Update ‘back to normal’ – Hoe sta ik er voor?

Back to normal collage

Tijd voor een update van mijn ‘back to normal’ project. Want laten we het begin februari eens hebben over de voornemens. Hoe staat het met die van jullie? Ben je de voornemens vergeten, heb je ze al behaald, of werk je er nog aan zoals je plan was?

Begin dit jaar trapte ik mijn ‘back to normal’ project af. Zoals ieder jaar wilde ik na de feeestmaand(en) weer even normaal (en gezond) eten. In de laatste maanden van het jaar sluipt het snoepen er bij mij altijd in. Er is te veel lekkers om me heen. Ik wilde weer lekker veel groenten en fruit eten en minder koek, chocolade en chips (vr)eten. En als ik wel een lekkere koek, gebakje of stuk chocolade nam wilde ik er weer écht van genieten. En niet zonder dat ik het door heb in mijn mond stoppen.

Nu een maand later had ik in mijn concepten alvast een update-artikel ingepland. Om eens te kijken hoe mijn voornemens zijn verlopen, is het gelukt? Ben ik weer back to normal?

Willemijn (voedingsdeskundige) heeft mijn update ook gelezen en geeft mij onder dit artikel tips. Wie weet hebben jullie er ook iets aan, en daarbij biedt ze als extraatje een korting aan.
Back to normal 05

Ik ben wel back to normal, maar kan direct verklappen ik me niet helemaal aan de voornemens heb kunnen houden. Dit komt ook omdat het achteraf nogal ambitieus was. Ik had namelijk een hele planning opgesteld met wat ik in de week wilde eten. Hoe vaak ik wilde ontbijten met granola, lunchen met banaanpannenkoekjes en hoe vaak ik vis en vegetarisch wilde eten. (lees de planning hier na)

Aan het ambitieuze schema heb ik me precies 1 week kunnen houden. Hierna had ik er geen zin meer in. Ik moest met te veel dingen rekening houden. En daarbij wilde ik natuurlijk ook nog de vrijheid hebben om lekker te koken voor de blog.

Back to normal 7

Wat me wel is gelukt: er is bijna geen snoep, chips en chocolade gesnoept. Ook zijn er geen lepels Nutella gegeten (tip: gewoon geen Nutella kopen :)) bijna geen pindakaas direct uit de pot gesnoept en ook de hagelslag verdween niet direct in mijn mond. Er zijn wel tussendoortjes overgeslagen, maar geen maaltijden. Er is keurig ontbeten en geluncht.

Over die ontbijtjes en lunches gesproken: die zijn ook aardig afwisselend en ‘healthy’ zoals ik graag wilde. Niet iedere dag ontbijten en lunchen met boterhammen kaas en pindakaas. Maar ook met yoghurt en zelfgemaakte (suikervrije) granola, en om mezelf te verwennen nam ik lekkere banaanpannenkoekjes. De lunches variëren tussen boterhammen, krentenbollen, salades en de lekkere omelet met granen en groenten (naar dit recept, echt een uitvinding).

Er wordt oké fruit gegeten, ongeveer 2 stuks per dag. Enige punt waar ik echt aan moet werken van mezelf: drinken. Ik vergeet dagelijks om genoeg te drinken. Soms gaat het twee dagen goed, maar over het algemeen vergeet ik het gewoon.

Back to normal 6

Qua resultaat is er in totaal denk ik een kilo af. Prima. Doel was niet om af te vallen, al mag er heus nog wel een beetje af om weer op mij gewicht van voor de zwangerschap te komen. Daar werk ik de komende maanden nog aan, ik ben namelijk ook net weer begonnen met sporten ;)

Wel blijft er een ding belangrijk voor mij: genieten van lekkere dingen. Als ik een gebakje of halve reep chocolade wil eten dan doe ik dat gewoon. Maar daar omheen wil ik graag op deze voet verder gaan.

Back to normal 08

Deskundig advies

Willemijn heeft mijn update gelezen, dit is haar reactie: Wauw een kilo er af! En dat ondanks dat je het gevoel hebt dat het niet helemaal is gegaan zoals je je had voorgenomen, super toch!

Ik vind het grappig om te lezen dat je na een week geen zin meer had om je weekmenu op te volgen. Dit hoor ik in de praktijk vaker, als er staat dat je een appel moet eten heb je ineens veel meer trek in een banaan. Van een vast dagmenu word je dan een beetje tegendraads. Zo werkt dat blijkbaar voor veel mensen. Al moet ik zeggen dat het voor anderen juist de ultieme stok achter de deur is, een helemaal uitgekauwd dagmenu biedt dan houvast en geeft minder ruimte voor smokkelen.

Super om te horen dat je heel veel dingen wel hebt aangepast, met name dat je geen hoofdmaaltijden hebt overgeslagen. Dit is een van de belangrijkste dingen, je hoofdmaaltijden vormen de basis en daarop bezuinigen werkt niet echt mee als je wilt stoppen met snoepen en snaaien. En dat merk je dus ook want je hebt niet meer gesnoept. Het gewoon niet meer in huis halen is de allerbeste truc. Maar wist je ook dat wanneer je drie dagen niet meer hebt gesnoept dit al een stuk makkelijker gaat en als je een paar weken verder bent je bijna niet meer taalt naar zoete lekkernijen? Je kunt je lichaam hier echt aan laten wennen of juist andersom, laten wennen aan iedere dag iets met veel suiker. Even doorzetten loont in dit geval enorm!

Misschien nog een tip voor je als je meer wilt drinken. Zet op de dagen dat je thuis bent een grote karaf met water op het aanrecht. Doe hier om het aantrekkelijker te maken lekker wat verse munt en citroen of limoen in. Aan het einde van de dag moet die karaf minimaal leeg zijn. En het is natuurlijk een open deur maar als je op pad gaat neem je natuurlijk altijd een flesje water mee!

Ga vooral zo door, dan komt het met die laatste zwangerschapskilo’s ook wel goed!

Korting

Willemijn werkt als diëtist bij SanaDerm maar ook bij SanaSlank. Dit is een dieetconcept waarbij je eiwitrijk en koolhydraatarm eet. Je kunt nu profiteren van 10% korting op je eerste bestelling*. Vul daarvoor de code: #brendakookt17 in.

Tip! Merk jij bij jezelf dat je het moeilijk vindt om, naast gezonde hoofdmaaltijden, ook gezonde tussendoortjes op het menu te zetten? Dan kunnen de verantwoorde snacks van SanaSlank daarbij helpen. Zij hebben een uitgebreid assortiment met diverse producten, je kunt ze gebruiken als vervanging van een maaltijd of als lekkere snack. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke en koolhydraatarme koekjes of koolhydraatarme chips. Daarnaast is het mogelijk om een compleet eiwitrijk en koolhydraatarmdieet te volgen voor als je nog wat kilo’s wilt verliezen.

* bij besteding van minimaal € 50,-.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Petra says

  Goeiemorgen Brenda,

  Sinds ’n paar dagen krijg ik je mail niet meer dagelijks. Die mis ik!
  Heb nu gewoon op je site gekeken om te zien wat ik gemist had, maar wilde je ’t in ieder geval ook even laten weten.

  Groeten,

  Petra