: 15 minuten
Stap 1
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
2
Stap 2
Pluk de blaadjes van de basilicum. Snijd de Parmezaan in stukken snijd de knoflook ook grof.
3
Stap 3
Stop de pijnboompitten met de basilicum, Parmezaan en knoflook in een keukenmachine of bakje van de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en voeg 3 eetlepels olijfolie toe. Pureer dit mengsel glad.
4
Stap 4
Bekijk hoe de pesto er uit ziet. Als het vloeibaar genoeg is, dan is het goed. Maar als je het nog te dik vindt voeg je extra olijfolie toe. Pureer dit weer goed door en kijk dan weer of de consistentie van de pesto is zoals je lekker vindt. Sommige mensen houden van een dikkere pesto, anderen juist van een dunnere. Dit is ook afhankelijk van waar je het voor gaat gebruiken.
5
Stap 5
Lepel de pesto in een schone pot en giet hier een klein laagje olijfolie op zodat het helemaal onder staat. Hierdoor kun je de pesto langer bewaren. Bewaar de groente pesto goed afgesloten in de koelkast.

Een keukenmachine of staafmixer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto
Krieltjessalade met lentegroenten en honing-mosterd
Eton mess met lemoncurd

11 reacties

Irene

Het is een heerlijk recept! Ik geniet er erg van. Ik heb een tip voor vegetariërs die geen kaas willen eten. Edelgist kan dan eventueel in plaats van kaas worden gebruikt, dat heeft een kaasnoot achtige smaak. Je kunt het in de supermarkten kopen.

Laat een bericht achter

Miek

Als ik nog een tip mag geven: ik verdeel de pesto in een ijsblokjeshouder en vries het in. Superhandig.

Laat een bericht achter

Maura

Hij is super lekker ik heb nog wel een vraagje zonder dat laagje olijfolie hoe lang kan je het dan bewaren

Laat een bericht achter

Herma Hilberink

Ik doe er ook ansjovis bij. Heerlijk

Corline

Hoe lang kan je het dan bewaren ongeveer?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Als je het goed afdekt met een laagje olijfolie kun je de pesto zeker 3 weken bewaren.

Anne

Klinkt top Brenda, ik sla dit recept meteen even op.

Laat een bericht achter

Mirjam

Heerlijk. Ik ga het vanavond weer maken en dan maak ik altijd een flinke voorraad die ik invries. Gaat uitstekend. En als je éénmaal verse pesto hebt gegeten dan hoef je die smaakloze rommel uit een potje niet meer.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat is een goede tip, ik heb er niet eerder aan gedacht om pesto in te vriezen. Als je hiervoor ijsblokjesvormen gebruikt heb je fijne porties.

Michel

Eigen gemaakt pesto is zooooveel lekkerder dan een potje. Daarin zit overigens geen of nauwelijks basilicum, pijnboompitten of parmazaan. Als je het dan toch maar af en toe eet, dan zou ik echt zeggen: maak het zelf. THX voor het recept. Ik heb altijd wel moeite met de verhoudingen....

Laat een bericht achter

Niels Drenth

Een goeie pesto is altijd lekker!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op