Chicken pot pie

chicken-pot-pie-recept

Wat mij betreft zijn dit de gerechten waar de herfst om draait. Lekker warm comfortfood. Als je zo’n chicken pot pie als deze uit de oven haalt maakt het toch niet uit of het buiten regent en wil je toch direct aanvallen?

Toen het twee weken geleden (eindelijk ;)) wat kouder weer werd kon ik niet wachten om met lekkere herfstgerechten aan de slag te gaan. Deze chicken pot pie was een van de eerste herfstgerechten die ik maakte dit seizoen. Kip met groenten in een romige ragout onder een dakje van krokant goudbruin bladerdeeg. I love it!

Dit doet me ook ontzettend denken aan zo’n pasteibakje met ragout (zoals deze). Lekker ouderwets. Maar zoo lekker! Voordeel van deze chicken pot pie is dat je er met lekker veel mensen van kunt eten. En de volgende dag kun je de restjes gewoon nog een keer opwarmen. Niet weggooien hoor! De chicken pot pie vind ik het lekkerste met gekookte aardappelen, maar je kunt er ook rijst bij serveren.

pie-met-kip

Chicken pot pie

Bereidingstijd 30 minuten plus 45 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4 personen

  • 5 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 350 gram kipfilet
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 winter wortels
  • 1 rode paprika
  • 100 gram doperwtjes
  • 3 aardappels
  • 500 ml kippenbouillon (bijvoorbeeld van een blokje)
  • 75 gram bloem
  • 125 ml melk
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 ei
  • zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ºC, vet een ovenschaal in.

Snipper de ui en snijd de bleekselderij, paprika, wortel en aardappel in blokjes. Pers de knoflook. Hak de kruiden fijn.

Breng de kippenbouillon aan de kook en draai het vuur hierna lager zodat de bouillon net niet kookt. Leg de kipfilet in de bouillon en laat dit circa 8 minuten pocheren. Zo wordt de kip gaar en blijft hij mooi mals. Haal de kipfilet uit de bouillon en snijd het in blokjes. Bewaar de kippenbouillon.

Verwarm de boter in een braadpan en fruit de ui en knoflook hier in aan. Voeg de bleekselderij en wortel  toe en bak deze 8 minuten mee. Voeg hierna de paprika toe.

Voeg bloem toe aan de groenten en roer dit door. Voeg langzaam de kippenbouillon toe en blijf roeren tot er een saus ontstaat. Voeg de melk toe en roer dit ook goed door zodat alles goed gemengd is. Voeg de blokjes aardappel toe en breng aan de kook en laat dit 5 tot 7 minuten inkoken. Voeg de erwten en kipblokjes toe en breng op smaak met zout en peper, tijm en peterselie.

Verdeel het mengsel over de ovenschaal en dek af met het bladerdeeg. Snijd het bladerdeeg in het midden een beetje open zodat de warme lucht kan ontsnappen. Bestrijk de bladerdeeg met geklopt ei.

Verwarm de chicken pot pie 45 minuten in de oven tot het dakje van bladerdeeg goudbruin is gekleurd.

Serveer de chicken pot pie eventueel met gekookte aardappelen of rijst.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marleen says

    Heerlijk ga ik maken……..gebruik je 2 winter wortels?

  2. Marieke says

    …..of maak het in kleine eenpersoonspannetjes ….. de ragout ietsie dikker…. en dan met salade en dikke frieten…. I love it!!

  3. Demi | StudioKOOK says

    Dol op dit soort heerlijke ovengerechten! En net wat je zegt, op en top comfort food!

  4. Daniëlle says

    Hmm heerlijk ik eet in de herfst/ winter ook graag zulke gerechten!

  5. Jonna@Burgertrutjes says

    Yes, hier houd ik zo onwijs van! Heb dit ooit in Engeland voor het eerst gegeten en wat was dit lekker! Echt comfortfood, perfect voor deze tijd van het jaar

  6. Nel says

    Beste Brenda

    Wat is die chicken pie lekker. Mijn man die heeft wel 10 x achter elkaar gezegd , wat is dit lekker.
    Hij hoop dat je nog nog meer van die pie recepten hebt.
    Ga zo door
    Groetjes van Piet en Nel

    • Brenda Kookt says

      Wat super leuk om te horen dat jullie zo van de chicken pot pie genoten hebben :)

  7. Marianney says

    Ik heb het gisteren gemaakt ;-) ik mis het moment dat je de aardappelblokjes moet toevoegen?
    Ik heb ze er op het laast maar doorheen gedaan.

    • Daisy says

      Daar zat ik ook al naar te zoeken :-) smaakt heerlijk!

  8. Heidi Sour says

    Je snijdt de kip 2x in blokjes :)
    Nu heb ik zoveel recepten gezien dat ik nog niet weet wat ik vanavond ga maken ;)

  9. Vanessa says

    Ga het zeker proberen! Ingredienten staan op mijn boodschappen briefje.
    Moet de kipfilet in z’n geheel in de boullion of al in blokjes? Er staat 2x in blokjes snijden in het recept. Voordat het in de boullion gaat en als je het eruit haalt?? Hoor het graag!

  10. Jozien says

    Hoi Brenda,

    Heidi en Vanessa was het ook al opgevallen, maar misschien wil je het recept er nog even op aanpassen?
    Ik had de kip inderdaad gesneden en in de bouillon gepocheerd. Daarna mocht ik de kip volgens het recept nogmaals snijden? Waarschijnlijk is het beter om de kip in z’n geheel te pocheren, dan blijft-ie zachter.
    Maarre, verder wel een erg leuk recept hoor! Ik had er alleen iets meer tijd voor moeten uittrekken, want al dat snijden en de verdere voorbereidingen redde ik niet binnen een half uur.

  11. Margreet says

    Heel erg lekker! Voor herhaling vatbaar.