Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Cinnamon buns

Een toppertje voor het ontbijt, brunch of gewoon voor bij de koffie. Dat zijn deze Cinnamon buns of terwijl: kaneel broodjes. Toppers! Toen ik in oktober voor het eerst door het All day breakfast kookboek bladerde (klik hier voor mijn review) wist ik dat ik de cinnamon buns echt een...
Delen op

Cinnamon buns

KaneelbroodjesEen toppertje voor het ontbijt, brunch of gewoon voor bij de koffie. Dat zijn deze Cinnamon buns of terwijl: kaneel broodjes. Toppers!

Toen ik in oktober voor het eerst door het All day breakfast kookboek bladerde (klik hier voor mijn review) wist ik dat ik de cinnamon buns echt een keer moest maken. Doordat ik hoogzwanger was kwam het er niet van, en de eerste maanden van dit jaar stond mijn hoofd ook niet bepaald naar het bakken van een soort van ingewikkelde dingen. Tot ik vorige maand op de trein moest wachten en trek had in iets lekkers. Ik ging naar de Star Bucks en bestelde een cinnamon bun. En dat was zoo lekker! Deze moest ik zelf ook maken. En snel!

Dit leek me een lekker zoet broodje voor bij de paasbrunch. En dat was het! En hierboven noem ik het ‘ingewikkeld’. Maar dit recept uit All Day Breakfast is alles behalve ingewikkeld. Het is eigenlijk heel erg makkelijk, er komen geen moeilijke dingen aan te pas en het deeg hoeft maar 1x 30 minuten te rijzen.

De cinnamon buns zijn lekker zacht van binnen en precies zoet genoeg. Warm zijn de zoete kaneelbroodjes het lekkerste en zelfs na 3 dagen kun je ze nog eten. Als ze over zijn.

Tip voor als je tijd hebt: besprenkel de cinnamon buns met een beetje glazuur gemaakt van poedersuiker en water of melk. Dit was ik ook van plan maar hier had ik geen tijd meer voor. Ik was namelijk al 15 minuten te laat bij de paasbrunch omdat ik deze foto’s nog moest maken.

Cinnamon buns

Cinnamon buns – Kaneel broodjes recept

BewarenBewaren

Ingrediënten

Extra benodigd: mixer met deeghaken, grote ovenschaal (22 x 33 cm) of 2 ronde ovenschalen met een doorsnede van 20 cm

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze cinnamon buns

Stap 1
Laat de boter smelten in een steelpannetje op laag vuur.
2
Stap 2
Haal na 15 minuten, als de boter goudbruin is, de pan van het vuur.
3
Stap 3
Giet de boter door een zeefje zodat het bezinksel achterblijft. Laat de boter een beetje afkoelen.
4
Stap 4
Verwarm de melk in een pannetje of magnetron tot het lauwwarm is. Voeg hier 5 eetlepels van de afgekoelde gebruinde boter aan toe en roer dit door elkaar.
5
Stap 5
Meng in een grote kom 3/4 van de bloem met de gist, 4 eetlepels suiker en een snuf zout.
6
Stap 6
Voeg hierna het water, ei en de lauwwarme melk toe. Kneed dit met deeghaken tot een nat deeg.
7
Stap 7
Voeg de overige bloem toe en kneed het deeg nog 5 minuten door. Dit kan met de mixer, of met de handen op een met bloem bestoven werkblad. Het deeg moet zacht en soepel zijn. Laat het deeg afgedekt 10 minuten rusten.
8
Stap 8
Rol het deeg hierna uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek an ongeveer 30 x 45 cm.
9
Stap 9
Bestrijk het deeg met de rest van de beurre noisette (gebruinde boter), maar houd 2 eetlepels apart.
10
Stap 10
Meng de suiker en kaneel in een kommetje en strooi dit over het deeg, druk het een beetje aan.
11
Stap 11
Rol de deeglap vanaf de lange kant op tot een dikke rol.
12
Stap 12
Snijd de zijkantjes eraf en snijd de rol in 12 gelijke stukken. Leg ze met de ronde spiraalkant naar boven in de ovenschaal, er mag wat ruimte tussen de broodjes zitten.
13
Stap 13
Dek de ovenschaal af en laat het op een warme plek rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. (dit duurt ongeveer 30 minuten, tip van Denise: verwarm de oven op de laagste temperatuur en zet hem hierna uit. De warmte die overblijft is perfect om de broodjes te laten rijzen).
14
Stap 14
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Bestrijk de gerezen broodjes met de overgebleven beurre noisette en bak 20 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Warm zijn de broodjes het lekkerste.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels

