Ga naar de inhoud

Zongedroogde tomaten

Dit basisrecept voor zongedroogde tomaatjes is super simpel en super lekker. Altijd handig om in huis te hebben!

10 minuten Voorbereidingstijd
2 uur 30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Zongedroogde tomaten

tomaatjes-uit-de-oven

Of eigenlijk zijn het ovengedroogde tomaatjes. Ik heb ze niet in de Nederlandse zon laten drogen, maar in de oven. Ik geef je het basisrecept voor zongedroogde tomaatjes, altijd handig (en lekker) om te hebben.

In mijn koelkast (check hier de inhoud) staat bijna altijd wel een bakje met zongedroogde tomaatjes. Ik koop altijd semi-gedroogde tomaatjes. Deze vind je in het koelvak. Ze zijn zachter van structuur en hebben een subtielere smaak. Al heel lang wilde ik zelf tomaten drogen, maar het kwam er niet van. Tot ik van het ProeVkantoor een kist met verse groenten, waaronder hele mooie cherry tomaatjes ontving. Daar moest ik mee aan de slag!

En dus droogde ik de tomaatjes in de oven. Super simpel, en super lekker. Het fijne is dat je op deze manier altijd lekkere gedroogde tomaatjes in de koelkast hebt staan.

Weet je niet wat je met zongedroogde tomaatjes moet doen? Dan geef ik je een paar tips. Ze zijn lekker op een belegd broodje (klik), salade (klik), wrap (klik) en stamppot (klik). Maar je kunt er ook falafel (klik), pesto (klik) of tapenade (klik) van maken. Genoeg keuze toch? Tijd om aan de slag te gaan, scroll naar beneden voor het recept.

zongedroogde-tomaten

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze zongedroogde tomaten

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 2 uur 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 125 ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Snijd de tomaatjes in parten en verdeel ze over de bakplaat. Kneus de knoflook en leg de tenen tussen de tomaatjes. Bestrooi met zout en peper en de tijm.
3
Stap 3
Verwarm de tomaatjes 2,5 uur in de oven. Laat de tomaatjes afkoelen op een bakplaat.
4
Stap 4
Bewaar de tomaatjes in de koelkast, in een potje in olijfolie. Zorg er voor dat ze onderstaan. De olijfolie uit het potje kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld salades of couscous op smaak te brengen.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta

7 reacties

Miek

Zelf gemaakt zijn ze echt het allerlekkerst, en zo makkelijk! Nog een handige tip (van Nigella): verwarm de oven voor op 200 graden, doe de tomaatjes erin, oven dicht, dan de oven uitzetten en een hele nacht (zo'n 12 uur) erin laten staan. Alleen met een combi over werkt dit denk ik niet, die koelt automatisch af.

Laat een bericht achter

Corry

Als je het potje met tomaten en olie vervolgens weer in de oven zet,eea tot koken laat komen , het potje vervolgens sluit met tussen potje en deksel vershoudfolie, even kwartiertje op zijn koplaten staan, kan je ze buiten de koelkast maanden bewaren

Nicole

Ik hou van zongedroogde tomaatjes! Ze zijn zo makkelijk te combineren met alles. Heel erg fijn :)

Laat een bericht achter

Mieke

Mooi recept Brenda, ga ik zeker proberen als ik weer een oven heb. Maar hoe lang denk je dat je ze daarna kan bewaren? Net zo lang als de gekochte ?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Als ze goed onder olie staan kun je ze zeker 2,5 a 3 weken bewaren

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op