Tagliatelle met Italiaans stoofvlees

italiaans-stoofpotje

Als ik deze foto’s zie krijg ik het spontaan warm. Zo’n bord met warme tagliatelle en Italiaans stoofvlees is toch het ultieme comfortfood op een gure herfstdag?

Als het op stoofvlees aan komt maak ik nog steeds ieder jaar mijn Hollandse stoofpotje klaar. Dit was een van de eerste recepten die ik op mijn blog publiceerde bijna 5 jaar geleden (klik hier om het recept te bekijken). Maar omdat we ook wel een iets anders willen besloot ik er deze keer een Italiaanse twist aan te geven en te eten met pasta. Al kun je dit bijvoorbeeld ook eten met een lekker stuk ciabattabrood.

Ik kan me voorstellen dat je voor dit gerecht misschien geen tijd hebt als je vandaag en morgen de hele dag aan het werk bent. Als je toch zo’n lekker maaltje met stoofvlees wilt eten kun je het ook opzetten als je thuis komt van je werk, alvast voor de volgende dag.

tagliatella-met-italiaans-stoofvlees

 italiaanse-stoofpot

Tagliatelle met Italiaans stoofvlees

Bereidingstijd 20 minuten plus 3 a 4 uur om te stoven

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 kilo riblappen
  • 30 gram bloem
  • 1 winterwortel
  • 500 gram tomaten
  • 125 gram champignons
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 250 ml droge witte wijn
  • 2 laurierbladeren
  • boter om in te bakken
  • 1 citroen
  • platte peterselie
  • tagliatelle (circa 100 gram per persoon)

Bereiding

Verwarm de stoofpan met een klontje boter. Snipper de uien en pers de knoflook en fruit dit in de pan aan.

Snijd de riblappen in stukken, de wortel en tomaten in blokjes en de champignons in plakjes.

Roer de bloem door de riblappen en bak de riblappen rondom aan in de stoofpan. Voeg de blokjes wortel en tomaat toe samen met de tomatenpuree, kaneel, oregano en witte wijn en breng dit aan de kook. Voeg de laurierbladeren toe en zet het vuur laag. Laat dit 3 a 4 uur sudderen zodat het vlees mooi gaar en zacht is. Voeg na 2 uur de champignons toe en laat deze mee stoven.

Als de saus nog te vloeibaar is kun je het met de deksel van de pan even laten inkoken, maar je kunt ook een plakje ontbijtkoek verbrokkelen en toevoegen. Hierdoor bindt de saus mooi.Verwijder de laurierbladeren.

Rasp de citroen, snijd de peterselie fijn en meng dit in een kommetje. Kook de tagliatelle beetgaar.

Serveer de tagliatelle met het stoofvlees en bestrooi met het citroen-peterselie mengsel.

……………………………………………

 Klik hier om mijn kookboek SNELLE KLASSIEKERS MET EEN TWIST  te bestellen! (cadeautip!) 

Volg me ook op FacebookTwitter en Instagram (username @brendakookt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Malou | Blonde Blossom says

    Hmmm, zó lekker dit! Het ziet er echt geweldig uit. Ik ben sowieso een pastalover… Ik heb gisteren trouwens nog blueberry muffins gebakken met jouw topping, vrijdag op mijn blog! X

  2. Muriel says

    Jeetje wat een heerlijk recept weer! Klein vraagje: met bovenstaande hoeveelheden stoof je 3-4 uur. Kan ik de stooftijd gewoon door de helft doen als ik de helft minder hoeveelheden neem? Heerlijk gerecht lijkt me dit! Groetjes Muriel

    • Brenda Kookt says

      Als je minder vlees etc neemt kun je de stooftijd niet halveren. Het vlees heeft namelijk echt zo lang nodig om goed gaar en zacht te worden. Als je een snelkookpan gebruikt kun je de stooftijd wel inkorten.

  3. Geraldine says

    Hoi Brenda, kun je het vlees ook vervangen door lamsbout? En moet dit even lang stoven? Groeten, Geraldine

  4. Rita says

    Lekker, denk aan de champignons. Die staan niet op de boodschappenlijst.
    Het is nu net klaar, kan niet wachten…. Mmmmm

  5. Greta says

    Hallo, het staat op het vuur te pruttelen, ik ben erg benieuwd! Het ruikt in ieder geval heerlijk! Wat ik mij afvraag: hoeft er helemaal geen zout of peper bij? Of een boullionblokje?

    Grtjs Greta.

    • Karin says

      Ik heb het vandaag gemaakt in de slowcooker en vond er te weinig smaak aanzitten.
      Ik heb een klein bouillonblokje toegevoegd en ook Italiaanse kruiden, paprikapoeder, wat chilipoeder en ook p+z. Uiteindelijk was het erg lekker, ern soort bolognese maar dan met rundvlees. Heb er ook nog wat parmezaanse kaas over gedaan.

  6. Sharon says

    Klopt het dat het best wel een dikke massa is en niet waterig?