Boomstammetje

Boomstammetje recept vleesAls we het over eten en boomstammen hebben denk je meteen aan de cakerol uit Heel Holland Bakt. Maar een boomstammetje is ook een lekker stukje vlees en daar gaat het vandaag over op BrendaKookt!.

Ik kan ontzettend genieten van een lekker stukje vlees of vis bij de avondmaaltijd. Regelmatig staan er bij ons boomstammetjes van de slager op het menu als we AVG eten (Aardappelen, Vlees en Groenten, Hollandse pot dus!). Soms is het gewoon zo lekker om even ‘normaal’ te eten, zoals mijn vriend dat noemt. Regelmatig staat er bij ons nieuwe (en soms vreemde) gerechten op het menu, en soms willen we (of eigenlijk hij) gewoon iets bekends. Iets Hollands. En dan grijp ik graag naar een stamppotje met daarbij een boomstammetje.

Dit stukje vlees is een gehaktrol gevuld met stukjes ham en kaas. Daaromheen een laagje paneer en als finishing touch de welbekende peterselie op het uiteinde. Het is helemaal niet lastig om het zelf te maken, bij deze deel ik mijn recept.

 

Zelf boomstam maken

Boomstammetje

Boomstammetje

Bereidingstijd: 30 minutes

Aantal: 4 stuks

Boomstammetje

Ingrediënten:

  • 400 gram gehakt
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel paneermeel
  • 80 gram geraspte kaas
  • 50 gram blokjes ham
  • 1 tl mosterd
  • 3/4 tl paprikapoeder, plus een snuf extra
  • 3/4 tl kerriepoeder, plus een snuf extra
  • 1,5 witte boterhammen
  • gedroogde peterselie
  • boter om in te bakken
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Meng het gehakt met het ei, paneermeel, geraspte kaas en hamblokjes in een kom. Meng dit met de mosterd, paprikapoeder, kerriepoeder en zout en peper.
  2. Kneed dit goed door zodat de ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn en verdeel in 4 porties. Kneed dit tot rolletjes.
  3. Verkruimel de witte boterhammen met een keukenmachine fijn. Meng dit met een klein beetje paprikapoeder en kerriepoeder en verdeel dit over een bord. Verdeel de peterselie over een schaaltje.
  4. Druk de achterkant van de rolletjes in de peterselie en rol de gehaktrollen hierna door het broodkruim.
  5. Verwarm boter in een koekenpan en bak de boomstammen aan alle kanten aan. Zet het vuur hierna laag en bak de boomstammen nog 15 minuten rondom gaar.
https://www.brendakookt.nl/2017/03/15/boomstammetje/

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. jonna@burgertrutjes says

    Ja, een boomstammetje!! Dat is lang geleden. Heerlijk om weer eens te eten, helemaal met een home made recept

  2. Marleen says

    Gebruik je runder of half-om-half gehakt Brenda?

  3. Jolanda says

    Had ze gister sinds tijden bij de slager gekocht,
    alleen vonden we geen kaas of ham terug..
    De volgende keer dus lekker zelf maken met dit recept..

  4. Lot says

    Wat een lekker recept! Kunnen die broodkruimels ook vervangen worden door paneermeel of beschuit?

    • Brenda Kookt says

      Het is geen probleem om de broodkruimels te vervangen door paneermeel of beschuit. De boomstammen krijgen dan wel een krokanter korstje.

  5. Cindy says

    Dit is de oplossing voor ontbrekende boomstammetjes hier in München. Ben er gek op! Ga ik zeker uitproberen.

  6. Astrid says

    Gister gemaakt en wat waren ze heerlijk!! Mijn man en 5 kinderen vonden ze allemaal lekker.

  7. Kim says

    Vanavond ben ik er dan eindelijk aan toegekomen om deze boomstammetjes te maken. Wat zijn ze lekker!