Kip teriyaki met rijst | Snelle klassiekers met een twist

Kip teriyaki met rijst © Brenda Hoff

Sommige gerechten zijn altijd goed om achter de hand te hebben. Zoals een goede kip teriyaki, dit recept bijvoorbeeld :)

Er zijn van die dingen die je gewoon ‘eens in de zoveel tijd’ moet eten. Een daarvan is kip teriyaki. En dan niet kant-en-klaar uit een flesje, maar zelf gemaakt. Op een hele snelle manier kun je de teriyakisaus maken met ingrediënten die bij je in de kast staan. Om er een complete maaltijd van te maken serveer ik de kip teriyaki met broccoli, wortel en natuurlijk rijst.

Het recept voor deze kip teriyaki met rijst staat in mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist. In deze musthave voor de ongeduldige thuiskok vind je 90 makkelijke maaltijden zonder poespas, bereid met toegankelijke ingrediënten die bij de supermarkt om de hoek verkrijgbaar zijn. Klik hier voor meer informatie over het kookboek, en om een (gesigneerd) exemplaar te bestellen.

Snelle klassiekers met een twist - kip teriyaki

Kip teriyaki met rijst

Bereidingstijd 35 minuten + 30 minuten marineren

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 kipfilets, in blokjes
  • 2 winterwortels, geschrapt en in plakjes
  • 1 broccoli, in roosjes
  • 300 g zilvervliesrijst
  • 3 stengels lente-ui, in ringetjes, ter garnering
  • sesamzaadjes, geroosterd, ter garnering
  • olijfolie, om in te bakken

Voor de marinade

  • 4 el zoute sojasaus
  • 1⁄4 tl chilipoeder
  • 1⁄2 tl vijfkruidenpoeder (5 spices)
  • 1⁄2 tl gemberpoeder
  • 1⁄2 tl paprikapoeder

Voor de teriyakisaus

  • 75 ml zoute sojasaus
  • 300 ml water
  • 5 el donkerbruine basterdsuiker
  • 1⁄2 tl vijfkruidenpoeder
  • 1 teentje knoflook, in vieren gesneden
  • 1 tl maïzena

Bereiding kip teriyaki met rijst

Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom en laat de kip hier 30 minuten in marineren. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Kook de wortel en broccoliroosjes 4-6 minuten tot ze beetgaar zijn.

Dep de kipfilet na het marineren goed droog en bak de stukjes in een koekenpan of wok met een scheutje olijfolie goudbruin.

Bereid de teriyakisaus door de sojasaus met 250 milliliter water, de basterdsuiker, kruiden en het knoflook te mengen en in een steelpan aan de kook te brengen. Laat de saus op zacht vuur iets inkoken. Verwijder het knoflook.

Roer de maïzena met 50 milliliter water tot een papje en doe dit bij de saus. Meng goed zodat de saus iets dikker van structuur wordt.

Doe de groente bij de kip in de wok en meng alles goed.

Serveer het kip-broccolimengsel met rijst en de teriyakisaus. Garneer het gerecht met ringetjes lente-ui en sesamzaadjes.

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Sasha says

    Dit ziet er lekker uit!
    Zou het TE zoet worden als ketjap manis gebruikt i.p.v. ketjap asin?
    En heb je nog een suggestie voor een vervanger van broccoli?

  2. Franciska says

    Ik heb je boek in huis, dit recept nog niet gemaakt maar al heel veel wel. Ben erg blij met het boek, de recepten zijn zeer toegankelijk en duren vaak niet te lang. Ik probeer al mijn kookboeken minimaal 1 keer per jaar te gebruiken (heb er meer dan 100) want alleen maar in de kast staan is zonde, maar die van jou komt iedere maand 1 keer terug en op het menu, zo blij ben ik er mee.

    Wanneer komt je volgende boek? :)