20 reacties

Mar

Ik heb het recept 2x uitgeprobeerd, maar loop tegen 2 dingen aan. Het deeg is heel erg zacht en plakkerig, waardoor het uitrollen en oprollen vrij moeilijk gaat. En ze komen onwijs groot uit de oven, waardoor ik twijfel aan de rijstijd. Normaal heb je met brood 2x rijstijd van ong 60 min. Hier maar 30 min totaal. Is dit niet veel te weinig? Heb je nog tips voor me om ze beter te krijgen? Of doe ik iets fout?

Laat een bericht achter

Karin van Vaalen
4/5 sterren

Erg lekker en niet moeilijk. Er mag van mij wat meer kaneel in, maar de rest super.

Laat een bericht achter

Linda

Hoi, kan ik het deeg de avond van te voren maken en laten rijzen, en het dan pas de volgende dag in de oven doen? Groetjes!

Laat een bericht achter

Marielle

Hoi Brenda, Wat een lekker recept! Ik heb het nu 2x in korte tijd gemaakt om te oefenen. Mijn deeg is echter heel erg plakkerig ipv zacht en soepel zoals je beschrijft. Heb je enig idee waar ditaan kan liggen? Groetjes, Mariëlle

Laat een bericht achter

Matthijs

Bij mij ook. De hoeveelheid melk is echt veel te hoog. Ik heb ook last van uitlopende basterdsuiker waardoor er een dikke laag stroop op de bodem blijft liggen

hilde

hallo, kan ik ze ook zondag maken en dan maandag afbakken? groetjes, Hilde

Laat een bericht achter

Sharonna

Hoi brenda! Ik vroeg me af of je de kaneelbroodjes ook voor de helft kan bakken en dan kan invriezen en ze op het moment dat ik ze wil serveren verder kan bakken. Zal dat lukken denk je of word dat een kleeftroep en is het niet mogelijk? Vriendelijke groet, sharonna:) ( ze zijn heerlijk en snel te maken)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Sharonna, ik zou de broodjes dan helemaal afbakken. Na het afkoelen invriezen en dan daarna even kort weer verwarmen als ze ontdooid zijn. Als je de broodjes de eerste keer voor de helft bakt zijn ze nog niet gaar en niet goed gerezen.

Renske

Hi Brenda, ik wil deze graag met Kerst maken. Ik vraag me alleen af als ik ze de 24ste maak, zijn ze dan 25st en 26ste nog lekker? en kan ik ze dan evt. nog opnieuw opwarmen (uiteraard zonder glazuur dan. Ik ben benieuwd.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Zonder glazuur kun je ze zeker opnieuw opwarmen. Wel heb je kans dat de kruidnootjes minder knapperig zijn/worden.

Tatiana

Ik vroeg mij af of je deze ongebakken of voorgebakken in kan vriezen? Heb je daar toevallig tips voor? Ze lijken mij heerlijk en ik haal ze meestal kant en klaar bij de Ikea maar nu wil ik ze zelf maken en dan kunnen bewaren voor een zondagse ochtend!

Laat een bericht achter

Meyke

Beste Brenda, Welke suiker gebruik je op welk moment? Bij de ingrediënten worden eetlepels suiker en grammen basterdsuiker genoemd maar in de bereiding wordt twee keer 'de suiker' gezegd... Help! :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hi Meyke, ik kan me voorstellen dat het verwarrend is. De eetlepels kristalsuiker gaan door het deeg. De grammen donkere basterdsuiker meng je met de kaneel en verdeel je later over het deeg.

Lianne

Ziet er heerlijk uit Brenda! :) Lijkt mij heerlijk voor het ontbijt of voor de lunch.

Laat een bericht achter

Jaimyskitchen

Te lekker, echt jammie! Dit wil ik ook graag een keertje maken hoor.

Laat een bericht achter

Stephanie

Wat is de perfecte verhouding voor een sausje à la cinnabun?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik denk dat je het glazuur bedoeld? Dan zou ik gaan voor 4 eetlepels poedersuiker op 1,5 eetlepel melk of water.

Cheese and Chinese

Jammer dat ik al ontbeten heb, want dit is echt het ideale zondagsontbijtje!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Zeker weten, tip voor volgende week zondag?

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op