Sinterklaastaart: Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Appelkruimeltaart met pepernoten en amandelspijs sinterklaasVandaag heb ik iets heel erg lekkers voor jullie, een sinterklaas appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs! En bij deze trap ik een hele leuke week af op Brenda Kookt. Het is inmiddels traditie geworden om een sinterklaasweek te houden. Een week die helemaal in het teken staat van recepten voor de sinterklaastijd. Hij en zijn pietermannen zijn inmiddels in het land, dus bij deze gaat hij van start: de sinterklaasweek!

De komende week deel ik hier op het blog de lekkerste sinterklaasrecepten. Voor bij de koffie, als toetje of bij de borrel. En deze recepten zijn niet alleen voor de aller kleinsten, mijn ervaring is inmiddels dat jullie, de volwassenen, er ook wel pap van lusten.

De sinterklaastaart met monchou die ik vorig jaar maakte (klik hier voor recept) is nog steeds een HIT. Toch wilde ik er dit jaar weer voor gaan en een lekkere sinterklaastaart voor jullie maken. Omdat iedereen gek is op appeltaart besloot ik een appeltaart om te toveren tot een heerlijke sinterklaastaart. Met amandelspijs, speculaaskruimel en pepernoten.

Klinkt goed toch? En dat is het!

Is dit de taart die jij dit jaar serveert op het heerlijke avondje?

Sinterklaastaart appelkruimel met pepernoten

Pepernotentaart appelkruimel met amandelspijs

Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Sinterklaastaart: Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Bereidingstijd: 60 minutes

Kooktijd/baktijd: 60 minutes

Aantal: 6 personen

Sinterklaastaart: Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Ingrediënten:

    Ingrediënten voor het bodemdeeg: 
  • 300 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 175 gram koude boter
  • 1 ei
  • rasp van een halve citroen
  • Ingrediënten voor de amandelspijs:
    Om het gemakkelijker te maken kun je ook een pakje amandelspijs uit de supermarkt gebruiken. 
  • 200 gram blanke amandelen (of amandelmeel)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • Ingrediënten voor de appel-topping:
  • 5 grote appels (bijvoorbeeld goudrenetten)
  • 7 gram vanillesuiker (of 1 zakje)
  • kaneel
  • beetje citroensap
  • Ingrediënten voor het kruimeldeeg:
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel speuclaaskruiden
  • 50 gram garneeramandelen
  • 50 gram pepernoten, een beetje gehakt
  • Extra benodigd: een springvorm met een diameter van 24 cm

Bereiding:

    Bereiding bodemdeeg: 
  1. Meng de bloem met de basterdsuiker en speculaaskruiden, voeg hierna de citroenschil toe en meng dit goed door. Voeg vervolgens de helft van de boter toe en kneed dit tot een deeg. Meng vervolgens het ei en de rest van de boter tot een mooie deegbal ontstaat. Bedek het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  2. Bereiding amandelspijs:
  3. Maal de amandelen in een keukenmachine samen met de suiker tot grove kruimels. Rasp de citroen en pers het sap eruit. Voeg de citroenrasp en -sap samen met het ei bij de amandelkruimels. Draai dit in de keukenmachine (of bijvoorbeeld blender of staafmixer) tot een gladde massa.
  4. Pak de amandelspijs in huishoudfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast (kan ook 10 – 15 minuten in de vriezer).
  5. Bereiding appelen:
  6. Schil de appelen en snijd in plakjes. Voeg citroensap, vanillesuiker en kaneel toe en meng dit goed door elkaar.
  7. Bereiding kruimeldeeg:
  8. Meng met de hand de boter, suiker, bloem en speculaaskruiden door elkaar totdat er een soort van korrelige kruimels ontstaan. Voeg vervolgens de garneer amandelen en gehakte pepernoten toe.
  9. Het opmaken van de appel kruimeltaart: 
  10. Verwarm de oven voor op 180 ºC, vet de springvorm in.
  11. Rol het deeg voor de bodem uit tot een ronde lap waarmee je de springvorm plus de zijkanten kunt bedekken. Rol de lap deeg over de deegroller en plaats het voorzichtig in de springvorm. Verdeel het over de bodem, snijd eventueel overtollig deeg weg. Verdeel de amandelspijs over de bodem van de kruimeltaart. Verdeel hierover de kaneelappeltjes en tot slot het kruimeldeel met pepernoten en amandelen. Versier de sinterklaastaart eventueel met extra pepernoten en amandelen.
  12. Bak de taart 60 minuten in de oven. Controleer ondertussen of de taart niet te donker wordt, dek hem in dat geval af met aluminiumfolie.
  13. Laat de taart voor het serveren even afkoelen in de vorm, op een rooster.
https://www.brendakookt.nl/2015/11/15/sinterklaastaart-appel-kruimeltaart/

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marlotte says

    Had deze Sinterklaastaart nooit verwacht, origineel! Maar eigenlijk lijkt het me echt een heerlijke combinatie!

