Shepherd’s Pie

Recept Shepherds Pie

Vandaag deel ik weer een lekkertje met jullie. Schotels als deze, dat zijn de lekkerste. Vandaag deel ik een lekker kruidige ovenschotel, een shepherd’s pie.

Tijdens mijn zwangerschapsverlof had ik extra tijd. Onze baby zat namelijk erg lekker bij me en bleek ook na de uitgerekende datum nog even te zitten. Ik was klaar met alle klusjes. De artikelen voor Brenda Kookt waren geschreven, foto’s van de afgelopen jaren ingeplakt en van mijn favoriete series had ik alle afleveringen inmiddels bekeken. Dus toen zat er nog maar één ding op, koken!

Ik had geen zin in moeilijk gedoe. Wel in lekker warm voedsel, echte comfort food. Daarom besloot ik deze lekkere shepherd’s pie te maken. De shepherd’s pie is een Brits gerecht, een ovenschotel met aardappelpuree en (lams)gehakt dat vaak in de pub wordt geserveerd. Maar ook thuis valt dit gerecht in de smaak. Door de zijkanten van de schotel met panko te bestrooien wordt de korst extra krokant. Extra lekker dus!

En het voordeel was, dat wat ik over had kon ik invriezen. Zo hebben we ook in de kraamweek nog een keer genoten van deze lekkere shepherd’s pie. Tijd om het recept met jullie te delen, zodat jullie ook van deze lekkere schotel kunnen genieten.

Winterse ovenschotel met gehakt

Shepherds Pie Recept

Shepherd’s pie

Bereidingstijd 30 minuten en 30 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 rode ui
  • 2 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • halve koolraap
  • takje verse rozemarijn
  • laurierblad
  • 1 eetlepel tijm (ik nam gedroogde)
  • klein blikje tomatenpuree
  • 4 eetlepels worchestersauce
  • zout en peper
  • boter om in te bakken
  • 7 eetlepels panko
  • 200 gram Parmezaanse kaas

Voor de puree

  • 1250 gram aardappelen
  • 4 eetlepels roomboter
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels panko (of paneermeel)
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eidooiers
  • 100 ml warme melk

Bereiding:

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar.

Verwarm boter in een grote koekenpan of wok. Snipper de ui en bak dit even aan. Voeg het gehakt bij de ui en bak dit rul. Snijd de wortelen, ui en koolraap in blokjes en voeg dit bij het gehakt in de pan, bak dit 10 minuten mee. Breng het geheel op smaak met de tijm, laurier en rozemarijn, samen met peper en zout. Voeg de tomatenpuree, worchestercauce toe en verwarm dit ook even mee. Meng het geheel goed door elkaar.

Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een ovenschaal in. Verdeel 5 eetlepels panko over de bodem en draai de schotel rond de panko aan de bodem en rand blijft plakken.

Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng dit met roomboter, Parmezaanse kaas, panko, mosterd de eidooiers en warme melk. Verdeel 1 cm van de aardappelpuree over de bodem en zijkanten van de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierin en dek de schotel af met een laag aardappelpuree en bestrooi dit met de overgebleven panko.

Verwarm de shepherd’s pie 30 minuten in de oven. Voeg na 20 minuten de Parmezaanse kaas toe.

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marlotte says

    Mmm, ziet er écht onwijs lekker uit. Mooie foto’s ook!

  2. Ronald says

    Als er rundergehakt in de pie zit, dan is het een Cottage Pie en geen Shepherd’s Pie. Een Shepherd’s Pie is met lamsgehakt, vandaar ook de naam.

    • Brenda Kookt says

      Bedankt voor de uitleg, dat wist ik niet. Toch noem ik het een shepherd’s pie, ook al is het met rundergehakt gemaakt. Eigenwijs.. ;)

  3. Cheese and Chinese says

    Wat grappig, toevallig hadden wij het er laatst over dat we een keer een shepherd’s pie willen maken! Nog nooit gegeten eigenlijk, maar lijkt me erg lekker – vooral rond deze tijd van het jaar.

  4. Marleen says

    Wauw!! Wat heerlijk :) dit maken we vaker!

    • Brenda Kookt says

      Wat tof dat je hem zo snel al gemaakt hebt Marleen! Goed om te horen :)

  5. viviane says

    Beste Brenda, Dank voor alle lekkere recepten. Er moet me wel iets van het hart…
    Shepherd’s pie is altijd van lamsgehakt….de naam zegt het al…herderspastei. De pies worden altijd vernoemd naar het hoofdingredient: Fish pie, beef pie, steak and kidney pie…etc
    In uw versie zit veel wat in de engelse niet zit maar dat mag uiteraard. Noem het alleen geen Shepherd’s pie. In een pub besteld zou uw pie meteen teruggestuurd worden als er beef in zit.
    Ik zie net dat er al eerder op gereageerd werd en dat het je niks uitmaakt…? snap ik dus niet

  6. Lies says

    Mmh ineens geen bleekselderij meer in het recept…

    • Alt says

      Hardnekkige misverstanden… artikel Marcus Huibers (volkskeuken Volkrant):
      “In tegenstelling tot wat vele bronnen beweren ontleent de Sheperd’s Pie zijn naam niet aan het herdersberoep maar aan John Wayne Sheperd (1848-1897), de Brits- Ierse immigrant” die, vergeefs, op de Veluwe naar goud zocht. Hij gebruikte de aardappelpuree als deksel om het lamsvlees te kunnen stoven.

  7. P. van Berkel says

    En de bleekselderij?

  8. Herma says

    Dank voor het recept. Ik lees dat er 4 eetlepels worchestersaus toegevoegd wordt. Dat lijkt me zoveel. Bedoel je soms theelepels?