Poké bowl met zalm en mango

poke-bowl-met-zalm-en-avocado

Ineens zijn ze overal, poké bowls. En daarom kon ik het niet laten ook met de poké bowl aan de slag te gaan en er een samen te stellen met mijn favoriete sushi-ingrediënten. Met zalm, avocado en mango.

De Poké bowl is overgewaaid uit Hawaii, de basis is rijst met gemarineerde rauwe vis en groenten. Een poké bowl vind ik persoonlijk erg lijken op een sushi-salade. Al hoef je het niet perse met sushirijst te maken, je kunt bijvoorbeeld. ook bruine of witte-rijst nemen.

Een lekkere tip voor alle sushi-lovers en mensen die graag een salade willen eten maar eens iets anders willen dan de salade die ze iedere week op tafel zetten. Lekker als lunch of snelle avondmaaltijd.

Het is heel erg simpel om een poké bowl te maken en het leuke is dat je er veel kanten mee op kunt. Houd je niet van een ingrediënt? Dan laat je het weg of voeg je iets toe waar je wel erg van houdt. Bijvoorbeeld sojaboontjes, radijsjes, sliertjes wortel of rode biet.

Omdat ik sushirijst super lekker vind (maar het te weinig eet) ben ik voor een combinatie met sushirijst gegaan. Lekker met verse blokjes zalm die ik gemarineerd heb in sojasaus met limoensap, blokjes verse mango, avocado en komkommer. En in dit geval mag de zeewiersalade niet ontbreken. En de ingelegde gember ook niet, want daar ben ik gek op.

poke-bowl-met-zalm-en-mango

Poké bowl met zalm en mango

Bereidingstijd 25 minuten plus tijd om de sushirijst af te laten koelen 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 125 gram sushirijst
  • 2 el rijstazijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kristalsuiker
  • 150 gram super verse zalmfilet
  • 2 eetlepels soyasaus
  • 1 limoen
  • halve mango
  • halve avocado
  • halve komkommer
  • 1 lente-ui
  • 2 eetlepels zeewiersalade
  • ingelegde gember (zoveel als je lekker vindt)
  • zwarte sesamzaadjes

Bereiding

Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm de rijstazijn met zout en kristalsuiker in een pannetje en giet dit over de sushirijst. Laat de rijst afkoelen in een grote schaal.

Snijd de zalm in blokjes. Pers een helft van de limoen uit en meng dit met soyasaus. Marineer de zalm ongeveer 30 minuten in deze saus. (afgedekt in de koelkast)

Snijd de mango en avocado in blokjes, de komkommer in schijfjes en de lente ui in ringen.

Verdeel de afgekoelde rijst over 2 kommetjes. Leg hier de gemarineerde zalm op met daarnaast avocado, komkommer, blokjes mango en tot slot de zeewiersalade. Leg de ingelegde gember er bij en bestrooi met ringen lente ui en sesamzaadjes.

Serveer de poké bowl direct.

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Demi | DE KOOKFABRIEK says

    Op een foodfestival at ik voor het eerst een poké bowl. Ik was meteen verkocht. Reden genoeg om dit lekkere gerechtje zelf te gaan met maken en met dit recept komt dat helemaal goed!

  2. merle says

    Oh dit lijkt me zó lekker! Ga dit binnenkort maken, blijf je dan eten Bren? ;-)

  3. Annemieke Hannema says

    Brenda,leuk recept,maar wat is zeewiersalada!

    • Brenda Kookt says

      Zeewiersalade is zeewier wat door de visboer vaak is aangemaakt met kruiden. Sommige supermarkten verkopen het ook, maar bij mij in het dorp moet je hiervoor bij de visboer zijn.

  4. Nicole says

    Alles wat in een bowl zit is super hip op dit moment lijkt het wel ;) Die van jou ziet er prachtig uit en het klinkt heerlijk!

  5. Marleen says

    Zou wat stukjes nori vellen er goed in passen Brenda??

    • Brenda Kookt says

      Ja dat kun je wel toevoegen, dan wordt het meer een sushibowl denk ik. Maar lijkt me wel erg lekker (aangezien dit toch al bijna op sushi lijkt ;))

  6. Marleen says

    Waar vind ik ingelegde gember? Of maak je dat zelf