Ga naar de inhoud

Millefeuille met kip

Vandaag tip ik jullie weer een lekker recept: Millefeuille met kip. Een multifunctioneel lekkertje zelfs. Deze millefeuille met kip kun je nameljik serveren als hoofdgerecht of  als voorgerecht. En als je helemaal wild doet kun je er zelfs een mini gerechtje, een amuse van maken. Een millefeuille is het Franse...
20 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Millefeuille met kip

Millefeuille met kip txtVandaag tip ik jullie weer een lekker recept: Millefeuille met kip. Een multifunctioneel lekkertje zelfs. Deze millefeuille met kip kun je nameljik serveren als hoofdgerecht of  als voorgerecht. En als je helemaal wild doet kun je er zelfs een mini gerechtje, een amuse van maken.

Een millefeuille is het Franse gebakje waar de Nederlandse tompouche van is afgeleid. Het zijn verschillende laagjes bladerdeeg met daartussen een romige inhoud. Dit gerecht is een variatie daarop, een hartige millefeuille van filodeeg.

Dit recept kwam ik tegen in de Delicious (nummer 13) van 2012. Het stond al jaren (bijna 3 ;)) op mijn to-make lijst en nu is het er eindelijk van gekomen. Het was het wachten waard, het was heerlijk. En ik ben verliefd op het mosterdsausje. Omdat het zo’n lekker gerecht is tip ik hem voor het kerstdiner. Al smaakte het eind oktober ook prima hoor 😉

De bereiding lijkt misschien bewerkelijk. Maar schijn bedriegt. Dit gerecht kun je namelijk heel goed een dag eerder voorbereiden zodat je het vlak voor je diner alleen hoeft af te maken. Maak de porties kleiner als je de millefeuille als voorgerecht serveert.

Millefeuille met kip 02

Millefeuille met kip en mosterdsaus

Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

Ingrediënten

personen

Voor de millefeuille met gegrilde kip:

Voor de mosterdsaus:

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze millefeuille met kip

Voorbereiding: 20 minuten

Mosterdsaus (kun je 2 dagen van tevoren bereiden):

Stap 1
Verwarm de olie in een steelpan en bak de sjalot met de kruidnagel en de laurier op zacht vuur ongeveer 3 minuten. Voeg de bloem toe en bak dit even mee.
2
Stap 2
Scherm de room en fond erbij en breng de saus al roerend aan de kook. Laat de saus 10 minuten zachtjes koken.
3
Stap 3
Verwijder de kruidnagel en het laurierblad.
4
Stap 4
Roer met een garde de mosterd door de saus en breng op smaak met peper en zout.

Millefueille met kip:

Tip: voorbereiding kan 1 dag van te voren.

1
Stap 1
Verwarmde oven voor op 180ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Verhit in een pannetje de boter met de helft van de dragon en helft van de citroenrasp. Laat dit een paar minuten trekken op laag vuur.
3
Stap 3
Leg een vel filodeeg uit op een grote snijplank en bestrijk het met gesmolten dragonboter. Leg er 2 vellen bovenop en bestrijk telkens met boter. Bestrijk het vierde vel met boter.
4
Stap 4
Dek het stapeltje af met de het vierde vel en bestrijk ook de bovenkant met de dragonboter. Bewaar de boter die over is.
5
Stap 5
Snijd het deeg in 12 stukken van 4x 10 cm. Leg de stukken naast elkaar op de bakplaat en bak dit 10 minuutjes in de oven tot ze gaar en krokant zijn. Laat ze hierna afkoelen en bewaar in een trommel.
6
Stap 6
Snijd de kipfilets in de lengte in plakken van 1 cm. Bestrijk ze met olie en bestrooi met venkelzaad en zout en peper.Dek af met folie en leg dit tot gebruik in de koelkast.
7
Stap 7
Verwarm de rest van de dragonboter in een steelpan. Voeg de prei, rest van de citroensap en 100 ml water toe en laat dit 5 minuten stoven op zacht vuur. Roer af en toe door. Breng de prei op smaak met zout en peper, laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.
8
Stap 8
Bereiding:
9
Stap 9
Neem het vlees 1 uur van te voren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verhit een grilpan (of koekenpan) en gril de plakjes kip kort aan elke kant. Verwarm het preimengsel en laat het hierna even uitlekken in een zeef.
10
Stap 10
Schep in het midden van de borden een beetje van het preimengsel. Leg hierop een stukje filodeeg, daarop weer wat prei met een plakje kip en daarop een stukje filodeeg. herhaal dit en sluit af met een plakje filodeeg. Serveer met de mosterdsaus.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Cajun kip met rijst en spinazie
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Naan met kofte en tzatziki
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas

10 reacties

Maaike

Dit recept klinkt heerlijk. Vraagje, bij stap 9 staat verwarm voor op 200 graden, maar wat gaat er in de oven?

Laat een bericht achter

Nelise

Hi! Ziet er prachtig uit als hoofdgerecht voor kerst. Heb je nog tips wat voor groente en aardappel zou je erbij zou kunnen serveren?

Laat een bericht achter

Jane

Mooi gerecht! Wat ik me eigenlijk afvraag, hoe kan je het beste het koken plannen als je meerdere gerechten wilt maken die in de oven moeten? Of kan je ook meerdere gerechten tegelijk in de oven bereiden?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Sommige gerechten kunnen heel goed tegelijk in de oven. Ook kun je gerechten soms alvast voorbereiden zodat je ze voor het serveren alleen nog kort hoeft op te warmen, en niet meer helemaal hoeft te garen.

Heike.

Ziet er heerlijk uit en lekker voor de feestdagen ...... dankjewel Brenda voor je mooie foto's altijd en mooi opgemaakt de borden echt zo feestelijk. Fijne feestdagen alvast en nogmaals dankjewel voor je heerlijke gerechten. Groetjes Heike.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat lief Heike, dank je wel. Ik wens je ook hele gezellige en mooie feestdagen toe

Cheese and Chinese

Wat een leuk idee! Het ziet er erg lekker uit :)

Laat een bericht achter

Proef de Smaak

Lekker! Vind zo'n gestapeld gerechtjes altijd direct iets chiques hebben. Prachtige foto's ook weer!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dank je wel!

Marlotte

Wat ziet dit er onwijs leuk uit zeg en prachtige foto's ook weer!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op