Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Charlotte tiramisutaart

Het is tijd voor taart, een Charlotte tiramisutaart. Want tiramisu is altijd lekker, en deze taart dus ook. En het is weer eens wat anders dan de tiramisu in een ovenschaal, toch? Al een hele tijd wilde ik een Charlotte taart maken. Een taart met daaromheen lange vingers. Met Kerst...
45 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Charlotte tiramisutaart

Charlotte tiramisu taart txtHet is tijd voor taart, een Charlotte tiramisutaart. Want tiramisu is altijd lekker, en deze taart dus ook. En het is weer eens wat anders dan de tiramisu in een ovenschaal, toch?

Al een hele tijd wilde ik een Charlotte taart maken. Een taart met daaromheen lange vingers. Met Kerst greep ik vorig jaar mijn kans. Hét moment waarop ik een toetje voor een grote groep mensen moest maken.

Ik koos er voor om de Charlotte taart te vullen met een tiramisu mengsel. Want hé, wie houdt er niet van een goede tiramisu? Dat vindt iedereen lekker toch?

De taart bleek machtig. En erg lekker. Met 8 personen hebben we de halve taart opgegeten. Kanttekening dat we hiervoor ook een uitgebreid diner hebben gegeten. Daardoor had niet iedereen meer trek in een groot stuk van de taart. Zonde, want het is een plaatje he? Een heel erg lekker plaatje.

Zet jij deze taart op tafel deze kerst?

Charlotte tiramisu taart 02

Charlotte Tiramisutaart

 

Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

Ingrediënten

punten

De taartbodem:

De vulling:

Voor de topping:

Extra benodigd: springvorm met een hoge rand met een diameter van 22 cm

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze charlotte tiramisutaart

Voorbereiding: 45 minuten

Voorbereiding:

Stap 1
Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier.
2
Stap 2
Giet de koffie in een pannetje en breng het aan de kook. Voeg de amaretto er bij. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het nog warme koffiemengsel. Roer dit goed door en laat het vervolgens naast het vuur afkoelen. (niet in de koelkast)

Voor de taartbodem:

1
Stap 1
Smelt in een ander pannetje de boter. Maal de bastongekoekjes fijn en voeg dit bij de boter. Meng goed door elkaar. Verdeel het koekjesmengsel over de springvorm en druk het (bijvoorbeeld met een lepel) aan.
2
Stap 2
Schenk een beetje amaretto in een schaaltje. Dep de lange vingers met de ongesuikerde kant in de amaretto en zet dit rondom aan de buitenkant van de springvorm met de gesuikerde kant naar buiten. Druk de lange vingers in de bodem zodat ze een beetje vast staan. Zet de springvorm hierna weg in de koelkast.

Voor de vulling:

1
Stap 1
Voeg de slagroom samen met de suiker in een kom en mix dit tot een luchtige slagroom. Voeg de mascarpone er bij en laat dit op de laagste stand met elkaar mengen tot je geen klontjes meer ziet. Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mengsel en meng dit ook goed door.
2
Stap 2
Haal de springvorm uit de koelkast en schep het mascarpone mengsel hier voor 1/2 in. Als je lange vingers over hebt kun je deze verkruimelen en over de mascarpone strooien. Verdeel vervolgens de rest van het mascarponemengsel over de springvorm en verdeel dit gelijkmatig.
3
Stap 3
Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Voor het serveren:

1
Stap 1
Bestrooi de taart voor het serveren met cacaopoeder. Voor een kerst-effect knip je sterren uit en leg je deze op de mascarpone. Bestrooi met cacao en verwijder vervolgens voorzichtig de sterren. Verwijder voorzichtig de springvorm en knoop een strik om de Charlotte Tiramisutaart voor een extra feestelijke presentatie.

Tip: Ben je met minder personen? Neem dan een springvorm met een diameter van 18 cm en halveer de ingrediënten.

Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Bladerdeegnestjes met Nutella
Naan met hoemoes, falafel en groente groenten
Eiersaladecups

46 reacties

Bianca

Super lekker. Deze gemaakt voor mijn vriend zijn verjaardag.

Laat een bericht achter

Judith

Kan je de Bastogne koek ook vervangen voor cake?

Laat een bericht achter

Willemijn
5/5 sterren

Bedankt voor dit recept! Deze taart afgelopen weekend gemaakt als dessert voor een etentje met vrienden. Behalve dat de taart er professioneel uitziet is hij verrukkelijk 😋 Volgende keer ga ik iets minder koffie afmeten en een beetje meer amaretto toevoegen aan de vulling.

Laat een bericht achter

CJ

Ik had de gelatine met de koffie (1 espressokopje) en amaretto (een half espressokopje) goed geroerd en af laten koelen. Uiteindelijk is het een soort van gelei geworden bij het afkoelen. Is dat de bedoeling? Vervolgens heb ik de gelei door de mascarpone/slagroom gemixed zodat er hele kleine gelei-stukjes in zitten met een prima smaak maar dit is niet de bedoeling neem ik aan?

Laat een bericht achter

Bonny

Kna de Amaretto is ook weggelaten worden, of moet dit dan vervangen worden door?

Laat een bericht achter

Lieve haveneers

Ik heb een vraag , moeten er geen eieren in de tiramisu

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Bij dit recept niet, dit is een recept waarbij ik geen eieren als basis gebruik. Hierdoor is het ook geschikt voor kids en zwangere vrouwen.

Barbra

Kan deze ook icm je standaard tiramisu vulling recept met ei? Moet er dan alsnog gelatine bij?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja dat zou ik wel doen, anders is de vulling te zacht, dan kun je geen mooie punten snijden

Annemieke

Hoi Brenda, Mijn standaard springvormen zijn 24 cm..ipv 22 Is dat een probleem? groetjes van Annemieke

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat is geen probleem Annemieke. Waarschijnlijk heb je dan 1 of 2 extra lange vingers nodig, en jouw taart wordt dan qua vulling iets minder hoog.

jeroen

Het printen is echt NIET "printfrendly "zoals het vermeld staat ... 3 vellen ; als het ook op 1 mogelijk is ! - Véél te groot die foto van de taart ; bijna 1 pagina groot . - laatste vel is ook niet nodig om te printen . # printmaffia # tonerprijsmaffia . Jammer om dit te melden ; nu ga ik aan de slag ;-)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Klopt. Bij nieuwere recepten is dit al aangepast, bij dit recept helaas nog niet. Je kunt foto's en tekst die je niet wilt printen wegklikken

Emma

Lijkt me een erg lekker recept! Bij het maken van het desert tiramisu laat ik de koffie altijd eerst afkoelen voordat ik de amaretto toevoeg, anders zou het gaan verdampen. Moet de amaretto hier ook niet pas worden toegevoegd als het koffie-gelatine mengsel is afgekoeld?

Laat een bericht achter

vanessa

hoi, hoeveel ml is een kop koffie? Ik heb een grote mok gemaakt maar dat lijkt me zoveel!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Een grote mok is inderdaad wel veel, aan 90 ml heb je voldoende

Alice

Deze gemaakt voor 1ste kerstdag 2016. 2 kleintjes met een diameter van 18cm. Recept op anderhalf keer gedaan. Ik had best nog wat over, maar niet getreurd. Ik heb een gedeelte gebruikt naast de 2 ronde voor nog 6 alcoholvrije cupcakes voor de kinderen. En nog 2 proefexemplaren in een toetjesbakje, hier op kerstavond al van gesmikkeld. Maar wat een hit, iedereen was er stil van!! Heerlijk!

