Beef wellington

beef-wellington-maken

Een recept dat niet mag ontbreken op brendakookt.nl: dé klassieke beef wellington.

Twee jaar geleden serveerde ik deze beef wellington bij mijn familie met kerst. Het was een topper, want er wordt nog steeds over nagepraat. Ik heb zelfs weer verzoekjes gekregen of ik dit niet weer wil maken dit jaar. Dat gaat hem niet worden, maar nu kun je zelf aan de slag Nick ;)

Ossenhaas is geen goedkoop stuk vlees, maar het is zoo lekker. Persoonlijk vind ik deze combinatie met champignons, tijm en parmaham de lekkerste. Ik heb regelmatig beef wellington gegeten, maar geen recept kan tippen aan deze variant.

Het fijne is dat dit een gerecht is dat redelijk snel klaar is. Ook kun je de complete ossenhaas in bladerdeeg voorbereiden en in de koelkast een dag bewaren. Haal het een uur van te voren uit de koelkast voor je het de oven in schuift. Het enige waar je om moet denken is dat je een vleesthermometer in het vlees prikt voor je hem de oven in stopt. Zo weet je zeker dat de ossenhaas de juiste temperatuur en juiste garing heeft. De ossenhaas is het lekkerste als je hem medium, rosé rood serveert.

beef-wellington

Beef Wellington

Bereidingstijd 20 minuten, 30 min tijd om de rusten en 10 minuten om de beef wellington af te maken. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de beef wellington, ongeveer 40 – 60 minuten. Voor je het gerecht serveert moet je hem nog 20 minuten laten liggen. 

Ingrediënten voor 8 personen

  • ossenhaas van 1200 gram
  • 2 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 250 gram champignons
  • 2 takjes tijm
  • boter
  • 100 gram parmaham
  • 3 eetlepels dijon mosterd
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 2 rollen bladerdeeg
  • 1 ei

Extra benodigd: een vleesthermometer, bakpapier

Bereiding

Snipper de sjalotjes en snijd de champignons fijn. Pers de knoflook. Bak de sjalotjes met champignons en knoflook in een koekenpan met een beetje boter 8 tot 10 minuten aan.

Leg de parmaham naast elkaar neer zodat een grote lap ontstaat. Verdeel het champignonmengsel hierover. Rits de tijm en strooi dit over het champignonmengsel.

Verwarm een beetje boter in de koekenpan en bak het vlees rondom aan. Besmeer met mosterd en rol het vlees in de ham. Pak dit in huishoudfolie en laat het een half uur in de koelkast liggen.

Verwarm de oven voor op 220 ºC, vet een ovenschaal in, of bekleed een bakblik met bakpapier.

Verwijder de huishoudfolie en rol het vlees in de bladerdeeg, zorg dat de naad van het deeg aan de onderkant zitten. Plak het deeg met een beetje geklutst ei dicht en plaats het in de ovenschaal of op de bakplaat.

Steek aan de bovenkant twee gaten in het deeg voor ventilatie. Versier het deeg eventueel met kerststerren of dergelijke. Bestrijk het deeg met ei. En plaats de vleesthermometer in het midden van het vlees voor je de beef wellington in de oven schuift.

Verlaag de temperatuur na 10 minuten naar 190 ºC, de beef wellington is klaar als de kerntemperatuur 52 ºC is.

Laat het vlees 20 minuten (uit de oven) rusten voor je het aansnijdt. Serveer het hierna direct.

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Tilly says

    Hoi Brenda

    Ik ben groot fan van jou recepten en nu heb ik een vraagje.
    Ik wil graag beef weelington maken met kerst, maar er zijn er bij die echt geen paddestoelen lusten, kan ik het ergens door vervangen?

    Groetjes, Tilly Veerhuis

  2. Jamie says

    hoi Brenda, welke tijden zou je aanhouden bij een kwart van het recept?