Fries suikerbrood

Fries suikerbrood

Een goed recept voor de lekkerbekken en zoetekauwen onder ons. We gaan namelijk aan de slag met Fries suikerbrood!

De afgelopen jaren ben ik regelmatig weekendjes weg geweest in Friesland. Ik verbleef o.a. in Leeuwarden, Ameland en Terschelling. Bij het ontbijt serveren ze daar uiteraard het echte Friese Suikerbrood. Graag wilde ik dit zelf ook eens maken en nu is het er eindelijk van gekomen. Ik gebruikte het recept van Philippine van de blog liefdevoorlekkers. Deze heb ik vorig jaar langs zien komen op social media en sindsdien staat hij op mijn to-bak lijstje.

Een goed suikerbrood is smeuïg en lekker klef. Als je het eet hoor je vieze plakkerige handen te krijgen. Met dit recept van Philippine zit dat helemaal goed, het is een toppertje!

Voor dit brood heb je geen ingewikkelde ingrediënten nodig. Al was het voor mij wel even een zoektocht om de parelsuiker te vinden. Uiteindelijk kocht ik dit bij de Welkoop, hier verkopen ze naast agrarische dingen ook spullen voor in de broodbakmachine. En dus ook parelsuiker.

Recept suikerbrood

Fries Suikerbrood

Bereidingstijd

Ingrediënten voor ongeveer 15 dikke plakken:

  • 250 ml melk
  • 100 gram boter (plus extra om de vorm mee in te vetten)
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 500 gram bloem
  • 14 gram droge gist
  • 1,5 eetlepel kaneelpoeder
  • 10 gram zout
  • 1 theelepel anijszaad
  • 250 gram parelsuiker

Extra benodigd: cakevorm van 30 cm (plus eventueel een (hand)mixer met deeghaken) 

Bereiding

Verwarm de melk met de boter en siroop in een steelpan tot het lauwwarm is en de boter is gesmolten.

Meng de bloem, gister, kaneel, zout en anijs in een kom. Voeg het melkmengsel er bij en kneed dit met de mixer met deeghaken tot een zacht deeg. Dek het deeg hierna af met plastic folie en laat het 15 minuten staan.

Vet het bakblik heel erg dik in met boter.

Kneed het deeg voor de tweede keer door, deze keer zo’n 8 munten. Ook dit gaat goed met de mixer met deeghaken.

Haal het deeg hierna uit de komt en stort het op een met bloem bestoven werkblad. Meng de parelsuiker door het deeg door het met de handen goed door te kneden. Het is niet erg als de parelsuiker niet gelijk door het deeg verdeeld is. Er mogen soms best wat stukken zijn met meer parelsuiker bij elkaar.

Vorm het deeg in een rol ter grootte van de bakvorm en leg het hier in. Dek het af met folie en laat het op een warme plaats een uur rijzen.

Verwarm  de oven voor op 200 ºC. Bak het brood in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood afkoelen in de vorm en haal het hierna uit de vorm.

……………………………………………

 Bestel hier  mijn kookboek SNELLE KLASSIEKERS MET EEN TWIST  , hét kookboek voor de ongeduldige thuiskok boordevol makkelijke maaltijden.  (cadeautip!) 

Volg me ook op FacebookTwitter en Instagram (username @brendakookt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Desiree | Sweet Happinez says

    Dit ziet er uit alsof het zo uit de winkel komt, een plaatje! Het zal alleen veel lekkerder smaken aangezien het zelf gemaakt is :) Lijkt me lekker

    • Brenda Kookt says

      Dat vind ik echt een compliment Desiree :) Dank je wel. En ja hij is nog lekkerder ;)

  2. Tessy says

    Ziet er lekker uit!
    Maar oei … typefouten…

    • Brenda Kookt says

      Oeps! Bedankt voor je reactie. Ik had het inderdaad nog wel een keer goed na kunnen lezen ter controle. Inmiddels gedaan.

  3. Patty says

    Ziet er heerlijk uit, vandaag eens uitproberen denk ik!
    Hoe houd je het suikerbrood het langste vers?

    • Brenda Kookt says

      In een plasticzak afsluiten en koel bewaren, maar niet in de koelkast.