Bladerdeegtaart met boerenkool en worst

taart-van-boerenkool

gesponsord artikel

Het is koud buiten, dus tijd voor een lekker wintermaaltje: boerenkool met worst!  We gaan niet voor de gewone boerenkoolstamppot maar maken er een heuse bladerdeegtaart van.

De herfst en winter zijn mijn favoriete kookmaanden. Ik ben gek op warme gerechten zoals stoofschotels, soep en stamppot. Daar kan ik zo van genieten. Zeker als het buiten kouder is en binnen de kachel aan staat met een paar gezellige lampjes of kaarsjes.

En natuurlijk is het leuk om niet iedere keer dezelfde stamppot te eten maar er ook eens iets anders mee te doen. Daarom heb ik mijn favoriete winterstamppot, boerenkool met worst, met een twist gemaakt. Boerenkool met worst in bladerdeeg, een bladerdeegtaart.

Boodschappen doen is een van mijn hobby’s, ik vind het wekelijks (als ik voldoende tijd heb) een leuk uitje als ik de weekboodschappen mag halen. En extra leuk: voor mijn dochtertje is boodschappen doen, sinds ze zelf in het karretje mag zitten, een echte attractie. Ze is dan helemaal in haar nopjes. De ingrediënten voor deze stamppot scoorde ik bij de Aldi. Bij de Aldi vind ik het fijn dat je voor een leuke prijs luxe producten kunt shoppen. Zeker tijdens deze (dure) feestmaanden.

Voor deze bladerdeegtaart bereid je eerst de stamppot (met bouillon en spekjes) waarna je de cakevorm bekleed en de taart opbouwt.

boerenkoolstamppot-in-bladerdeeg

Boerenkool met worst in bladerdeeg

Bereidingstijd 30 minuten plus 40 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4 personen

  • 350 gram boerenkool
  • 1 blokje runderbouillon
  • 500 gram aardappelen
  • 100 gram spekblokjes
  • 10 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 verse rookworst
  • 1 eidooier
  • peper
  • boter om in te vetten

Bereiding

Verwarm de oven op 200 ºC en vet het cakeblik in.

Kook de boerenkool samen met het bouillonblokje 15 minuten. Schil de aardappelen snijd ze in stukken en kook ze gaar. Giet de boerenkool en aardappelen hierna af.

Bak de spekjes in een droge koekenpan krokant. Bekleedt de cakevorm met bladerdeeg. Snijd de rookworst in plakjes.

Stamp de gekookte aardappelen fijn en breng op smaak met peper en mosterd. Roer de boerenkool en spekjes door de aardappelen.

Verdeel 1/2 van de boerenkoolstamppot over de cakevorm. Beleg de stamppot met plakjes rookworst. Verdeel hierover de rest van de stamppot.

Dek de schotel af met de rest van het bladerdeeg. Zorg dat de randen van het bladerdeeg goed aangedrukt en dicht zijn. Bestrijk het bladerdeeg met de eidooier.

Bak de schotel 35-40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Haal de bladerdeegtaart na het bakken voorzichtig uit de cakevorm door met een mesje langs de zijkanten te zijn en hem daarna op een schaal of snijplank te storten.

Dit artikel is een samenwerking met Aldi, lees mijn disclaimer

……………………………………………

 Klik hier om mijn kookboek SNELLE KLASSIEKERS MET EEN TWIST  te bestellen! (cadeautip!) 

Volg me ook op FacebookTwitter en Instagram (username @brendakookt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Lianne says

    Dit vind ik zo leuk! Gewoon de allerlekkerste boerenkoolstamppot in een bladerdeegjasje! :) Vanavond eten we boerenkool, hopelijk hebben we genoeg over om dit te maken. :)

  2. Marijke Wolf says

    Hallo Brenda,
    Wat een leuk idee, ga het zeker eerdaags maken. Maakte laatst een spruitstamp-met-spekkies- kroket. Was zo lekker, maar ga zeker nu ook eens een boerenkool-kroket maken.
    Eet smakelijk.

  3. Cynthia says

    Ziet er lekker uit en een leuke twist! Deze gaan we bewaren!

  4. Vivian says

    Gisteren gemaakt en het was heerlijk! We hebben ervan gesmuld.
    Dit ga ik zeker nog eens maken!

  5. Elise says

    Van genoten!