Zeebaars met cranberry

kerst-vis-met-cranberry

Yes het is vrijdag, visdag! Vandaag een lekker kerstig visje: zeebaars met cranberry on top.

Heel eerlijk: met kerst eet ik meestal vlees als hoofdgerecht. Als voorgerecht of amuse serveer ik vaker vis (zoals dit jaar de pastinaakcrème met coquille) maar bij het hoofdgerecht houd ik het vaak op vlees. En dat is voornamelijk omdat de meeste tafelgenoten dat lekker(der) vinden.

Natuurljk zijn er ook genoeg lekkere vis-recepten die je kunt serveren met de kerstdagen. Daarom deel ik bij deze een lekker kerstig visrecept. Ik ben gegaan voor zeebaars omdat dit een lekkere witvis is die tijdens het bakken op de huid goed in model blijft. Zo hoef je niet bang te zijn dat je stukjes vis serveert, in plaats van een visfilet.

De smaken van het cranberrymengsel (met honing, tijm en mandarijn) wordt subtiel opgenomen door de vis. In dit geval bak ik de zeebaars dit geval alleen op de huid, zodat de cranberry laag mooi blijft zitten.

zeebaars-met-cranberry

Zeebaars met cranberry

Bereidingstijd 20 minuten 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 zeebaarsfilets, met vel
  • 100 gram verse cranberry’s
  • 1 takje verse tijm
  • 3 eetlepels honing
  • rasp van een mandarijn
  • boter om in te bakken
  • verse peterselie
  • zout en peper

Bereiding

Maal de cranberry’s fijn met een keukenmachine of blender. Rits de blaadjes van de tijm.

Verwarm een klontje boter in een koekenpan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Hak de cranberry’s in een keukenmachine of blender fijn. Verwarm dit in een pannetje samen met de tijm, honing en mandarijnsrasp. Roer dit goed door elkaar.

Leg de zeebaars met de huid op de snijplank en bestrooi met zout en peper. Smeer dit in met het cranberrymengsel. Bak de zeebaars 5 minuten op de huid. Plaats de pan hierna in de oven en verwarm het nog 5 minuten tot de zeebaars mooi gaar is.

Garneer de zeebaars met cranberry voor het serveren met verse peterselie.

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES