Boeuf Bourguignon

    Boeuf Bourguignon recept

    Gister kondigde ik al aan dat het vanaf nu kerst is op Brenda Kookt. De komende weken deel ik dagelijks inspiratie voor het kerstmenu. Vandaag tip ik jullie een topper voor het hoofdgerecht, namelijk Boeuf Bourguignon.

    Boeuf Bourguignon is een heerlijke Franse stoofschotel, bommetje vol smaak. Dit komt mede door de rode wijn waar het rundvlees in gestoofd wordt.

    Stoofschotels zijn ideale gerechten om te serveren tijdens een diner. Het valt altijd in de smaak, en voordeel is dat je het van te voren kunt maken. Zo heb je op de dag van het etentje minder stress en kun je je op andere dingen richten.

    En had ik al gezegd dat dit super lekker is? Maken dus! Als het niet gaat lukken met de kerst, maak het dan gewoon een andere keer.

    Boeuf Bourguignon kerst

    Boeuf Bourguignon

    Ingrediënten voor 5-6 personen:

    • 750 gram runderlappen (in blokken)
    • 150 gram spekblokjes
    • 2 stengels bleekselderij
    • 10 sjalotjes
    • 4 tenen knoflook
    • 250 gram champignons
    • 2 grote winterwortels
    • 250 ml runderbouillon
    • 250 ml rode wijn
    • 2 takjes tijm
    • klein blikje tomatenpuree
    • 75 gram boter
    • 2 eetlepels olijfolie
    • zout en peper
    • 2 eetlepels bloem

    Bereiding:

    Verwarm de olie in de braadpan en bak hier in de spek uit. Haal de spekjes uit de pan en zet dit apart. Bak de tomatenpuree even aan in de braadpan en zet het hierna ook even weg.

    Bestuif het vlees met bloem, bestrooi met peper en zout en bak dit rondom aan in de braadpan.

    Pers de knoflook en snijd de winterwortels en bleekselderij in blokjes. Voeg dit samen met de tijm, laurierblad, uitgebakken spek, tomatenpuree, rode wijn en runderbouillon bij het vlees in de braadpan. Breng de schotel tegen de kook aan en laat het 3 uur zachtjes stoven tot het vlees mooi gaar is.

    Snipper de sjalotjes en snijd de champignons in plakjes. Bak de sjalotjes glazig in een koekenpan met olijfolie, voeg de champignons toe en bak ze mee. Voeg de sjalotjes en ui toe aan de bouef en laat het nog 15 minuten garen. Breng eventueel op smaak met extra zout en peper.

    Serveer de boeuf bourguignon direct of verwarm het later op zacht vuur.

    Serveer de boeuf bourguignon met verschillende bijgerechten voor een compleet hoofdgerecht. 

    Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

    ———————————————

    Klik hier voor meer kerstinspiratie.
    Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
    Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

    ……………………………………………

     Bestel hier  mijn kookboek SNELLE KLASSIEKERS MET EEN TWIST  , hét kookboek voor de ongeduldige thuiskok boordevol makkelijke maaltijden.  (cadeautip!) 

    Volg me ook op FacebookTwitter en Instagram (username @brendakookt).

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    REACTIES

    1. Tineke says

      En wat zo makkelijk is, is dat als je het een dag van tevoren maakt het nog veel lekkerder is.

    2. Els says

      Denk je dat dit eventueel ook in de diepvries kan? Ik zou dit wel eens willen klaarmaken voor vriendlief en mezelf, maar dan gaat de portie wat te groot zijn :o)
      Hoe gaat het ondertussen met prinses Fem?

      • Ellen says

        Wij doen dat vaak met stoofschotels! Juist omdat je zo lang bezig bent met het klaarmaken maken we grotere porties om ook in te vriezen. Zo hoef je het de volgende keer alleen maar op te warmen!

      • Jeannette Honig says

        Ja hoor doe ik ook altijd

        • Els says

          Ok, dankjewel voor jullie reacties! Ga ik zeker eens proberen. Heb al maanden een nieuwe gietijzeren pot in de kast staan waarin ik eens een stoofpotje wou maken en bij deze een leuk en eenvoudig recept gevonden.

    3. Cheese and Chinese says

      Dit is volgens mij echt zo’n klassieker die je weleens gemaakt moet hebben! Nog nooit gedaan, dus daar moeten we maar eens mee aan de slag..

    4. Jeannette Honig says

      Wat ook heel lekker is om op het laatst een potje zilveruitjes toe te voegen .

    5. Rianne says

      Heerlijk! Een van mijn favorietjes!
      Alleen snap ik nooit dat er vaak bij staat: in 3 uur stoven. 3 uur? Bij mij staat het vaak 8 uur op. Eerst 10 min op hoog vuur aanbraden en dan lekker stoven dan valt het vlees uit elkaar.
      Of ben ik de enige die het zo lang doet?

    6. Dorien says

      Oh ik was al eeuwen op zoek naar een lekker recept voor boeuf bourguignon, deze lijkt me echt heel erg lekker. Deze staat op mijn wishlist!

    7. Lieke says

      Ik wil proeven! Ziet er lekker uit!

    8. Paula says

      Mijn lievelingsgerecht, kan e.v. ook krieltjes bij en komkommersalade.

    9. Joke says

      Hoi Brenda,
      Het was heerlijk, ik had er een knolsederijpuree bijgemaakt ( kook room verwarmen en daarbij een Appel in blokjes) dit later erdoorheen gaf een lekker frisse smaak , peper, zout en kaneel.???

    10. Willemijn says

      Hoi Brenda,

      Dit recept ziet er erg lekker uit en wil ik van het weekend gaan maken.
      De boter staat wel bij de ingrediënten maar niet bij in de beschrijving.
      Ik denk dat je in de boter het vlees moet bakken?

    11. Bernadet says

      Het staat hier nu te pruttelen, ik heb zo’n ouderwets stoofplaatje eronder gedaan want zelfs op het kleinste pitje ging het nog te hard. Complimenten voor jouw website. Inmiddels favoriet voor deze hobbykok

      • Brenda Kookt says

        Wat leuk om te horen, dank je wel. En slim om een stoofplaatje te gebruiken.

    12. Francis says

      Ik wil dit volgend weekend maken voor een groep van 25 man, enig idee hoeveel je dan in totaal maakt? (qua inhoud?) Ik zit nog een beetje met het probleem dat ik geen grote pannen heb en maar 4 pitten (wil er gepofte aardappel uit de oven bij maken + nog iets van groente?). Wat is aan te raden qua pannen?

      • Brenda Kookt says

        In dat geval zou ik 4x dit recept nemen. Qua inhoud is dit ongeveer 2 liter per recept.

    13. win hendriks says

      Het is zo lekker dat ik dat ik drie portie’s kan invriezen en later weer kan genieten

    14. ilona says

      Wat zou ik i.p.v. spekblokjes kunnen gebruiken?

      • ilona Eijkenboom says

        Hallo Brenda,

        Wat zou ik kunnen gebruiken als vervanger voor de spekblokjes?
        Wij eten namelijk geen varkensvlees.

        Ik hoor graag van u.

        Met vriendelijke groeten,

        ilona

        • Martine says

          Hier wordt ook geen varkensvlees gegeten, ik gebruik ter vervanging vaak kalkoenbacon of kipreepjes (in de supermarkt meestal bij de normale spekreepjes te vinden).
          Ik ga het vandaag proberen te maken met de kipreepjes, deze wel eerst goed uitbakken voor een ‘speksmaak’.
          Hopelijk heb je hier wat aan!

          • ilona Eijkenboom says

            Dank je wel voor je antwoord, zie het nu pas.
            Heb ik nog een vraag. Kan de rode wijn ook vervangen worden door iets anders?
            Groeten,

            ilona

            • Martine says

              Hi Ilona,
              ter vervanging van de wijn kan er rode wijnazijn of balsamico azijn gebruikt worden. Niet teveel van gebruiken, probeer even een eetlepel en dan naar smaak eventueel nog meer toevoegen. Dit dekt de zure kant van de wijn, daarnaast kan je een heel klein beetje suiker toevoegen om de zoetzure smaak van de wijn rond te krijgen.
              Mocht je ook geen azijn willen gebruiken, dan zou ik het proberen met cranberrysap.
              Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
              Groetjes,
              Martine

            • ilona Eijkenboom says

              Dank je. Je schrijft een eetlepel rode wijn azijn en daarna naar smaak meer, maar van de rode wijn moet je 250 ml. toevoegen. Moet ik dan niet meer bouillon toevoegen?
              Sorry, ik ben wel lastig he ? :P

            • Martine says

              Je hebt helemaal gelijk, dan is het inderdaad een goed idee om wat extra bouillon toe te voegen! Goed dat je daaraan dacht!

            • ilona Eijkenboom says

              Nog een laatste vraag: als ik i.pv rode wijn geen wijnazijn of balsamico-azijn doe maar cranberrysap, kan ik dan wel de hoeveelheid van rode wijn aanhouden en hoef ik dan geen suiker toe te voegen?

              Met vr. grt.
              ilona

            • Brenda Kookt says

              Ja in dat geval houd je dezelfde hoeveelheid aan. En verder zou ik het recept aanhouden.

            • ilona Eijkenboom says

              Dank je wel . En ja, ik hou me verder aan het recept (alleen dubbele hoeveelheid) :) Alles is in huis :P Hele fijne Kerstdagen en alvast de beste wensen voor 2017!

    15. Karin van Soest says

      Hoi Brenda,

      Ik wil dit gaan maken voor een Frans diner met vrienden. Het ziet er heerlijk uit. Nog tips voor de bijgerechten die ik erbij kan serveren?

      Groetjes,
      Karin

    16. Ton says

      Gisteren gegeten en een dag ervoor gemaakt.
      Echt super lekker.
      a.d.h.v. de reacties had ik er ook de zilveruitjes in gedaan en met de knolselderij van Joke

    17. Femke says

      Heb het gemaakt! Was echt super lekker!
      Je hebt alleen het laurierblad niet bij de ingrediëntenlijst staan!

      Bedankt voor het lekkere recept!

    18. Maxi says

      Lijkt ons heerlijk maar wel bewerkelijk. Wij braden vlees zeer goed aan en stoven het rundvlees zonder spek en groente. Pas nadat water, en een goede scheut azijn (of wijn/ sinaasappelsap, voor t zuur) is toegevoegd, 3 tomaten gehalveerd en 4-5 hele ongepelde tenen knoflook en wat laurierblad erbij.
      Na het stoven de velletjes van van de knoflook verwijderen, dit gaat verrassend makkelijk.
      Heerlijk, we maken altijd voor 3 maaltijden. 2 vriezen we in. lekker bij alle soorten kool!