Boomstammetje

Boomstammetje recept vlees

Als we het over eten en boomstammen hebben denk je meteen aan de cakerol uit Heel Holland Bakt die is opgemaakt als een boomstam. Maar een boomstammetje is ook een lekker stukje vlees. En daar gaat het vandaag over hier op brendakookt.nl.

Ik kan ontzettend genieten van een lekker stukje vlees of vis bij de avondmaaltijd. Regelmatig staan er bij ons boomstammetjes van de slager op het menu als we AVG eten (Aardappelen, Vlees en Groenten, Hollandse pot dus!). Soms is het gewoon zo lekker om even ‘normaal’ te eten, zoals mijn vriend dat noemt. Regelmatig staat er bij ons nieuwe (en soms vreemde) gerechten op het menu, en soms willen we (of eigenlijk hij) gewoon iets bekends. Iets Hollands. En dan grijp ik graag naar een stamppotje met daarbij een boomstammetje.

Een boomstammetje is een gehaktrol gevuld met stukjes ham en kaas. Daaromheen een laagje paneer en als finishing touch de welbekende peterselie op het uiteinde. Het is helemaal niet lastig om zelf een boomstammetje te maken, bij deze deel ik mijn recept.

 

Zelf boomstam maken

Boomstammetje

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 4 stuks

  • 400 gram gehakt
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel paneermeel
  • 80 gram geraspte kaas
  • 50 gram blokjes ham
  • 1 tl mosterd
  • 3/4 tl paprikapoeder, plus een snuf extra
  • 3/4 tl kerriepoeder, plus een snuf extra
  • 1,5 witte boterhammen
  • gedroogde peterselie
  • boter om in te bakken
  • zout en peper

Bereiding

Meng het gehakt met het ei, paneermeel, geraspte kaas en hamblokjes in een kom. Meng dit met de mosterd, paprikapoeder, kerriepoeder en zout en peper.

Kneed dit goed door zodat de ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn en verdeel in 4 porties. Kneed dit tot rolletjes.

Verkruimel de witte boterhammen met een keukenmachine fijn. Meng dit met een klein beetje paprikapoeder en kerriepoeder en verdeel dit over een bord. Verdeel de peterselie over een schaaltje.

Druk de achterkant van de rolletjes in de peterselie en rol de gehaktrollen hierna door het broodkruim.

Verwarm boter in een koekenpan en bak de boomstammen aan alle kanten aan. Zet het vuur hierna laag en bak de boomstammen nog 15 minuten rondom gaar.

……………………………………………

 Klik hier om mijn kookboek SNELLE KLASSIEKERS MET EEN TWIST  te bestellen! (cadeautip!) 

Volg me ook op FacebookTwitter en Instagram (username @brendakookt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. jonna@burgertrutjes says

    Ja, een boomstammetje!! Dat is lang geleden. Heerlijk om weer eens te eten, helemaal met een home made recept

  2. Marleen says

    Gebruik je runder of half-om-half gehakt Brenda?

  3. Jolanda says

    Had ze gister sinds tijden bij de slager gekocht,
    alleen vonden we geen kaas of ham terug..
    De volgende keer dus lekker zelf maken met dit recept..

  4. Lot says

    Wat een lekker recept! Kunnen die broodkruimels ook vervangen worden door paneermeel of beschuit?

    • Brenda Kookt says

      Het is geen probleem om de broodkruimels te vervangen door paneermeel of beschuit. De boomstammen krijgen dan wel een krokanter korstje.

  5. Cindy says

    Dit is de oplossing voor ontbrekende boomstammetjes hier in München. Ben er gek op! Ga ik zeker uitproberen.