Laat een bericht achter

Jeanet

Ik heb een vraag over de tiramisu taart. De lange vingers aan de buitenkant van de taart doen. Moet ik dit buiten de rand doen?nee toch. Dit moet toch aan de binnenkant tegen de rand

Laat een bericht achter

Esther

Hoi, Het moet inderdaad in de springvorm. Tegen de rand van de springvorm aan

Irena

Beste Brenda- een kop koffie - hoeveel ml is dat ongeveer ?Of hoeveel heb je gebruikt ? Vind dat ook een beetje onduidelijk want er bestaan grote en kleine kopjes en met de gelatine is de juiste hoeveelheid wel belangrijk

Laat een bericht achter

gerda

ik heb de tiramisu taart gemaakt voor de lady's day van de tennisclub toch maar mooi de eerste prijs mee gewonnen gewoon omdat hij het lekkerst was!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Echt!? Wat goed!

Lieve Ermgodts

Hallo Brenda, bedankt voor het lekkere recept - ziet er alvast heerlijk uit! Wat is het gewicht van de 4 gelatineblaadjes die je gebruikte? Ik heb namelijk al vastgesteld dat je per merk verschillende diktes hebt - ik woon in België dus de Nederlandse artikels/merken zullen in onze winkels moeilijker te vinden zijn. Bedankt om de blaadjes even af te wegen :o)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik heb de gelatine van Dr. Oetker gebruikt. Volgens de website komen 12 blaadjes Dr. Oetker Gelatine overeen met 18 gram poedergelatine.

Esther

De taart met kerst gemaakt. Hij was heerlijk! Ik had minder mascarpone, maar smaakte er zeker niet minder om!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat goed om te horen Esther

Sandra

Oh ja daar ben ik ook wel benieuwd naar, hoe lang van tevoren je de taart kunt maken en bewaren! Hoor graag!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt de taart een dag van te voren maken, bewaar hem afgedekt in de koelkast

Brenda

Oeh ziet er heeelijk uit. En ik moet het toetje serveren op kerstavond. Hoe lang van tevoren kan de taart gemaakt worden? Enne, die lange vingers zet je toch aan de binnenkant van de springvorn tegen de ring aan?? Of heb ik het mis??

Laat een bericht achter

Eva

Hoi heel erg lekker maar hoe hoog moet de springvorm zijn?

Laat een bericht achter

Ron

Gewone normale hoogte is goed.

Lianne

Wow! Dat ziet er echt heel mooi en vooral ook heel erg lekker uit. Mooi gedaan zeg, echt een knaller tijdens kerst!

Laat een bericht achter

Angelina

Hmm lekker en eigenlijk te zonde om op te eten haha. ;-)

Laat een bericht achter

Sanne

Geweldig! Nu weer ik dus niet meer of ik die gekarameliseerde peer taartjes met mascarpone of dit moet maken voor de schoonfamilie haha!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat wordt lastig kiezen..! En ik moet je verklappen dat er nog meer online komt om uit te kiezen de komende weken ;)

Tanja

Deze taart lijkt me idd heel machtig en oogt zeer feestelijk. Te machtig voor mij na een uitgebreid kerstdiner. Maar ik maak hem zeker een keer voor een verjaardag, weer eens wat anders ;-) Omdat kinderen hem ook eten wil ik geen drank gebruiken. Wat kun je me aanraden als vervanging?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Bij een verjaardag zal deze taart ook zeker niet misstaan :) Ik zou appel- of perensap gebruiken zodat de taart kidsproof wordt.

Joelle

Dat is mijn vraag ook, kan ik de amaretto vervangen door iets wat alcoholvrij is?

Proef de Smaak

Inderdaad een plaatje, hij klinkt echt heerlijk en ziet er zeker ook zo uit!

Laat een bericht achter

Marlotte

Aah, wat een onwijs lekkere taart lijkt me dit Brenda! Het is alleen al een plaatje om te zien, ontzettend leuk. Kan me voorstellen dat hij erg machtig is haha!

Laat een bericht achter

Tanja

Bedankt voor de tip!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op