Ga naar de inhoud

Boerenkoolmuffins

boerenkoolmuffins-kooltje

Vandaag gaan we weer aan de slag met boerenkool. Geen stamppot deze keer, maar boerenkoolmuffins!

Kooltje is alweer het derde kookboek van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok. Na Havermoutje en Nootje was het tijd voor kool. Voor Kooltje. Super leuk is dat op hetzelfde concept als bij de andere twee boeken wordt doorgegaan. Qua vormgeving, fotografie (Pascalle en Mathijs doen alles zelf!), en ook qua recepten.

Wat je van Kooltje kunt verwachten is: informatie over kool gevolgd door veel recepten met verschillende kolen. Dus niet alleen recepten voor stamppot en ovenschotels maar juist verrassende recepten als crackers, wafels, pannenkoeken, brood, taart, burgers, salades, frietjes en tortilla’s van kool. En natuurlijk komt niet alleen de boerenkool aan bod, ook bloemkool, rode kool, spitskool, broccoli, spruitjes en paksoi zijn kolen.

Kooltje | Pascalle Bonnier en Mathijs Kok | Nijgh & van Ditmar | verkrijgbaar voor € 19,99
Klik hier voor meer informatie over Kooltje

Ik besloot eens een zoet recept met boerenkool uit het boek te maken, de boerenkoolmuffins. In het boek is dit recept onderverdeeld bij het hoofdstuk ontbijt. Hierdoor had ik niet verwacht dat ze zo zoet, en zo lekker zouden zijn. Al heb ik dit zelf meer als tussendoortje gegeten dan als ontbijt.

kooltje-kookboek

Boerenkoolmuffins

Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten baktijd

Ingrediënten voor 10 stuks

  • 200 gram boerenkool
  • 2 goudrenetten
  • 3 eieren
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 theelepels vanillepoeder of -extract
  • 100 gram appelmoes
  • 150 gram rietsuiker
  • 250 gram speltbloem
  • 2 theelepels bakpoeder

Bereiding

Verwarn de oven voor op 200 ºC en bekleed de muffinvormpjes eventueel met bakpapier of vet ze in.

Verwijder de stugge nerven en snijd de boerenkool in reepjes. Kook de boerenkool 3 minuten in ruim water met zout. Giet af en laat uitlekken.

Pureer de boerenkool met een staafmixer of in een blender. Schil en rasp de appels.

Klop de eieren in een kom luchtig met een garde. Klop de olie, vanille, appelmoes en suiker erdoor.

Meng de appelrasp en koolpuree erdoor. Voeg de bloem, het bakpoeder en een snuf (zee)zout toe en roer tot een egaal beslag.

Verdeel het beslag over de vormpjes.

Bak de muffins in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar (test dit met een satéprikker, er mag geen beslag meer aan kleven). Laat ze op een rooster afkoelen.

3 reacties

Francisca

Ze zijn echt heerlijk. Maar ik had er zeker wel 20...Mijn vorm is schijnbaar niet zo groot.

Laat een bericht achter

Joke

Brenda, ik zie op demuffin iets wits met noten? Kan je zeggen wat dit is?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja dat is een topping van mascarpone met poedersuiker en pistache. Ik zal het bij de tips vermelden

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op