Eton mess met stoofpeer

kerst-eton-mess

Na het kerstdiner heb je niet altijd nog ruimte voor een machtig toetje. Daarom deel ik bij deze een lekker licht toetje. Gewoon even lekker voor de smaak.

Eton mess is een gerechtje dat gemakkelijk te maken is. Als je de meringue en stoofperen van te voren bereid is het na het hoofdgerecht alleen nog een kwestie van het opmaken van de borden, schaaltjes of glaasjes.

En heb je helemaal geen tijd? Dan kun je de meringue en stoofperen ook nog kant-en-klaar kopen.  Maar zelf gemaakt is natuurlijk het lekkerste.

eton-mess-met-stoofpeer

Eton Mess met stoofpeer

 

Bereidingstijd 20 minuten plus 90 minuten om de meringue te bakken. 

Ingrediënten voor 5-6 personen

Voor de meringue: 

  • 2 eiwitten
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel citroensap

Overige ingrediënten: 

  • 125 ml ongeklopte slagroom
  • 2 tl kristalsuiker
  • 3 afgekoelde bereidde stoofperen ‘met sap’ (bijvoorbeeld bereid volgens dit recept)
  • 3 eetlepels amandelschaafsel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Klop in een vetvrije kom (dit maak je vetvrij met een keukenpapiertje en citroensap) de eiwitten stijf. Meng geleidelijk de suiker er door. Voeg citroensap toe als het eiwit stijf is en meng dit ook goed door.

Verdeel het eischuim in kleine hoopjes de bakplaat. Bak dit 90 minuten in de oven tot ze gedroogd en knapperig zijn. Laat de meringue in de oven afkoelen, met de deur van de oven op een kier.

Klop de slagroom met suiker op. Breek de meringue in stukken en snijd de stoofperen in blokjes.

Verdeel  een beetje slagroom over de glazen en bestrooi met meringue, blokjes stoofperen en amandelschaafsel. Verdeel hierover nog een klodder slagroom, blokjes stoofpeer en tot slot amandelschaafsel.

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Elize | eatcooklove says

    Lekker! De combi stoofpeer – ricotta – speculaas en (gezouten) karamel is ook super lekker.. heb er nooit een fatsoenlijke post over gemaakt, maar je recept herinnert me er weer aan :)