  2. Daniëlle says

    Deze Sinterklaastaart lijkt mij inderdaad erg lekker! Leuk om te maken voor de kids op school!

  3. Desiree says

    Lijkt me heerlijk! Ik ga ‘m volgende week voor m’n verjaardag maken. Samen met die heerlijke chocoladetaart die je plaatste toen je blog 1 jaar bestond. Die taart maak ik sinds dit jaar bij elke verjaardag hier thuis en zelfs zo nu en dan op verzoek voor een verjaardag. Hopelijk is dit net zo’n succes.

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk om te horen Desiree. Die chocoladetaart is ook een topper hé? Geloof dat ik die ook snel weer eens moet gaan maken :)

  4. Irma says

    Klint super lekker! Maar als ik kant-en-klare amandelspijs uit de winkel wil gebruiken, hoeveel heb ik dan nodig?

    • Brenda Kookt says

      Van Dr. Oetker heb je in dat geval het hele pakje nodig. Dit is 300 gram.

  5. Charlotte says

    Ziet er lekker uit! Die ‘garneer amandelen’ zijn dat amandelschilfers? En kan ik die pepernoten door speculoos vervangen?

    • Brenda Kookt says

      Amandelschilvers zijn kleine stukjes geschaafde amandel. Bij de ‘bakafdeling’ in de supermarkt verkopen ze ook grotere blanke amandelen. Dit zijn garneeramandelen, deze heb ik gebruikt. Dit zijn de amandelen die je bijvoorbeeld ook op de gevulde koek vindt :)

  6. Amy says

    Hoi Brenda
    Is het ook mogelijk om hem zonder de spijs te maken.

    • Brenda Kookt says

      Hoi Amy, je kunt het ook zonder spijs maken. De taart wordt dan wel minder zoet. Je kunt eventueel ook het pakje Amandelspijs van dokter Oetker uit de supermarkt gebruiken.

  7. Sabine says

    Wow dat ziet er echt héél erg lekker uit! Die ga ik zeker een keer maken binnenkort!

  8. mary says

    Hoi Brenda. De taart van vorig jaar wil ik gaan maken monchou en pepernoten. Je zegt dat je klopfix nodig hebt. Wat is dat en waar haal je het?

    • Brenda Kookt says

      Hi Mary, klopfix kun je kopen in de supermarkt bij de bakbenodigdheden. Het zit in een klein zakje (van Dr Oetker), net zoals de vanillesuiker en de bakpoeder.

  9. Arty says

    Deze ontzettend lekkere taart heb ik nu een paar keer gemaakt. Het recept is goed beschreven dus dat garandeert elke keer weer succes!! Voor een niet-spijs eter is dit een heerlijke combi met de appels waardoor de voor mij indringende smaak van spijs wegvalt maar de taart zoet genoeg maakt.

  10. kelly says

    Lijkt mij erg lekker om te maken. Wordt met pepernoten echt pepernoten bedoeld of kruidnoten? Ik lust namelijk echt geen pepernoten:-)

    • Brenda Kookt says

      Ik gebruik inderdaad kruidnoten. (en die noem ik pepernoten, oeps zo hoort het niet he? ;))

  11. Antoinet says

    Hoi,

    Hoeveel amandelspijs/gram heb je nodig als je gewoon een pakje haalt in de supermarkt?

  12. Patricia says

    Als ik deze taart een dag van tevoren ga maken , moet hij dan in de koelkast of op kamertemperatuur bewaard worden?

  13. astrid says

    Reactie uit de kamer, wanneer staat deze overheerlijke taart bij ons op tafel.

    Dus zaterdag of zondag aan de slag:)

    groetjes Astrid

    • Brenda Kookt says

      Dat zijn goede berichten uit de kamer :) Volgens mij heb ik deze ook een keer meegenomen naar het werk, dus je hebt hem misschien al een keer geproefd.

  14. Paulien says

    Hoeveel kaneel moet er in? :)

  15. patricia says

    Moet er nog een ei bij in de kant en klare amandelspijs