Ga naar de inhoud

5x bruschetta

5x bruschetta topping

Ik ben dol op hapjes en nu in de zomermaanden (en vooral tijdens mijn vakantie) vind ik het heerlijk om ‘s middag bij de borrel een lekker hapje te eten. Mijn favoriet is de bruschetta. Een lekker krokant broodje met een zachte, soms fruitige, topping. Hier kun je natuurlijk lekker mee variëren en daarom leek het me een goed idee om de lekkerste recepten voor jullie op een rijtje te zetten.

Bruschetta recepten

Bruschetta maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zeker niet als je de juiste recepten bij de hand hebt. Het is een heerlijk Italiaans gerecht dat ideaal is als voorgerecht, hapje bij de borrel of als lichte maaltijd. Het wordt traditioneel gemaakt met geroosterd brood, dat wordt ingewreven met knoflook en vervolgens belegd met tomaten, basilicum en olijfolie.

Hoe maak je bruschetta?

Om bruschetta te maken, begin je met het roosteren van plakjes brood in de oven of op de grill. Vervolgens wrijf je de broodjes in met een teentje knoflook en besprenkel je ze met olijfolie. Daarna beleg je het met de gewenste ingrediënten en serveer je ze direct.

Wat doe je erop?

Je kunt echter eindeloos variëren met de ingrediënten, zoals het toevoegen van mozzarella, pesto, rucola of gegrilde groenten. Een gemakkelijk en snel gerecht om te maken, met veel ruimte voor creativiteit en eigen smaakvoorkeuren.

Bruschetta Tomaat

Bruschetta tomaat

We beginnen dit overzicht lekker standaard, met de bruschetta tomaat. Een klassieke variant die altijd in de smaak valt. Ontvelde tomaten met basilicum, lente ui en knoflook. Het lekkerste als je de topping even in de koelkast laat staan zodat de smaken lekker in kunnen trekken.

Dit recept met tomaat vind ik zo lekker dat ik er soms ook een spread van maak. Lekker om op een geroosterd broodje of toastje te smeren. Klik hier om dit recept te bekijken. 

Bruschetta Serranoham Geitenkaas

Bruschetta serranoham/geitenkaas

Een van mijn andere favorieten is de variant met geitenkaas. Lekker op een broodje met serranoham en balsamico-azijn.

Bruschetta met geitenkaas, peer en vijgen(sl)

Bruschetta geitenkaas en peer 

.. of een frisse variant met geitenkaas en peer. Lekker met een klein beetje honing.

Bruschetta serranoham met perzik

Nog een fris hapje: een bruschetta met serranoham en perzik. Heerlijk wanneer buiten de zon schijnt, door het frisse van de perzik en het zoute van de serranoham.

Bruschetta champignon

Bruschetta champignon

En wil je iets minder fris en misschien zelfs een warm hapje? Ga dan voor deze overheerlijke topping met champignon. Nu in de zomer vind ik hem iets te zwaar, maar in de herfst of winter ga ik voor deze versie met champignons

Welke tomaten voor bruschetta?

Voor dit Italiaanse gerecht worden vaak Roma-tomaten aanbevolen omdat ze minder zaden en vocht bevatten dan andere tomaten, waardoor ze ideaal zijn voor toppings. Andere soorten tomaten die goed werken zijn San Marzano, Cherry of Datterino tomaten vanwege hun smaak en textuur. Het belangrijkste is dat je rijpe tomaten kiest die vol van smaak zijn.

Genoeg variaties

Je ziet dus al: er zijn ontelbare toppings mogelijk, wat het een veelzijdig gerecht maakt. Traditioneel wordt bruschetta belegd met tomaten, knoflook, olijfolie en basilicum, maar er zijn veel variaties en creatieve combinaties mogelijk. Maak het met gegrilde groenten, zoals aubergine of courgette, of met een romige mozzarella en prosciutto. Andere populaire toppings zijn pesto, geitenkaas, champignons, tonijn of ansjovis. Je kunt spelen met verschillende smaken en texturen om je eigen unieke bruschetta te creëren die past bij jouw smaak. Het is een eenvoudig en heerlijk gerecht dat je op elk moment van de dag kunt serveren, als aperitiefhapje, bij de lunch of als hoofdgerecht.

Wat maak jij?

Wat is jouw favoriete combinatie? Laat het me weten!

2 reacties

Demi | DE KOOKFABRIEK

Heerlijk Italiaans! Dit heb ik laatst ook gemaakt (de klassieker met tomaat, een versie met Doperwt en een met sardientjes. Lekker!)

Laat een bericht achter

Anne

Top, echt fijne inspiratie. Ik heb weer wat leuke hapjes gezien voor de komende tijd :)

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op