Mango en sticky rice uit Reishonger

Mango en sticky rice

Vandaag deel ik een lekker toetje met jullie, namelijk de mango en sticky rice uit het kookboek Reishonger.

Reishonger is het tweede kookboek van mijn lieve foodie-vriendin Sabine. Sabine combineert op Ohmyfoodness.nl haar twee passies, namelijk haar liefde voor lekker eten én reizen. Dit zijn twee liefdes die natuurlijk heel goed samen gaan. Wie houdt er niet van lekker eten op vakantie, maar ook het ontdekken van nieuwe smaken en gerechten in een vreemd land?

Reishonger kooktboek van Sabine

Met reishonger maak je een reis om de wereld in 65 recepten. Sabine neemt ons mee naar Curaçao, Gambia, Indonesië, Thailand en Vietnam. Maar ook brengt ze een bezoekje aan bestemmingen dichterbij zoals Scandinavië, Italië en Spanje.

De vormgeving van het boek is prachtig. Dit boek ademt reizen, aan alle details is gedacht. Het is een hele fijne mix van recepten met prachtige foodfoto’s, foto’s en verhalen van de reizen die Sabine heeft gemaakt en illustraties.

Het fijne aan dit kookboek is dat je thuis dat lekkere gerecht van je vakantie-bestemming na kunt koken. Daarbij houdt Sabine niet van onnodig moeilijk gedoe. De recepten zijn recht voor zijn raap, helder en afwisselend. Gerechten die je onder andere in dit boek vindt zijn: Sate ajam (Indonesië), Golden Bags (Thailand), Salted caramel milkshake met bacon (USA), Eclairs (Frankrijk), Calamaris (Spanje) en Gravlax (Scandinavië).

Mango en sticky rice uit reishonger

Ik ben heel erg benieuwd naar de Salted caramel milkshake met bacon (is dat lekker!?) maar na het doorbladeren van dit boek wist ik direct dat ik de mango met sticky rice uit Thailand wilde maken. Sabine heeft een periode in Thailand gewoond en is lyrisch over mango met sticky rice. Het is niet voor niets haar favoriete dessert ter wereld.

Ik had nooit gedacht dat het zo gemakkelijk was om dit gerecht te maken, het is letterlijk en figuurlijk zo gepiept. Het gerecht is een bijzondere combinatie van smaken. Een zachte kokossmaak met zachte kleverige rijst en zoete mango.

Reishonger | Sabine Koning | Nieuw Amsterdam | verkrijgbaar voor € 22,50
Klik hier om het boek te bestellen via bol

Mango en sticky rice

Bereidingstijd 15 minuten

Ingrediënten voor 4 porties

  • 200 gram ketanrijst (kleefrijst)
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • snuf zout
  • 1 rijpe mango
  • 1 eetlepels geroosterde wie sesamzaadjes

Bereiding

Week de rijst 30 minuten in lauwwarm water. Spoel de rijst vervolgens af en doe het in een magnetronbestendig kommetje. Schenk de kokosmelk erbij en voeg de kristalsuiker en zout toe.

Zet de kom 3 minuten in de magnetron, schep de rijst om en zeg het hierna weer 3 minuten in de magnetron. Herhaal dit tot de rijst gaar is en goed plakkerig.

Snijd de mango ondertussen in reepjes.

Laat de plakkerige kokosrijst goed afkoelen (of serveer warm als je hier de voorkeur aan geeft) en verdeel de plakjes mango door de rijst. Top het toetje af met geroosterde sesamzaadjes en eventuele een beetje extra kokosflakes.

Tips van Brenda:

  • als in jouw dorp geen ketanrijst verkrijgbaar is, neem dan dessertrijst uit de supermarkt. Hiermee lukt het ook om op deze manier sticky rice te maken.
  • in het boek staat niet vermeld hoeveel watt de magnetron ingesteld moet worden. Ik heb de rijst verwarm op 1000 watt, en dat werkte goed. Na 2x 3 minuten verwarmen wat de rijst gaar en lekker sticky zoals de bedoeling is.

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marja says

    Dìt lijkt me nou echt zalig! Ik lust toch al graag desserrijst en dan niet als pap, maar nog langer gekookt totdat het “stijve rijst” is zoals mijn oma dat noemde. Daar kreeg ik dan een klontje roomboter, snufje kaneel en een schep donkerbruine basterdsuiker bij! Ik heb het een paar weken terug nog gemaakt. Dit gerecht met mango lijkt er heel veel op, alleen het is met kokosmelk. Dat kan toch niet anders dan verrukkelijk zijn? Bedankt voor de tip Brenda!
    Groetjes en een knuffeltje voor Fem. 👍🏻🤗😉🍀👋🏻😘

  2. jonna@burgertrutjes says

    Bijzonder recept, ik vind haar echt een stoere chick! Ben onwijs benieuwd naar het kookboek :)