Granola – basisrecept

Granola 01

Gister vertelde ik ik na de zomer hoognodig weer wat strenger voor mezelf moet zijn. Daarom heb ik besloten de komende maand gezonder te eten en niet te snoepen, klik hier om mijn actieplan te lezen. Bij een gezonde leefstijl horen ook voedzame ontbijtjes. Bij deze deel ik het basisrecept van mijn favoriete ontbijtje, granola.

Granola is een mengsel van geroosterde granen, zaten en pitten. Het is een soort muesli of cruesli dat vaak met yoghurt wordt gegeten. Je kunt de granola bakken met honing maar je kunt er ook voor kiezen om dit weg te laten en een suikervrije variant te maken.

Op mijn blog heb ik inmiddels meerdere recepten voor granola gepubliceerd. Met dit basisrecept bepaal je zelf welke smaakmakers je aan de basisingrediënten toevoegt. Zo kun je de granola maken die je zelf het aller lekkerste vindt.

Granola met noten en zaden

Granola, basisrecept

Bereidingstijd 30 minuten

Basis-ingrediënten

  • 200 gram havervlokken
  • 200 gram ongebrande noten
  • 1,5 eetlepel kokosolie of olijfolie

Extra toppings – smaakmakers

  • 1 eetlepel kruiden (bijvoorbeeld kaneel, koekkruiden of cacao)
  • 40 gram geraspte kokos
  • 70 gram extra zaden of pitten (bijvoorbeeld pompoenpitten, sesamzaad of zonnebloempitten)
  • 1 eetlepel honing of maple syrup
  • 75 gram gedroogde vruchten (zoals rozijnen, cranberries, abrikozen etc)

Bereiding

Verwarm de oven op 160 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verwarm de kokosolie in een pannetje tot het vloeibaar is. Meng de kokosolie (of olijfolie) met de havervlokken, ongebrande noten, kruiden, kokos, zaden of pitten. Roer eventueel de honing of maple syrup ook door het mengsel. Verdeel het haver-notenmengsel over de bakplaat.

Bak de granola 20 minuten in de oven. Roer het na 10 minuten om.

Laat de granola afkoelen en voeg hierna de gedroogde vruchten toe. Bewaar de granola in een afgesloten pot. Het is ongeveer 2 tot 3 weken te bewaren.

Serveer de granola met yoghurt of kwark en eventueel vers fruit of een lik jam.

Tip: Houd je niet van grove stukken noot in je granola? Hak de noten voor je het met de overige ingrediënten mengt dan fijn.

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *